-->

Ο Καζανόβας δεν ήταν μόνο εραστής, αλλά και πορτοφολάς, ηθοποιός, δημοσιογράφος και γενικώς απατεώνας. Η κινηματογραφική του απόδραση από τη «μολυβένια φυλακή»

O βενετός Τζιοβάνι Τζάκομο Καζανόβα έμεινε στην ιστορία, ως ο μεγαλύτερος γυναικοκατακτητής του κόσμου. Ελάχιστοι, όμως, ξέρουν ότι κάπ...


O βενετός Τζιοβάνι Τζάκομο Καζανόβα έμεινε στην ιστορία, ως ο μεγαλύτερος γυναικοκατακτητής του κόσμου. Ελάχιστοι, όμως, ξέρουν ότι κάποτε κατάφερε να κατακτήσει κάτι που του είχε στερηθεί και ήταν για αυτόν πιο πολύτιμο: την ελευθερία του!

Πέρα από το κυνήγι των γυναικών, ο Καζανόβα στόχευε και τα πορτοφόλια των αφελών βενετών ευγενών, παριστάνοντας πότε τον ιεροκήρυκα, πότε τον δημοσιογράφο, διασκεδάζοντάς τους με σατυρικά τραγούδια και με το ταλέντο στην ηθοποιία και «γδύνοντάς» τους σε στημένα χαρτοπαίγνια. Βλέποντας πόσο εύπιστοι ήταν οι θαυμαστές του, αποφάσισε να παραστήσει τον αλχημιστή και το μέντιουμ.

Πολύ γρήγορα, η καλή κοινωνία της Βενετίας άνοιγε τα σαλόνια της, και φυσικά και τις κρεβατοκάμαρές της, στον μάγο που έλυνε όλα τα προβλήματα και προέβλεπε το μέλλον. Η φήμη του, όμως, έφθασε πολύ γρήγορα στα αυτιά των Ιεροεξεταστών. Οι τελευταίοι, πιθανώς παρακινούμενοι και από απατημένους συζύγους, τον παρέπεμψαν σε δίκη, με την κατηγορία της λατρείας του Σατανά.


Η δίκη του ήταν ο ορισμός της παρωδίας. Μέσα σε μισή ώρα, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση (το 1757 ή 1758). Κλείστηκε στην περίφημη «Μολυβένια φυλακή». Επρόκειτο για ένα κολαστήριο, επενδεδυμένο με μολύβι. Τα κελιά δεν είχαν παράθυρα, ενώ η υγρασία, το κρύο και η κάκιστη σίτιση, διέλυαν πολύ γρήγορα και τον πλέον ανθεκτικό οργανισμό. Ο μέσος όρος ζωής των φυλακισμένων ήταν ένα με δύο χρόνια. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι υπεύθυνοι περηφανεύονταν, ότι απ’ εκεί δεν είχε δραπετεύσει ποτέ ούτε ποντίκι.


Εξάλλου, η φυλακή βρισκόταν μέσα στο παλάτι του Δόγη, γεγονός που καθιστούσε τη φρούρησή της ακόμη πιο αυστηρή. Οι μόνοι έγκλειστοι που «δραπέτευαν» ήταν αυτοί που αυτοκτονούσαν, μην αντέχοντας τις τρομερές συνθήκες. Και δεν ήταν λίγοι. Δεκαπέντε μήνες μετά τον εγκλεισμό του, ο Καζανόβας έθεσε σε εφαρμογή, μαζί με έναν συγκρατούμενό του, τον ιερέα Μπάλμπι, ένα σχέδιο απόδρασης. Επί ολόκληρες εβδομάδες έσκαβαν μια τρύπα στην οροφή ενός κελιού. Μια σκοτεινή νύχτα βγήκαν απ’ εκεί.

Στη συνέχεια, παραβίασαν μια πόρτα, πιστεύοντας ότι οδηγούσε προς την έξοδο. Αυτή όμως οδηγούσε πίσω στη φυλακή! Έχασαν τελείως τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν στο αρχειοφυλάκιο. Με μεγάλο κόπο και αγωνία, άνοιξαν μια τρύπα στο δωμάτιο του αρχειοφυλακίου, αλλά βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Τότε, ο πολυμήχανος Καζανόβα φόρεσε μαζί με το φίλο του πολυτελείς μανδύες, που έτυχε να βρουν σε ένα δωμάτιο.

Στη συνέχεια, πήγε σε ένα εξωτερικό παράθυρο και φώναξε έναν υπηρέτη του Δόγη, που μόλις έβγαινε από το παράθυρο. Παίζοντας τον ρόλο της ζωής του, τον έπεισε ότι ήταν δήθεν φιλοξενούμενοι του Δόγη, που είχαν κλειδωθεί εκεί κατά λάθος. Ο ανύποπτος υπηρέτης άνοιξε την πόρτα. Οι δύο δραπέτες απομακρύνθηκαν περπατώντας και συζητώντας αμέριμνα, μπροστά στους σκοπούς. Μόλις έστριψαν στη γωνία του δρόμου, έτρεξαν στην πιο κοντινή γόνδολα.

Ο θρυλικός Καζανόβα είχε μόλις κερδίσει την ελευθερία του και οι σύζυγοι των γυναικών της αριστοκρατίας της Γαλλίας, όπου και κατέφυγε ο διάσημος γόης, είχαν μόλις χάσει τον ύπνο τους.

Νίκος Γιαννόπουλος ιστορικός

www.mixanitouxronou.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ο Καζανόβας δεν ήταν μόνο εραστής, αλλά και πορτοφολάς, ηθοποιός, δημοσιογράφος και γενικώς απατεώνας. Η κινηματογραφική του απόδραση από τη «μολυβένια φυλακή»
Ο Καζανόβας δεν ήταν μόνο εραστής, αλλά και πορτοφολάς, ηθοποιός, δημοσιογράφος και γενικώς απατεώνας. Η κινηματογραφική του απόδραση από τη «μολυβένια φυλακή»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhj-hwZNQXu2TX5Nr_gPPpzYlIEXf72OazmTeApdm7J1G7e5zxs_Cwqed6hBAo5bicBsuSCI53ADTwGQ_E2xg9gTc9cCVqF0am9-T-G7UjxUZaSg_iyi2Rm9eubF9rNsrD5_WkIgDKlPFw/s640/kazanobas.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhj-hwZNQXu2TX5Nr_gPPpzYlIEXf72OazmTeApdm7J1G7e5zxs_Cwqed6hBAo5bicBsuSCI53ADTwGQ_E2xg9gTc9cCVqF0am9-T-G7UjxUZaSg_iyi2Rm9eubF9rNsrD5_WkIgDKlPFw/s72-c/kazanobas.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_82.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_82.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy