Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της λειτουργίας του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Αμαλιάδα, κα...
Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της λειτουργίας του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Αμαλιάδα, καθώς η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο Μεσολόγγι έχει πυροδοτήσει τη φημολογία, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, περί μεταφοράς του στο Μεσολόγγι υπό τη μορφή Γεωπονικής Σχολής, εν όψει των επερχόμενων αλλαγών που θα επιφέρει η επιχειρούμενη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η επίσκεψη προ ημερών του κ. Γαβρόγλου στο Μεσολόγγι εκλήφθηκε ότι σηματοδοτεί την δημιουργία Σχολής Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το Νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με την συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο.
Το θέλουν πίσω
Ως γνωστόν, το Μεσολόγγι δεν έπαψε ποτέ να ζητά την επαναφορά του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στην περιοχή, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αμαλιάδα με το σχέδιο ‘Αθηνά’ και έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Γαβρόγλου κατά την επίσκεψή του έκανε αυτοψία στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο Μεσολόγγι και τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι: «Ο υπουργός είπε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν, δηλώνοντας παράλληλα έκπληκτος για την μεταφορά του ΘΕ.ΚΑ. στην Αμαλιάδα, όταν είδε και τις εγκαταστάσεις και έμαθε τι δουλειά έκανε το Τμήμα στο Μεσολόγγι, αλλά και γενικότερα το ΤΕΙ σαν ίδρυμα.
‘Απορώ πως εγκαταλείφθηκαν τέτοιες εγκαταστάσεις, τι κριτήρια επικράτησαν και εγκαταλείφθηκε μια τέτοια υποδομή’» φέρεται να δήλωσε ο Υπουργός. Στην επίσκεψή του στο Μεσολόγγι ο Υπουργός συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Δια Βίου Μάθησης Παυσανία Παπαγεωργίου, από τον Πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Τριανταφύλλου, την βουλευτή Αιτ/νίας Μαρία Τριανταφύλλου και συνεργάτες του. Επίσης ήταν παρόντα και τα μέλη της Επιτροπής για την επαναλειτουργία του ΤΕΙ, Λάμπρος Φλώρος, Σταμάτης Κατσαβός και Σωκράτης Στέλλιος.
Συνεχίζεται η διαβούλευση
Η εφημερίδα ‘Πατρίς’ επικοινώνησε με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Τριανταφύλλου, ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα ανέφερε ότι η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και επεξεργάζεται την πρόταση για την συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει προχωρήσει σε δύο συναντήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει κάπου κατά συνέπεια συνεχίζεται η διαβούλευση.
Το πόρισμα της επιτροπής όντως αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο όπως είπε δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο ακόμη, αφού όλα είναι στο τραπέζι. «Είναι λάθος να διαρρέονται πράγματα αυτή την στιγμή, γιατί όλα είναι στο τραπέζι και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Η επιτροπή έχει χρέος να παραδώσει το πόρισμα στον Υπουργό σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που θα προκύψουν από την συγχώνευση.
Υπάρχει προτροπή από το Υπουργείο να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί η πρόταση μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να νομοθετηθεί μέχρι τον Φεβρουάριο και να ξεκινήσει η εφαρμογή από το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος. Θεωρώ ότι έχουμε εμπεδώσει ένα επίπεδο διαλόγου, υπάρχουν σημεία σύγκλησης αλλά υπάρχουν και πολλά σημεία απόκλισης» δήλωσε ο κ. Τριανταφύλλλου.
Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στο Μεσολόγγι, ο κ. Τριανταφύλλου ανέφερε: «Ο Υπουργός είχε ανειλημμένη υποχρέωση να πάει στο ΤΕΙ Ηπείρου και έτσι πέρασε και από το Μεσολόγγι. Επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις εκεί, είδε τους χώρους και είπε ότι κακώς μετακινήθηκε το τμήμα λόγω των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες εγκαταλείφθηκαν. Δεν έκανε κάποια άλλη συγκεκριμένη δήλωση.
Επανέλαβε ουσιαστικά αυτά που είχε ανακοινώσει και στο Αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα, δηλαδή πανεπιστημιακό τμήμα πολιτισμικού πόλου στην Ηλεία και γεωτεχνικού πόλου στην Αιτωλοακαρνανία». Ο κ. Τριανταφύλλου υποστήριξε ότι στο νέο σχήμα που θα προκύψει στην Δυτική Ελλάδα από την επερχόμενη συγχώνευση δεν πρέπει να επαναληφθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από το σχέδιο ‘Αθηνά’ και τόνισε ότι το νέο μοντέλο που θα προκύψει πρέπει να είναι βιώσιμο, ενώ στάθηκε και στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι περιμένουν τα Ιδρύματα από την κοινωνία και τι η κοινωνία από τα Ιδρύματα.
www.patrisnews.com