Ο δήμος αποπλήρωσε το χρέος του στη ΔΕΗ Θα προτείνω τα χρήματα που θα πάρουμε να δοθούν στο χρέος για τα απορρίμματα Για τη συνάντησ...
Θα προτείνω τα χρήματα που θα πάρουμε να δοθούν στο χρέος για τα απορρίμματα
Για τη συνάντηση που είχαν χθες οι δήμαρχοι της Ηλείας, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και για τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, μας μίλησε ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας.
“Χθες πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση του υπουργού κ. Σκυλακάκη με τους δημάρχους της Ηλείας. Το πρώτο που συζητήθηκε ήταν η ανταποδοτικότητα, για όλα αυτά τα χρόνια, που χρησιμοποιείται ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας από άλλους δήμους άλλων περιοχών, όπως είναι της Αιγιαλείας, της Ζακύνθου, της Πάτρας κι εκεί συμφωνήθηκε να δοθούν αντισταθμιστικά για την ταφή που γίνεται των απορριμμάτων, ένα ποσό στο ΦΟΔΣΑ και κατ’ επέκταση στους δήμους της Ηλείας, περίπου 2.000.000. Ένα ποσό το οποίο θα χρησιμοποιήσει κάθε δήμος κατά το δοκούν. Είτε για να πάρει κάποιο απορριμματοφόρο, είτε για να καλύψει κάποιες οφειλές που υπάρχουν στον ΦΟΔΣΑ. Αλλά είναι κάτι που θα συζητήσουμε διεξοδικά όλοι μαζί.
Η δική πρόταση θα είναι να πληρωθούν οι οφειλές που υπάρχουν στον ΦΟΔΣΑ έτσι ώστε να μπορούν οι δικοί μας δήμοι να μην είναι συνέχεια με τη μέγγενη των χρεών και να υπάρξει μια ανάπτυξη. Όπως εμείς ξεπληρώσαμε πλέον τη ΔΕΗ, ένα χρέος περίπου 1.500.000. Τώρα πρέπει να δούμε και για τα σκουπίδια”.
-Χθες υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή εργοστασίου στη Πάτρα.
“Αυτό ήταν το δεύτερο που μας απασχόλησε, δηλαδή με την ενοποίηση που πραγματοποιήθηκε με το ΦΟΔΣΑ, αν αυτό σημαίνει ότι τα σκουπίδια της Αχαΐας ή της Αιτωλοακαρνανίας θα έρχονται στην Ηλεία που έχει το μόνο εργοστάσιο. Αρα αυτό καταλαβαίνετε θα δημιουργούσε ένα θέμα στο ότι δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε εμείς οι ίδιοι πλέον στα δικά μας σκουπίδια και σύντομα το κύτταρο θα τελείωνε τη λειτουργία του. Μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις, όπως είπατε, ότι ξεκινάει το εργοστάσιο στην Πάτρα, υπάρχει του Αγρινίου που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες, επομένως μόνο τα δικά μας σκουπίδια θα πηγαίνουν στο δικό μας εργοστάσιο.
Στη συνέχεια συζητήσαμε και διάφορα θέματα που απασχολούν ξεχωριστά κάθε δήμο. Εμάς, μας απασχολεί ένα έργο, το οποίο είχαμε καταθέσει στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, 1.503.000 που αφορούσε σε βιοαπόβλητα. Μιλάμε για υπογειοποίηση των κάδων, για οικίσκους που θα παίρνουν τα βιοαπόβλητα και για οχήματα μεταφοράς. Θα το καταθέσουμε μέσω του ΦΟΔΣΑ στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Είμαστε τέσσερεις δήμοι, ανάμεσα στους οποίους κι εμείς.
Συζητήσαμε για τους βιολογικούς. Βρισκόμαστε, σαν δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, σε καλή κατάσταση, γιατί ήδη έχουμε το δεύτερο πρακτικό διαγωνισμού του βιολογικού της Βάρδας, πάμε για το τρίτο και μετά στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Θεωρώ ότι μέχρι τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου θα έχουμε υπογράψει τη σύμβαση. Προσεκλήθη να έρθει και ο κ. Σκυλακάκης. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμπεριλάβει και τον βιολογικό της νέας και της παλιάς Μανολάδας και θα φτάσει περίπου στα 18.000.000. Άρα καταλαβαίνετε πώς θα είναι το μεγαλύτερο έργο που θα συντελείται στο νομό Ηλείας.
Επίσης, έχουμε καταθέσει, και μέσω της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, και για τη βελτίωση του βιολογικού που υπάρχει στα Λεχαινά, καθώς και για τον βιολογικό της Κυλλήνης-Κάστρου-Κάτω Παναγιάς, για να συνδεθεί στο δίκτυο των Λεχαινών. Κι επίσης, για τα νερά ολοκληρώνεται σε ένα οκτάμηνο περίπου το έργο της Βουπρασίας από το φράγμα και θέλουμε να δοθεί μια καινούργια ολιστική μελέτη που θα αφορά τη σύνδεση του παλιού δικτύου, το να δημιουργηθούν παροχές καθώς και την αντικατάσταση όπου υπάρχει αμίαντος μέσα στα Λεχαινά. Είναι έργα που αφορούν σε βασικές υποδομές.
Πιστεύω ότι μέσα στο νέο έτος θα έχουμε τις εξαγγελίες για όλα αυτά για να βελτιώσουμε κατά πολύ αυτές τις υποδομές τις οποίες είχαμε παραλάβει και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και για καλύτερη ποιότητα νερού, αλλά και για λειτουργικούς βιολογικούς”