Τι συμβαίνει όταν κρύβουμε τα συναισθήματά μας

«Προσπαθούμε τόσο πολύ να κρύψουμε όλα όσα πραγματικά νιώθουμε από εκείνους που πιθανότατα θέλουν να γνωρίζουν τα αληθινά μας συναισθήμα...


«Προσπαθούμε τόσο πολύ να κρύψουμε όλα όσα πραγματικά νιώθουμε από εκείνους που πιθανότατα θέλουν να γνωρίζουν τα αληθινά μας συναισθήματα. Ο κόσμος προσπαθεί να καταπνίξει τα συναισθήματά του, σαν να είναι κατά κάποιο τρόπο, λάθος να έχουμε φυσικές αντιδράσεις στη ζωή» – Colleen Hoover 

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή καταπιέσει και αποκρύψει τα συναισθήματά μας, ειδικά όταν νιώθουμε λυπημένοι.

 Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, υπάρχουν πράγματα που μας συμβαίνουν, όταν προσπαθούμε σοβαρά να κρύψουμε τα συναισθήματά μας, αντί να τα αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα, τα καταπιεσμένα συναισθήματα μάλλον θα επανέλθουν στην επιφάνεια με τρόπους που δεν περιμένουμε, ειδικά μέσω της συμπεριφοράς μας.

11 πράγματα που συμβαίνουν όταν κρύβετε τα συναισθήματά σας (και που δεν συνειδητοποιείτε) 

1. Φροντίζετε τους άλλους 

Αν κι αυτό μάλλον σας φαίνεται ως κάτι καλό, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενέχει ένα κόστος για την συναισθηματική σας υγεία. Όταν νιώθετε θλιμμένοι, μπορεί να σας φαίνεται ευκολότερο να ασχοληθείτε με τα προβλήματα των άλλων, παρά τα δικά σας. Δυστυχώς, αυτό σας φορτώνει κι άλλο συναισθηματικό βάρος από αυτό που μπορείτε να διαχειριστείτε και τελικά καταλήγετε να νιώθετε κουρασμένοι και ακόμα πιο θλιμμένοι.

2. Εξαφανίζεστε από τις ζωές ανθρώπων που αξίζουν 

Κατά καιρούς, καταλαβαίνετε ότι απομακρύνεστε από τις ζωές των φίλων και των συγγενών σας για μεγάλες χρονικές περιόδους- εβδομάδες ή και μήνες. Δεν επικοινωνείτε μαζί τους και προτιμάτε να μένετε μόνοι, σηκώνοντας τείχη. Αυτό συμβαίνει επειδή εξαναγκάζετε τον εαυτό σας να κρύψει τα συναισθήματά του. Αντί να τα αντιμετωπίζετε, απομακρύνεστε από καταστάσεις.

3. Είστε συνεχώς απασχολημένοι 

Πιθανώς να έχετε αντιληφθεί ότι είστε πιο ευάλωτοι στο να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, όταν είστε πιο χαλαροί. Και έτσι προσπαθείτε να είστε συνέχεια απασχολημένοι. Μπορεί να αναλάβετε μια παραπάνω δουλειά, να είστε συνεχώς έξω, διασκεδάζοντας. Χωρίς να έχετε χρόνο με τον εαυτό σας, είναι πιο εύκολο να αγνοείτε τα συναισθήματά σας.

4. «Είμαι καλά» 

Θα αντιληφθείτε επίσης ότι χρησιμοποιείτε συχνά αυτή την «εύκολη» φράση, όταν καταπνίγετε αυτά που νιώθετε. Το να ισχυρίζεστε ότι όλα πάνε καλά, ακόμα κι αν ισχύει το αντίθετο, είναι ένας τρόπος να καθησυχάζετε εσάς και τους άλλους, για να μην ασχοληθούν παραπάνω μαζί σας. Εξάλλου, αν δεν το παραδεχτείτε στον εαυτό σας, κανείς άλλος δεν μπορεί να το ξέρει, σωστά;

Όπως ο Jim Morrison είχε δηλώσει: «Το πιο σημαντικό είδος ελευθερίας είναι να είσαι ο αληθινός εαυτός σου. Συνήθως, ανταλλάσουμε την πραγματικότητά μας με ένα ρόλο. Ανταλλάσουμε τις αισθήσεις μας για ένα θέατρο. Παραιτούμαστε από την ικανότητά μας να αισθανόμαστε και σε αντάλλαγμα, τοποθετούμε στο πρόσωπό μας μια μάσκα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια μεγάλης κλίμακας επανάσταση εάν δεν έχει προηγηθεί μια προσωπική επανάσταση, σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει να γίνει πρώτα μέσα μας».

5. Αναπτύσσετε νέα άγχη

«Πολλές φορές, οι άνθρωποι μαθαίνουν να κρατούν μέσα τους δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό, λύπη και πόνο. Γι’ αυτό, ως ενήλικες, όταν κάποια από αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα έρθουν στην επιφάνεια, ένας εσωτερικός συναγερμός ενεργοποιείται που προειδοποιεί ότι τα επικίνδυνα αυτά συναισθήματα πρόκειται να εκραγούν. Κι έτσι, νιώθουμε άγχος», σημειώνει ο ψυχοθεραπευτής Becki Hein. Γι’ αυτό, ακόμα και αν αγνοείτε τα συναισθήματά σας , θα υπάρξουν και πάλι τρόποι μεταμόρφωσης τους σε νέες μορφές άγχους. Ίσως να αρχίζετε να φοβάστε να φεύγετε από το σπίτι ή να κοινωνικοποιηθείτε.

6. Υποκρίνεστε στους άλλους 

Παρά το γεγονός ότι νιώθετε δυστυχισμένοι, θα δείτε ότι έχετε την ικανότητα να ενεργοποιείτε ένα υποτιμητικό για εσάς χιούμορ και μια ψεύτικη θετική στάση απέναντι σε όσα πάνε στραβά στη ζωή. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται καλό στοιχείο, η έλλειψη αυθεντικής, πραγματικής θετικότητας μπορεί κάποια στιγμή να αποκαλύψει την αλήθεια των όσων νιώθετε.

7. Συνεχή ανάγκη για έλεγχο 

Πάντα προσχεδιάζετε τη μέρα σας, έτσι ώστε κάθε δευτερόλεπτο να είναι υπό τον έλεγχό σας. Δεν αφήνετε περιθώρια έκπληξης ή αυθορμητισμού, επειδή ίσως σας πιέσουν να αποκαλύψετε το πώς νιώθετε. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι μισείτε κάθε στιγμή χαλάρωσης, που θα σας αναγκάσει να σκεφτείτε. Γι’ αυτό και προτιμάτε να προσχεδιάζετε τη μέρα σας, για να γνωρίζετε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί.

8. Αναζητάτε κακές σχέσεις 

Αυτές οι σχέσεις δεν είναι πάντα κακοποιητικές, αλλά μπορούμε να τις ονομάσουμε έτσι κατά κάποιο τρόπο. Θα ήταν σαφέστερο αν λέγαμε ότι αναζητάτε σχέσεις με ανθρώπους που είναι λάθος για εσάς. Ως εκ τούτου, σας προστατεύουν από το να χρειαστεί να δεθείτε συναισθηματικά σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο, να γίνετε αληθινοί και ειλικρινείς. Είναι καλύτερο να κρατήσετε τις πραγματικές σας ανάγκες κλειδωμένες, μαζί με τα υπόλοιπα μυστικά σας.

9. Όλα γίνονται ένα αστείο 

Ακόμα κι αν νιώθετε ότι πνίγεστε μέσα στη θλίψη σας, μπορείτε με κάποιο τρόπο να τη μετατρέψετε σε αστείο. Γελάτε με τον ίδιο σας τον πόνο και αυτό μάλλον σας βοηθά να τον θάψετε, παρά να τον αντιμετωπίσετε. Αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας που σας επιτρέπει τόσο να αποφύγετε τα συναισθήματά σας , όσο και να κρατήσετε μακριά τους ανθρώπους που μπορεί να θέλουν να ασχοληθούν με το πώς νιώθετε πραγματικά.

10. Παρουσιάζετε μια σκληρή πλευρά σας 

Όταν καταπιέζετε ή κρύβετε τα συναισθήματά σας, νιώθετε ότι είναι δύσκολο να εκφράσετε ακόμα και τα καλά, τα θετικά. Έτσι, δημιουργείτε ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα. Ο κόσμος θα αρχίσει όμως να απομακρύνεται από το σκληρό σας πρόσωπο, ακόμα και όταν τους χρειάζεστε δίπλα σας. θα φαίνεστε σαν τίποτα να μη σας αγγίζει, ακόμα και αν βαθιά μέσα σας είστε πληγωμένοι.

11. Στο τέλος, και τα θετικά συναισθήματα θα γίνουν δύσκολα 

Η καταπίεση των αρνητικών συναισθημάτων θα αρχίζει να συμπαρασύρει και τα θετικά. Όταν αρνείστε να απελευθερωθείτε από τη θλίψη ή το πένθος, θα δυσκολευτείτε αργά ή γρήγορα να εκφράσετε και τη χαρά. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε στην αρχή, αλλά πολλά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που ακολουθούν την απόφασή μας να κρύψουμε όσα νιώθουμε. Αν έχετε ποτέ βρεθεί στην ίδια θέση, ίσως είναι καλύτερα να στραφείτε προς εκείνα τα κλειδωμένα συναισθήματα που έχουν επηρεάσει και τη συμπεριφορά σας.

  enallaktikidrasi.com

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Τι συμβαίνει όταν κρύβουμε τα συναισθήματά μας
Τι συμβαίνει όταν κρύβουμε τα συναισθήματά μας
https://3.bp.blogspot.com/-c8kWhNfsIPo/W-GOrkQQ36I/AAAAAAADH_w/tclY0DfANMoypnK3dRYI8oWWrODiX6F0ACLcBGAs/s640/symvainei-krivoume-synaisthimata-750x400.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-c8kWhNfsIPo/W-GOrkQQ36I/AAAAAAADH_w/tclY0DfANMoypnK3dRYI8oWWrODiX6F0ACLcBGAs/s72-c/symvainei-krivoume-synaisthimata-750x400.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_969.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_969.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy