Eπίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για κλιματική κατάρρευση, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Ύστερα από ένα καλοκαίρι όπου οι ...
Eπίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για κλιματική κατάρρευση, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Ύστερα από ένα καλοκαίρι όπου οι καταιγίδες θύμιζαν φθινόπωρο, οι θερμοκρασίες αυξομειώνονταν σαν τρελές, οι άνεμοι στην Αττική έσπειραν τη μεγαλύτερη ανθρώπινη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών κι ο καιρός σε ολόκληρο τον πλανήτη έμοιαζε να έχει τρελαθεί, δυστυχώς η αίσθηση πως προχωράμε ολοταχώς προς μία δυστοπία τύπου Mad Max γίνεται όλο και πιο έντονη.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και μία έκθεση του διακρατικού πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η οποία κάνει λόγο όχι απλά για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κατάρρευση. Τα πράγματα δεν είναι καλά. Ή μάλλον δείχνουν πολύ, πολύ, πολύ άσχημα.
Η έκθεση αναφέρει ότι είμαστε πολύ μακριά από το να κρατήσουμε τη θερμοκρασία σε μία αύξηση 1,5 βαθμών Κελσίου (κάτι που θα ήταν επιθυμητό) και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση 3 βαθμών Κελσίου, η οποία θα οδηγήσει σε "γρήγορες, εκτεταμένες και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας".
Πόσος χρόνος μας μένει για να το αποφύγουμε; Όχι περισσότερο από 12 χρόνια πριν δούμε τον κόσμο μας να καταστρέφεται. Συγγνώμη, αλλά αυτό δηλώνουν τα Ηνωμένα Έθνη. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συμβαίνει.
Δεν θα αντέξουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς
Μία τέτοια αύξηση θα ήταν καταστροφική για μεγάλο μέρος της πανίδας -πολύ μεγαλύτερο από μία άνοδο 1,5 βαθμού (οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα εξαφανιστούν τελείως στην πρώτη περίπτωση)- και η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 10 εκατοστά. Φυσικά, όλο αυτό θα έχει επίπτωση και στη γεωργία: η καλλιέργεια σιτηρών και ρυζιού θα γίνει πιο δύσκολη, οδηγώντας σε περισσότερους λιμούς κι ακόμα περισσότερες μεταναστευτικές κρίσεις.
Ο χρόνος τελειώνει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζαμε
Ο στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 -κι όχι περισσότερο- βαθμών Κελσίου είναι πραγματικά δύσκολος: χρειάζεται να υπάρξει μείωση των ρύπων κατά 45% μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Τα πλάνα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί, πρέπει να μπουν άμεσα σε εφαρμογή ώστε να υπάρχει ελπίδα ότι ο στόχος για δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2047 θα επιτευχθεί. Μάλιστα χρειάζεται να φύγουν από την ατμόσφαιρα από 100 έως 1000 δισ. τόνοι άνθρακα που ήδη υπάρχουν.
Ο τρόπος; Μέσω ειδικής υπερσύγχρονης τεχνολογίας αλλά και αναδασώσεων, όπως επίσης και με τη μετατροπή 7 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ειδικές καλλιέργειες για την παραγωγή βιολογικών καυσίμων. Για να το κάνεις εικόνα: μιλάμε για μία περιοχή περίπου στο μέγεθος της Αυστραλίας.
Θα κοστίσει στις κυβερνήσεις
Η έκθεση αναφέρει ότι οι χώρες θα χρειαστεί να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, κάνοντας χρήστη του 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έτσι ώστε οι βιομηχανίες τους να μην εξαρτώνται καθόλου από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό αντιστοιχεί σε επενδύσεις που ανέρχονται σε περίπου 2,4 τρισ. δολάρια τον χρόνο.
Το τέλος του λιγνίτη
Βασική σύσταση των Ηνωμένων Εθνών προς τα κράτη, αναφορικά με τις ενεργειακές τους ανάγκες, είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από τον λιγνίτη. Θα χρειαστεί το 85% της παγκόσμιας ενέργειας να παράγεται μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειες (υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αιολικά πάρκα) στα επόμενα 30 χρόνια.
Γιατί δεν έχουν γίνει ήδη βήματα;
Ως συνήθως οι πολιτικοί μας ηγέτες βρίσκονται κάποια βήματα πίσω. Η κυβέρνηση Trump δεν δέχεται να τηρήσει τις συμφωνίες της κυβέρνησης Obama, ο Βραζιλιάνος πρωθυπουργός σκοπεύει να μετατρέψει μεγάλο μέρος του Αμαζονίου σε αγροκαλλιέργιες κι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δηλώνει πως "δεν πρόκειται να ξοδέψω λεφτά για συνέδρια σχετικά με την κλιματική αλλαγή κι όλες αυτές τις βλακείες". Τέλεια, απλά τέλεια.
esquire.com.gr