Όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και αυτές του Μαΐου 2019, είναι κρίσιμες, επειδή αφορούν το μέλλον των πολιτών και μάλιστ...
Όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και αυτές του Μαΐου 2019, είναι κρίσιμες, επειδή αφορούν το μέλλον των πολιτών και μάλιστα σ' ένα θεσμό -αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- ο οποίος είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη. Γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητάς του και προσπαθεί να δίνει -ή πρέπει να προσπαθεί- τις κατάλληλες λύσεις. Λύσεις, που όμως δίνονται μόνο από αυτούς που έχουν, όχι απλά την όρεξη μόνο να δουλέψουν αλλά διαθέτουν και τις γνώσεις.
Πάντοτε θεωρούσα τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως τις πιο σημαντικές από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε, ένας δήμαρχος ή ένας δημοτικός σύμβουλος αφουγκράζονται καλύτερα ένα πρόβλημα διότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αφορά και τον ίδιο, ζει μέσα στο πρόβλημα, με δεδομένο ότι ζει στην ίδια περιοχή.
Χρειάζονται νέοι άνθρωποι που διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση και τεχνοκρατική αντίληψη
Πάντα, επίσης, πίστευα, και το έχω αναφέρει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου, πως με όλα τα επίπεδα της πολιτικής θα πρέπει ν' ασχολούνται, κυρίως, οι νέοι άνθρωποι που διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση και τεχνοκρατική αντίληψη. Οι εποχές όπου ηλικιωμένοι ασκούσαν εξουσία, κυρίως εκφράζοντας τις κομματικές παρατάξεις στις οποίες ανήκαν, πέρασαν ανεπιστρεπτί κι ευτυχώς που αυτό συνέβη. Διότι οι εποχές άλλαξαν, οι αντιλήψεις των ανθρώπων άλλαξαν και όλα ακολουθούν την εξελικτική τους πορεία. Νέα δεδομένα επικρατούν πλέον, διαφορετικές απόψεις κυριαρχούν. Κι εκτός αυτών, με τι κουράγιο και με τι αντοχές ένας ηλικιωμένος θα μπορεί να βρίσκεται συνεχώς κοντά στα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις;
Βέβαια, και σε αυτή την προεκλογική περίοδο που διανύουμε όπου οι ζυμώσεις και τα... πισώπλατα "συντροφικά" μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν... όπου έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται ή κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν, αυτοδιοικητικά σχήματα, εμφανίζονται "πληγές" του παρελθόντος: Να διεκδικούν θέσεις, πρόσωπα τα οποία ποτέ δεν κατάφεραν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, που δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι αξίζουν τη ψήφο των συνδημοτών τους, τους οποίους όμως προσπαθούν να ξεγελάσουν με φθηνά τεχνάσματα...
'Η πρόσωπα που υπηρέτησαν πιστά στο παρελθόν ένα κόμμα και σήμερα τολμούν να εμφανίζονται με τον μανδύα του ανεξάρτητου, αλλά υπογείως επιδιώκουν την κομματική στήριξη...
'Η πρόσωπα που συμμετείχαν σε αποτυχημένες δημοτικές αρχές και σήμερα προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τις αποτυχίες.
Oι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κρίσιμες από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι...
Κάθε πολίτης πιστεύει -κι έτσι πρέπει- σε κάποιο κόμμα, σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό, έχει κάποια πολιτική ιδεολογία. Αυτό όμως είναι άλλο και άλλο είναι οι αποφάσεις τους στη τοπική αυτοδιοίκηση να καθορίζονται από αυτά. Κανένας δήμος δεν λειτούργησε αποτελεσματικά υπό τέτοιες προϋποθέσεις. Απεναντίας, όπου αυτά υπήρξαν σημειώθηκε οπισθοδρόμηση και απαιτήθηκαν πολλά χρόνια για να μπορέσει να ξαναμπεί στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.
Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κανέναν πολίτη δεν πρέπει να τον απασχολεί το κόμμα στο οποίο ανήκει ο υποψήφιος αλλά μόνο εάν έχει τις ικανότητες μιας υγιούς ηγεσίας.
Και για άλλη μια φορά, θα αναφέρω τα ερωτήματα που ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, αναφέρει στο βιβλίο του "Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή", τις οποίες κάθε ψηφοφόρος πρέπει να θέτει στον εαυτό του πριν επιλέξει το πρόσωπο που θα ψηφίσει:
1. Τι έκανε στη ζωή του μέχρι εκείνη την ώρα για να θέλει να εκπροσωπεί το λαό στη Βουλή [σ.σ., δήμο/κοινότητα];
2. Ποιο είναι το ήθος του;
3. Ποια ήταν η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο;
4. Εργάστηκε ποτέ του;
5. Πως θέλει να διευθύνει ένα υπουργείο χωρίς εμπειρία;
6. Πως μπορεί να διευθύνει συνετά και αποτελεσματικά αν δεν έχει «διευθυνθεί» ποτέ στη ζωή του;
7. Από πού αντλεί το θράσος να επιζητεί τη μάθηση της διοίκησης στην «καμπούρα» του δημοσίου και συνεπώς των πολιτών;