Μ. Μπαλαούρας: Να δώσουμε ξεκάθαρο στίγμα αριστερής πολιτικής μετά τα Μνημόνια

Συνέντευξη Μπαλαούρα στην “Αυγή”*   * Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη μη περικοπή των συντάξεω...


Συνέντευξη Μπαλαούρα στην “Αυγή”* 

* Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη μη περικοπή των συντάξεων. Πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση; Τι θα σηματοδοτήσει μία τέτοια εξέλιξη;

Η πολιτική συζήτηση για τις περικοπές των συντάξεων, με τους όρους που γίνεται από τη Ν.Δ,, παραβλέπει συστηματικά, όχι μόνον ότι αποδεχτήκαμε αυτό το μέτρο με εκβιασμό από το ΔΝΤ, γιατί δεν έκλεινε αλλιώς η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και ότι βασίζονταν σε κάποιες υποθέσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη που έχουν διαψευστεί.

Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί υπερκαλύψαμε τους στόχους του πλεονάσματος επί τρεις συνεχόμενες χρονιές, γιατί το 2018 έχουμε ανάπτυξη που τείνει να ξεπεράσει το 2% και γιατί έχουμε υπερπλεονάσματα, καθώς και πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ του ΕΦΚΑ.

Δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις 

Με δεδομένο ότι είμαστε πλέον εκτός Μνημονίου, ξαναβάζουμε το θέμα των περικοπών στο τραπέζι με τους Ευρωπαίους και έχουμε υπέρ μας ισχυρά επιχειρήματα. Αισιοδοξούμε επειδή έχουμε πολλές θετικές ενδείξεις ότι το αίτημά μας θα γίνει αποδεκτό, όχι μόνο από τα κοινοτικά όργανα, αλλά και από τα κράτη. Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που προχώρησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις συντάξεων μέσα σε μια πενταετία, έχουν το θράσος και έξι μήνες τώρα να λένε για τις μειώσεις συντάξεων που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα είναι πως δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις.

Ελάφρυνση όσων έχουν δυσβάστακτα φορολογικά βάρη 

* Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στο «μείγμα» της οικονομικής πολιτικής που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, του πρώτου μεταμνημονιακού;

Για το 2019, πέρα από τα πλεονάσματα, έχουμε στη διάθεσή μας έναν «δημοσιονομικό χώρο» πάνω από 700 εκατ. ευρώ, που το 2020 θα αυξηθεί έως το 1,2 δισ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ξεκινάμε να εισαγάγουμε μόνιμα μέτρα για εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσβάστακτα φορολογικά βάρη. Οι δύο βασικές αλλαγές για το 2019 είναι η μείωση των φόρων στα ακίνητα, με προτεραιότητα στη λαϊκή κατοικία, και η μείωση των εισφορών κατά ένα τρίτο για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Από 1ης Ιανουαρίου 2019 ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% για τα ακίνητα αξίας έως 60.000, κατά 21% για τα ακίνητα αξίας έως 100.000 και κατά 10% για τα ακίνητα αξίας έως 150.000. Παράλληλα θα γίνει μείωση της βασικής ασφαλιστικής εισφοράς από 20% σε 13,3% για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και επαγγελματίες και από 18% σε 12% για τους αγρότες. Θα θεσπιστεί επίσης μειωμένο ενιαίο μηνιαίο ασφάλιστρο για επικουρική και εφάπαξ 64,5 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με αναδρομική ισχύ από 1.1.2017.

Τομές στη Δημόσια Διοίκηση και απονομή της Δικαιοσύνης 

* Τι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας της προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο έχουμε αυξημένους βαθμούς ελευθερίας, ώστε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα αριστερής πολιτικής, την οποία δεν ήταν δυνατόν να υλοποιήσουμε σε καθεστώς ξένης επιτροπείας, αλλά και για να κάνουμε τομές στον «μεγάλο ασθενή»: τη λειτουργία του Δημοσίου. Εμείς επιδιώκουμε τη δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και με αυξήσεις μισθών.

Κάποια πράγματα ήδη τα ξεκινήσαμε: αμέσως μετά τη λήξη του Μνημονίου προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, που οδηγεί σε αυξήσεις μισθών. Παράλληλα, βάλαμε μπροστά τη διαδικασία για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού με κατάργηση του υποκατώτατου για τη νεολαία, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019.

Προχωράμε, ακόμη, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με προτεραιότητα στη λαϊκή κατοικία. Και εμβαθύνουμε τα μέτρα για την προστασία των πολιτών που ζουν χαμηλότερα από το όριο της φτώχειας, για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας κ.λπ. 

Προϋπόθεση η ανάταξη του κόμματος 

Όλα αυτά θεωρώ ότι δίνουν ένα επιπλέον στίγμα αριστερής πολιτικής. Χρειαζόμαστε όμως ακόμη πολλή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω τη μεγάλη πληγή της κρίσης, την ανεργία, με ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης, όπως αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν, αλλά και για να προχωρήσουμε σε αποφασιστικότερες τομές από τα υπουργεία για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Αυτά απαιτούν σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάταξη του κόμματος και η ενεργοποίηση των μελών και των στελεχών του, που ήδη μπαίνει στις ράγες.

Για την αγωγή κατά «Νέων» 

* Καταθέσατε αγωγή κατά των «Νέων» για συκοφαντικά δημοσιεύματα. Γιατί προχωρήσατε σε αυτήν την ενέργεια;

Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, άρα η κάθε εφημερίδα ή κανάλι μπορεί να στηρίζει όποιο κόμμα θέλει. Άλλο όμως η πολιτική στήριξη και άλλο η εκτόξευση λάσπης εναντίον πολιτικών αντιπάλων, και μάλιστα με ολοσέλιδα πρωτοσέλιδα. Η συγκεκριμένη επίθεση των «Νέων» ενάντια σε μένα ως πολιτικό πρόσωπο δεν ήταν καν η πρώτη.

Τον Μάρτιο του 2017 μια εφημερίδα «ανακάλυψε» και διατυμπάνιζε ότι ο Μπαλαούρας πήρε τη 13η σύνταξη, αλλά δεν έγραψε ότι αυτό οφειλόταν σε λάθος της ΗΔΙΚΑ, ότι αφορούσε πολιτικά πρόσωπα κι από άλλα κόμματα και ότι εγώ επέστρεψα τα χρήματα. Τον Μάρτιο του 2018 τα «Νέα» «ανακάλυψαν» μια δήθεν φωτογραφική τροπολογία που εξαιρούσε από τις περικοπές των συντάξεων τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αλλά αυτή η τροπολογία μόνο εμένα δεν αφορούσε, καθώς έχω περικοπή 70%, ενώ η εγκύκλιος Πετρόπουλου καθορίζει περικοπές 60%. Ζήτησα επανόρθωση κι έδωσα στα «Νέα» έξι μήνες για να την κάνουν σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον νόμο. Δεν την έκαναν, γιατί θεωρούν ότι η λασπολογία εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κόστος. Ας μάθουν λοιπόν ότι έχει κόστος, ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον.

• Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαγιάννης

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Μ. Μπαλαούρας: Να δώσουμε ξεκάθαρο στίγμα αριστερής πολιτικής μετά τα Μνημόνια
Μ. Μπαλαούρας: Να δώσουμε ξεκάθαρο στίγμα αριστερής πολιτικής μετά τα Μνημόνια
https://1.bp.blogspot.com/-dIuyPjlF-fo/W7ui7NkLXLI/AAAAAAADEQk/tfr-ycbwE7QOy9dA7WWJte1i0SIAddoCACLcBGAs/s640/%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%25A31.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-dIuyPjlF-fo/W7ui7NkLXLI/AAAAAAADEQk/tfr-ycbwE7QOy9dA7WWJte1i0SIAddoCACLcBGAs/s72-c/%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%25A31.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/10/blog-post_232.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/10/blog-post_232.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy