Ένα άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας φέρεται να αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της εμβληματικής βασίλισσας της Αιγύπτου....
Μια Αιγυπτιο-Δομινικανή αρχαιολογική αποστολή σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Pedro Henríquez Ureña, με επικεφαλής την Δρ. Kathleen Martinez, αποκάλυψε νέα τεχνουργήματα και τελετουργικά αντικείμενα από την Ύστερη Πτολεμαϊκή περίοδο.
Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ένα λευκό μαρμάρινο άγαλμα μιας γυναίκας με βασιλικό στέμμα, το οποίο ειδικός πιστεύει ότι αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας Ζ', όπως αναφέρει η Daily News Egypt.
Η Martinez, μια αρχαιολόγος που έψαχνε τον τάφο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, πιστεύει ότι το άγαλμα απεικονίζει το αληθινό πρόσωπο της βασίλισσας, που κυβέρνησε από το 51 έως το 30 π.Χ.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί διαφωνούν, αναφέροντας αρκετά χαρακτηριστικά του προσώπου που διαφέρουν από τις γνωστές απεικονίσεις της βασίλισσας. Αντίθετα, κάποιοι θεωρούν ότι απεικονίζει μια πριγκίπισσα από τη δυναστεία των Πτολεμαίων.
Η ομάδα βρήκε επίσης ένα μισό άγαλμα ενός βασιλιά που φορούσε νέμες (το υφασμάτινο ριγωτό κάλυμμα κεφαλής που φορούσαν οι φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο), 337 νομίσματα, πολλά με την εικόνα της βασίλισσας Κλεοπάτρας Ζ', μαζί με τελετουργικά αγγεία, λάμπες λαδιού, ασβεστολιθικά δοχεία, χάλκινα αγάλματα, ένα φυλαχτό σκαραβαίων με επιγραφή «Η δικαιοσύνη του Ρα έχει ανατείλει» και μια σειρά από άλλα αντικείμενα.
Το μυστήριο με τον τάφο της Κλεοπάτρας
Η Martinez πίστευε από καιρό ότι ο τάφος της βασίλισσας κρυβόταν κάπου στα ερείπια του ναού, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή μιας σήραγγας μήκους 1,3 χλμ, 13 μέτρα κάτω από τη γη. Ισχυρίζεται ότι το σώμα της Κλεοπάτρας μεταφέρθηκε από το παλάτι μέσω της σήραγγας και θάφτηκε σε μυστική τοποθεσία.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί διαφωνούν για το μυστήριο των 2.000 ετών σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του τάφου τους.
Πέρα από τον τάφο, ειδικοί της τεχνολογίας ισχυρίστηκαν επίσης ότι έχουν διαμορφώσει το πώς πιστεύουν ότι έμοιαζε η βασίλισσα.
Το όνομα του ναού σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι», υποδηλώνοντας ότι ήταν αφιερωμένος στον θεό Όσιρι και τη βασίλισσά του - τη θεά Ίσιδα - της οποίας η Κλεοπάτρα πιστεύεται ότι ήταν μετενσάρκωση.