O βενετός Τζιοβάνι Τζάκομο Καζανόβα έμεινε στην ιστορία, ως ο μεγαλύτερος γυναικοκατακτητής του κόσμου. Ελάχιστοι, όμως, ξέρουν ότι κάπ...
Πέρα από το κυνήγι των γυναικών, ο Καζανόβα στόχευε και τα πορτοφόλια των αφελών βενετών ευγενών, παριστάνοντας πότε τον ιεροκήρυκα, πότε τον δημοσιογράφο, διασκεδάζοντάς τους με σατυρικά τραγούδια και με το ταλέντο στην ηθοποιία και «γδύνοντάς» τους σε στημένα χαρτοπαίγνια. Βλέποντας πόσο εύπιστοι ήταν οι θαυμαστές του, αποφάσισε να παραστήσει τον αλχημιστή και το μέντιουμ.
Πολύ γρήγορα, η καλή κοινωνία της Βενετίας άνοιγε τα σαλόνια της, και φυσικά και τις κρεβατοκάμαρές της, στον μάγο που έλυνε όλα τα προβλήματα και προέβλεπε το μέλλον. Η φήμη του, όμως, έφθασε πολύ γρήγορα στα αυτιά των Ιεροεξεταστών. Οι τελευταίοι, πιθανώς παρακινούμενοι και από απατημένους συζύγους, τον παρέπεμψαν σε δίκη, με την κατηγορία της λατρείας του Σατανά.
Η δίκη του ήταν ο ορισμός της παρωδίας. Μέσα σε μισή ώρα, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση (το 1757 ή 1758). Κλείστηκε στην περίφημη «Μολυβένια φυλακή». Επρόκειτο για ένα κολαστήριο, επενδεδυμένο με μολύβι. Τα κελιά δεν είχαν παράθυρα, ενώ η υγρασία, το κρύο και η κάκιστη σίτιση, διέλυαν πολύ γρήγορα και τον πλέον ανθεκτικό οργανισμό. Ο μέσος όρος ζωής των φυλακισμένων ήταν ένα με δύο χρόνια. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι υπεύθυνοι περηφανεύονταν, ότι απ’ εκεί δεν είχε δραπετεύσει ποτέ ούτε ποντίκι.
Εξάλλου, η φυλακή βρισκόταν μέσα στο παλάτι του Δόγη, γεγονός που καθιστούσε τη φρούρησή της ακόμη πιο αυστηρή. Οι μόνοι έγκλειστοι που «δραπέτευαν» ήταν αυτοί που αυτοκτονούσαν, μην αντέχοντας τις τρομερές συνθήκες. Και δεν ήταν λίγοι. Δεκαπέντε μήνες μετά τον εγκλεισμό του, ο Καζανόβας έθεσε σε εφαρμογή, μαζί με έναν συγκρατούμενό του, τον ιερέα Μπάλμπι, ένα σχέδιο απόδρασης. Επί ολόκληρες εβδομάδες έσκαβαν μια τρύπα στην οροφή ενός κελιού. Μια σκοτεινή νύχτα βγήκαν απ’ εκεί.
Στη συνέχεια, παραβίασαν μια πόρτα, πιστεύοντας ότι οδηγούσε προς την έξοδο. Αυτή όμως οδηγούσε πίσω στη φυλακή! Έχασαν τελείως τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν στο αρχειοφυλάκιο. Με μεγάλο κόπο και αγωνία, άνοιξαν μια τρύπα στο δωμάτιο του αρχειοφυλακίου, αλλά βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Τότε, ο πολυμήχανος Καζανόβα φόρεσε μαζί με το φίλο του πολυτελείς μανδύες, που έτυχε να βρουν σε ένα δωμάτιο.
Στη συνέχεια, πήγε σε ένα εξωτερικό παράθυρο και φώναξε έναν υπηρέτη του Δόγη, που μόλις έβγαινε από το παράθυρο. Παίζοντας τον ρόλο της ζωής του, τον έπεισε ότι ήταν δήθεν φιλοξενούμενοι του Δόγη, που είχαν κλειδωθεί εκεί κατά λάθος. Ο ανύποπτος υπηρέτης άνοιξε την πόρτα. Οι δύο δραπέτες απομακρύνθηκαν περπατώντας και συζητώντας αμέριμνα, μπροστά στους σκοπούς. Μόλις έστριψαν στη γωνία του δρόμου, έτρεξαν στην πιο κοντινή γόνδολα.
Ο θρυλικός Καζανόβα είχε μόλις κερδίσει την ελευθερία του και οι σύζυγοι των γυναικών της αριστοκρατίας της Γαλλίας, όπου και κατέφυγε ο διάσημος γόης, είχαν μόλις χάσει τον ύπνο τους.
Νίκος Γιαννόπουλος ιστορικός
www.mixanitouxronou.gr