Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

Σε δύο περίπου εβδομάδες, δηλαδή στις 19 και 21 Δεκεμβρίου, όταν πιστωθούν οι λογαριασμοί των συνταξιούχων με τις συντάξεις του Ιανουαρί...


Σε δύο περίπου εβδομάδες, δηλαδή στις 19 και 21 Δεκεμβρίου, όταν πιστωθούν οι λογαριασμοί των συνταξιούχων με τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, θα δουν οι περίπου 620.000 δικαιούχοι, από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων, τις αυξήσεις που προβλέπεται να πάρουν μετά τον επανυπολογισμό τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, η μέση αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει αθροιστικά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, δηλαδή από το 2019 μέχρι το 2023, περίπου στα 98 με 100 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι η αποπληρωμή της προσαύξησης από την προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα γίνει σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 έως και το 2023.

Έτσι, με την αρχή να γίνεται από τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν στις 19 και 21 Δεκεμβρίου του 2018, οι αυξήσεις θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 20 ευρώ τον μήνα για τους 620.000 δικαιούχους που τις δικαιούνται.

Οι συνταξιούχοι για τους οποίους ο επανυπολογισμός έβγαλε υψηλότερη σύνταξη από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα, θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται εντός Δεκεμβρίου (19 και 21 του μήνα) και κυρίως πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

Α) Συνταξιούχους του τέως ΙΚΑ οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20 έως και 30 έτη ασφάλισης. Κυρίως πρόκειται για συνταξιούχους του ΙΚΑ οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν µε αποδοχές που κυμαίνονταν από 700 έως 1.000 ευρώ. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα ευνοηθούν, καθώς θα λάβουν και την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ στο σύνολό της, αλλά θα ευνοηθούν και από τη λειτουργία του νέου τρόπου υπολογισμού, που αποδίδει καλύτερα ποσά σε όσους έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Β) Συνταξιούχους του Δημοσίου. Ευνοημένοι φαίνεται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης, καθώς και συνταξιούχοι κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 28ετία και άνω και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Γ) Συνταξιούχους που ασφαλίζονταν στα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ - τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου πλήρωναν εισφορές σε ποσοστό 30% επί των συντάξιμων αποδοχών τους. Για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν καταβληθεί εισφορές υψηλότερες των προβλεπόμενων στο ΙΚΑ (20%) προβλέπεται προσαύξηση της σύνταξης που ανέρχεται σε 0,075% για κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 20% των εισφορών που προβλέπονταν για το τέως ΙΚΑ.

Δ) Συνταξιούχους οι οποίοι ήταν πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τις διατάξεις περί συντάξεων του Δημοσίου. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όσοι συνταξιούχοι ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ, το οποίο όμως έδινε τη δυνατότητα να επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν ή µε τις διατάξεις «περί Δημοσίου» ή με τις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ, αλλά επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν µε δημοσιοϋπαλληλικές. Αυτοί οι συνταξιούχοι κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές που αφορούσαν σε υψηλότερο συντάξιμο μισθό, καθώς είχαν κρατήσεις στο σύνολο των αποδοχών τους και όχι µόνο στον βασικό μισθό µε τον οποίο βγήκε η σύνταξή τους.

Ποιες μένουν «παγωμένες» 

Όλες οι υπόλοιπες συντάξεις θα παραμείνουν παγωμένες στα σημερινά επίπεδα, καθώς, μετά τον επανυπολογισμό τους σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως «προσωπική διαφορά» μέχρι το 2023 και στη συνέχεια θα συμψηφίζεται κάθε έτος μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Να επισημανθεί ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν αφορά τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες. Κύριες καιεπικουρικές Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η μη περικοπή δεν αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις αλλά και τις επικουρικές, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μαζί με τη σύνταξή τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει η σχετική ρύθμιση για κατάργηση των περικοπών αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

  www.naftemporiki.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις
Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις
https://1.bp.blogspot.com/-aw1f1OSqcRo/XArCHdUswuI/AAAAAAADNT8/Q-LvQroOHf0duwSstVSs9tQNyxorNjVgwCLcBGAs/s640/people-talking-908342_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-aw1f1OSqcRo/XArCHdUswuI/AAAAAAADNT8/Q-LvQroOHf0duwSstVSs9tQNyxorNjVgwCLcBGAs/s72-c/people-talking-908342_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_325.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_325.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy