-->

Υπόθεση ΝΕΡΟ: Απόγνωση από την έλλειψή του!

Και μερικά "άγνωστα" σε πολλούς γεγονότα!   Η έλλειψη νερού ή λειψυδρία είναι η ανεπάρκεια σε πόρους του γλυκού νερού για την κά...



Και μερικά "άγνωστα" σε πολλούς γεγονότα!
 


Η έλλειψη νερού ή λειψυδρία είναι η ανεπάρκεια σε πόρους του γλυκού νερού για την κάλυψη των ανθρώπινων και περιβαλλοντικών απαιτήσεων μιας δεδομένης περιοχής. Η λειψυδρία συνδέεται άρρηκτα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επαρκής πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό αποτελεί προτεραιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη.
 

Η απόγνωση των αγροτών – Ανευθυνότητα από τους φορείς 

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Ηλείας, κυρίως οι ντοματοπαραγωγοί, από την έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καλλιέργειές τους αλλά και η τοπική οικονομία που θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, προ λίγων ημερών σε σύσκεψη, ζήτησε προτάσεις από όλα τα ΤΟΕΒ για την υδροδότηση των καλλιεργειών τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι ενώ αυτά και άλλα ειπώθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αυτό που δεν είπε ο κ. Φίλιας και οι υπόλοιποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν πήραν μέτρα αφού όλα έδειχναν ότι κάποια στιγμή θα φτάναμε στο σημερινό σημείο. 

Μεγάλες οι ευθύνες του ΓΟΕΒ, των ΤΟΕΒ και όλων των φορέων αλλά και των εκάστοτε κυβερνήσεων για το σημερινό αδιέξοδο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπουδαίο έργο του φράγματος Πηνειού που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960, ποτέ δεν έτυχε σοβαρής αντιμετώπισης. Ποτέ δεν έγινε μια μελέτη ή εκσυγχρονισμός, όπως πολύ σωστά τόνισε σε δηλώσεις της η Γεωπόνος Γεωργία Κακαλέτρη.
Στην Ηλεία, οι φορείς δείχνουν, όχι μόνο για το Φράγμα αλλά για όλα τα μεγάλα θέματα, μια ανεξήγητη αδιαφορία και ανευθυνότητα. Φυσικά, τα θύματα είναι πάντα οι πολίτες και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αγρότες που θα δουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται από την έλλειψη νερού και τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Υπόθεση νερό 

Το 2008 [ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές] ήταν δύσκολο έτος για την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Χαράλαμπου Καφύρα. Δεν ήταν μόνο ο Φορέας Ανασυγκρότησης που ήθελε να δημιουργήσει προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών παραγόντων και των φορέων του νομού Ηλείας, ήταν και η υπόσχεσή του να… δώσει νερό στους Αχαιούς από το Φράγμα Πηνειού! Εκείνη την περίοδο οι Αχαιοί επέμεναν έντονα στην επέκταση του δικτύου ύδρευσης από το Φράγμα Πηνειού στη βόρεια ζώνη. Άραγε, οι Αχαιοί παράγοντες ζητούσαν αυτό που ο Χαράλαμπος Καφύρας είχε δεσμευτεί απέναντί τους τρία χρόνια νωρίτερα;

Εκείνη την εποχή “πόλεμος” είχε ξεσπάσει μεταξύ Νομάρχη κι εφημερίδας “Πατρίς”, η οποία δημοσίευε σκληρά άρθρα. Σε ένα από αυτά, με τίτλο “Υπόθεση ΝΕΡΟ”, αναφέρει: 

“Ο Νομάρχης που εκλέχθηκε υποσχόμενος μια “Ηλεία-Νέα Γη” και ακολουθεί μέχρι σήμερα όλα τα… παλιά μονοπάτια για να την ανακαλύψει. Ο πολιτικός που προσπαθεί να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση μέσα απ’ την ανάπτυξη σχέσεων υποτέλειας με τους Αχαιούς, ο ηγέτης ενός τόπου που καταστράφηκε απ’ τη φωτιά και χρειάστηκε επτά μήνες για να παρουσιάσει την εικόνα του νομού με μια συνέντευξη τύπου στην Αθήνα…” 

Τελικά, το νερό δόθηκε στους Αχαιούς, συν το γεγονός ότι πάρα πολύ νερό συνεχίζει να κατασπαταλιέται άσκοπα και κανείς μα κανείς ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε. 

Η σύγκρουση δύο βουλευτών του ιδίου κόμματος. 

Το θέμα του Φράγματος Πηνειού υπήρξε και σημείο δημόσιας αντιπαράθεσης δύο βουλευτών του ιδίου κόμματος, που ο καθένας προσπαθούσε να εξασφαλίσει την πρωτιά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Το τι ειπώθηκε μεταξύ τους ήταν απίστευτο, αποδεικνύοντας [και αυτοί] ότι το πρώτο μέλημά τους ήταν η επανεκλογή τους και όχι τα σοβαρά προβλήματα του νομού, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα στις τελευταίες θέσεις. 

Περί λειψυδρίας 

Σε όλον τον κόσμο, οι πόλεις επεκτείνονται με γρήγορους ρυθμούς - μέχρι το 2030, το 60% του πληθυσμού αναμένεται να ζει σε αστικό περιβάλλον - και η ζήτηση για ασφαλές και καθαρό νερό θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση έχει αυξητικούς ρυθμούς, εμείς συνεχίζουμε να μολύνουμε ή να σπαταλάμε τους διαθέσιμους πόρους μας. To 80% όλων των ακάθαρτων υδάτων επιστρέφει στη φύση χωρίς να έχει περάσει από τη σωστή επεξεργασία. Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, χάνουμε κατά μέσο όρο το 30% του συνόλου του αντλούμενου γλυκού νερού - και οι πόλεις χάνουν μέχρι και το 60% του συνόλου του αντλούμενου νερού λόγω δικτύων ύδρευσης κακής ποιότητας. 

Η υποδομή ύδρευσης πολλών πόλεων είναι παλιά, κακής ποιότητας και απλά δεν είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει το σημερινό ρυθμό ταχείας ανάπτυξης. Εάν οι πόλεις μας συνεχίσουν να επεκτείνονται με αυτό το ρυθμό, ο οποίος είναι δεδομένος σύμφωνα με τις έρευνες, προβλέπεται ότι η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 70% και 2 δισεκατομμύρια κάτοικοι πόλεων θα υποφέρουν από έλλειψη νερού μέχρι το 2050. 

Ξέρουμε ήδη ότι πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο πλησιάζουν την Ημέρα Μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι πόλεις κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό. Για να υπερνικήσουμε αυτές τις προκλήσεις νερού που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, οι σωστές λύσεις διαχείρισης για τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο. Και η σωστή νοοτροπία διαχείρισης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λογικής μας όταν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε αλλαγές με προοπτική να διαρκέσουν. 

Μια μελέτη που χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα επιβεβαίωσε νωρίτερα φέτος ότι η Ευρώπη υποφέρει από σοβαρή ξηρασία από το 2018. Η άνοδος της θερμοκρασίας δυσκολεύει την ανάκαμψη από αυτό το πρόβλημα και η γηραιά ήπειρος παραμένει κολλημένη σε μία επικίνδυνη κατάσταση όπου το νερό γίνεται όλο και πιο περιζήτητο. 

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει την ήπειρο πιο ξηρή, είπε ο Fred Hattermann, υδρολόγος στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ, με αντικείμενο την έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

1. Πρώτον, όσο περισσότερες θερμοκρασίες αυξάνονται, τόσο περισσότερο νερό θα εξατμίζεται. «Αυτό και μόνο το κάνει πιο στεγνό», είπε. «Βασικά, θα έπρεπε να έχουμε μια σταθερή αύξηση των βροχοπτώσεων για να αντισταθμίσουμε την αύξηση της εξάτμισης», συμπληρώνει. 

2. Δεύτερον, η κλιματική αλλαγή αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό ρεύμα πίδακα (jet stream), πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα πίεσης αέρα μπορεί να κολλήσουν, δημιουργώντας παρατεταμένες περιόδους ζέστης, ξηρών συνθηκών -όπως συνέβη πέρυσι- ή παρατεταμένων και έντονων βροχοπτώσεων. 

3. Και τέλος, οι παγετώνες και η χιονοκάλυψη της Ευρώπης συρρικνώνονται γρήγορα χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας, με συνέπειες σε σημαντικούς ποταμούς όπως ο Ρήνος, ο Δούναβης, ο Ροδανός και ο Πάδος.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Υπόθεση ΝΕΡΟ: Απόγνωση από την έλλειψή του!
Υπόθεση ΝΕΡΟ: Απόγνωση από την έλλειψή του!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEil_sFB0bUZ_zLDFJIeSqJgoY-9BvFsLeMRZIKzVBeAuBx0gSiDX3o90Qeljcg_NRsf6kvnSyCfa-x7GoWBJu-Jk_XmJGW7FQFfdVBtmu-_y-N87T3sv9wdZdzVSSjwFkn-NDM80N7KYvmz4jsAvmLPl84HEBUd5Oa5fyvAwt-NAI_ViQQhr-xGBzXENQgF/s600/istockphoto-621396380-612x612.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEil_sFB0bUZ_zLDFJIeSqJgoY-9BvFsLeMRZIKzVBeAuBx0gSiDX3o90Qeljcg_NRsf6kvnSyCfa-x7GoWBJu-Jk_XmJGW7FQFfdVBtmu-_y-N87T3sv9wdZdzVSSjwFkn-NDM80N7KYvmz4jsAvmLPl84HEBUd5Oa5fyvAwt-NAI_ViQQhr-xGBzXENQgF/s72-c/istockphoto-621396380-612x612.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2024/06/blog-post_35.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2024/06/blog-post_35.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy