Μπορεί σήμερα ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας να θεωρείται ο πιο πετυχημένος και ένας από τους πιο αγαπητούς δημάρχους της...
Μία από αυτούς, τους στενούς συνεργάτες του δημάρχου, είναι η Γεωργία Κακαλέτρη, που μαζί με τον κ. Λέντζα συμπορεύονται από την πρώτη στιγμή που εκείνος αποφάσισε να διεκδικήσει τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι της κ. Κακαλέτρη έχουν ανατεθεί “δύσκολες” αποστολές τις οποίες έφερε σε πέρας.
Σήμερα η ίδια έχει αναλάβει ως αντιδήμαρχος και τα πολιτιστικά του δήμου, όπου και φέτος οι εκδηλώσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και όσες ακόμα θα γίνουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, φέρουν και την δική της σφραγίδα. Άλλωστε, η ίδια πάντα στη ζωή της υπήρξε τελειομανής σε ότι αναλάμβανε και δεν θα μπορούσε τώρα να γίνει διαφορετικά.
“Καλοκαίρι ίσον πολιτισμός”, αναφέρει η ίδια και δεν έχει καθόλου άδικο. Και ο πολιτισμός στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, τα τελευταία χρόνια, παίζει ιδιαίτερο ρόλο για την δημοτική αρχή αλλά και τους κατοίκους.
“Για πρώτη φορά έγινε φέτος το summer school στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας και υπάρχει προοπτική και θέληση να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Σε πρώτη φάση φέτος, ασχοληθήκαμε με προσωπικές μαρτυρίες από κατοίκους των Λεχαινών, δηλαδή μια καταγραφή της ιστορίας της περιοχής από προφορικές, πραγματικές μαρτυρίες. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από τα Λεχαινά αλλά ολόκληρη η περιοχή μας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Eχουμε τον εμφύλιο, έχουμε την ιστορία της σταφίδας και τόσα άλλα. Εχουμε ένα μεγάλο κομμάτι που λέγεται μικρασιατικός πληθυσμός που βρίσκεται στη Μανολάδα και στην Κάτω Παναγιά και θα μπορούμε να καταγράψουμε προσωπικές μαρτυρίες μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, δηλαδή την ιστορία τους που ήρθε στον τόπο μας.
Με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Πρύτανη κ. Μπούρα, έχουμε έρθει σε επαφή ώστε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας του δήμου μας με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για να κάνουμε και άλλες δράσεις ιστορικές, πολιτιστικές και οτιδήποτε άλλο, να έρθουν παιδιά να κάνουν εδώ την πρακτική τους κλπ. Θα είναι ένα εφαλτήριο αυτό πολιτισμού για την περιοχή μας, καθώς επίσης έχουμε καταθέσει με το Λιμενικό Ταμείο και την Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Γαλλίας ένα πρόγραμμα για καταδυτικό τουρισμό στο αρχαίο λιμάνι της Κυλλήνης. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία και κατόπιν επαφών με την Γαλλία κι εγκρίθηκε σε πρώτη φάση.
Κι ένα άλλο πολύ σημαντικό, σε ότι αφορά τα δικά μου αντικείμενα, ήταν το πρόγραμμα που καταθέσαμε για τον μαζικό αθλητισμό και είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ηλεία που το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε”.
Σε ερώτηση αν ο κόσμος συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις η κ. Κακαλέτρη απάντησε ότι “βλέπω μια συμμετοχή στο διαφορετικό. Δηλαδή, είχε μεγάλη συμμετοχή η θεατρική παράσταση στο Κάστρο Χλεμούτσι, είχε μεγάλη συμμετοχή ο Εξηνταβελόνης και στην Βάρδα που παίχτηκε και στη Μέλισσα όπου η οργάνωση εκεί από την πρόεδρο κ. Λυκοκανέλλου ήταν θεική. Πολύ μεγάλη συμμετοχή έχει το Σινέ Ρόδον που είναι δωρεάν και μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει με τα παιδιά του, τις οικογένειές τους και να παρακολουθούν τις παραστάσεις.
Όμως και τα πανηγύρια που κάνουν οι σύλλογοι τα οργανώνουν πάρα πολύ καλά και συμμετέχει ο κόσμος στα χωριά. Σε όλους λέω να διατηρήσουν τους συλλόγους τους, να στηρίξουν αυτούς τους συλλόγους γιατί είναι τα σημεία που ενώνουν τα χωριά”.
Σε άλλη ερώτηση, αν έχει αλλάξει η διασκέδαση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η αντιδήμαρχος απάντησε πως “ο κόσμος θέλει την διασκέδαση, ζητάει την διέξοδο. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορείς να προσφέρεις και να καλύψεις όλες τις ανάγκες, όλα τα γούστα. Θα σας πω ότι η παράσταση που δόθηκε εδώ, το μονόπρακτο, μπροστά από το σπίτι του Καρκαβίτσα, ήταν κάτι το εξαιρετικό. Και η ερμηνεία του ηθοποιού μοναδική και η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη.
Ο δικός μου στόχος είναι να συντηρήσουμε τις παλιές διασκεδάσεις, να προσθέσουμε νέες και να βοηθήσουμε τους συλλόγους στο μέτρο του εφικτού διότι τα οικονομικά πλέον είναι πολύ περιορισμένα. Στην αρχή οι σύλλογοι είχαν ενδοιασμούς λέγοντας γιατί δεν μας δίνετε το ένα, δεν μας δίνετε το άλλο, αλλά κατάλαβαν τελικά ότι ο δήμος δεν μπορεί να προσφέρει τα πάντα και κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Το αποδέχτηκαν, δούλεψαν και μόνοι τους και σε όσες εκδηλώσεις πήγα ήταν πάρα πολύ πετυχημένες. Ακόμα και το κοκτέιλ πάρτι που έγινε στο Κουνουπέλι είχε πάρα πολύ κόσμο και όλων των ηλικιών. Θέλουμε να καλύπτουμε, όπως προείπα, όλα τα γούστα”.