Της Βίκυς Κουρλιμπίνη Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να υιοθετήσουμε συνήθειες που μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε π...
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να υιοθετήσουμε συνήθειες που μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο. Όμως, τα πενήντα θεωρούνται μια κρίσιμη ηλικία για να βελτιώσουμε την ποιότητά της ζωής μας και αυτό για πολλούς λόγους, όπως λένε οι ειδικοί.
Η ηλικία αυτή σηματοδοτεί μια μεταβατική φάση τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται, γεγονός που κάνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους πιο δύσκολη αν δεν προσέξουμε τη διατροφή και την άσκηση.
Παράλληλα, οι ορμονικές αλλαγές, όπως η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και η μείωση της τεστοστερόνης στους άντρες, επηρεάζουν την ενέργεια, τη διάθεση και τη γενική υγεία.
Ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως υπέρταση, διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα και οστεοπόρωση, αυξάνεται σημαντικά, κάνοντας ακόμη πιο απαραίτητες τις υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητα. Παράλληλα, αυτή είναι μια περίοδος που πολλοί άνθρωποι κάνουν έναν απολογισμό της ζωής τους, επανεξετάζοντας προτεραιότητες και αναζητώντας περισσότερη ποιότητα και ισορροπία.
Πώς μπορείτε να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά τα 50 - ή τα 60 ή τα 70 - για να βελτιώσετε την υγεία σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο.
Διατηρείστε τις κοινωνικές σας επαφές
Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική και σωματική υγεία, και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς μπορεί να χάσουν επαφή με οικογένεια και φίλους λόγω μετακινήσεων, σωματικών περιορισμών ή απώλειας αγαπημένων προσώπων.
Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, γνωστική εξασθένηση και άλλα προβλήματα υγείας. Μια πρόσφατη έκθεση του Αμερικανού Γενικού Χειρουργού ανέφερε ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής τόσο όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.
Ελέγχετε τακτικά την όραση και την ακοή σας
Τα προβλήματα ακοής που δεν αντιμετωπίζονται αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, ενώ η απώλεια όρασης μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Αν έχετε δυσκολία στην ακοή ή χρειάζεστε συχνά να ανεβάζετε την ένταση της τηλεόρασης, επισκεφθείτε έναν ειδικό. Όσον αφορά την όραση, οι άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνουν έλεγχο κάθε ένα έως δύο χρόνια.
Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας
Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Η αύξηση βάρους στη μέση ηλικία είναι κοινή και συνδέεται με μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Μετά τα 50, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ποιότητας ζωής. Καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, το σώμα δεν καίει τις θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η οστεοπόρωση.
Οι διατροφικές ανάγκες επίσης αλλάζουν.
Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερες πρωτεΐνες για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, ενώ η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι κρίσιμη για την υγεία των οστών. Τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στα λιπαρά ψάρια, συμβάλλουν στη διατήρηση της καρδιακής υγείας. Η κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου.
Αν καπνίζετε, σταματήστε τώρα
Ακόμα και αν διακόψετε το κάπνισμα στα 60 ή 70, μπορείτε να βελτιώσετε την καρδιακή και πνευμονική σας υγεία και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
Κάνετε προληπτικές εξετάσεις
Μετά τα 50, οι προληπτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Κάθε χρόνο, συνιστάται ένας γενικός έλεγχος αίματος, ο οποίος περιλαμβάνει γενική αίματος και βιοχημικές εξετάσεις για την εκτίμηση της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, καθώς και έλεγχο του σακχάρου νηστείας. Παράλληλα, η μέτρηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων βοηθά στον εντοπισμό καρδιαγγειακών κινδύνων, ενώ ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς (TSH, T3, T4) είναι σημαντικός για την πρόληψη δυσλειτουργιών. Η επάρκεια βιταμίνης D και ασβεστίου πρέπει επίσης να ελέγχεται, καθώς παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία των οστών.
Ο καρδιαγγειακός έλεγχος περιλαμβάνει τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και, αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, ένα τεστ κοπώσεως. Η κολονοσκόπηση συνιστάται κάθε 5-10 χρόνια για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ ο δερματολογικός έλεγχος βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση μελανώματος.
Για τους άνδρες, ο έλεγχος PSA είναι σημαντικός για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ για τις γυναίκες, η μαστογραφία συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, το τεστ Παπανικολάου και το HPV-DNA test αποτελούν βασικές εξετάσεις για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τέλος, η υγεία των οστών αξιολογείται με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας, που βοηθά στη διάγνωση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.
ΠΗΓΗ: TheToc