-->

Εντυπωσιακή η εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της

Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα π...


Μία άκρως επιβλητική όσο και εντυπωσιακή εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας,το Σάββατο του Λαζάρου το βράδυ , Το κοινό ήταν πυκνό που γέμισε το χώρο της εκδήλωσης,για να απολαύσουν μουσική, εικόνα, ποίηση.

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε για έκτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Α. Ήλιδα ,μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών συνδυασμένη με την ανάλογη μουσική και εικόνα και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία τον γενικό τίτλο της «Ηλείας εγκώμιον»,συγκεντρώνοντας μια πλειάδα ανθρώπων του Πνεύματος,της Μουσικής,της Τέχνης και Δημιουργίας γενικότερα σε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση .

Ξεκίνησε εντυπωσιακά με την απαγγελία του του αποσπάσματος "Δελφοί" του Ά.Σικελιανού, από το στέλεχος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου Γιάννη Μανώλη, ενω ενδιαμεσα προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παν. Μαρίνου τα ''Επικούριος'' και ''Ολύμπιον Χορικό'' , με αντίστοιχα αποσπάσματα από Νικ.Καζαντζάκη και Γ.Σεφέρη ,από τον ίδιο ερμηνευτη.

Προλόγισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης,ευχαριστώντας τους δεκάδες συντελεστές. '' Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων,η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών,που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.

Η σημερινή εκδήλωση.Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο.Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..Με εικόνα...ήχο....μουσική ...συστατικά που η Ηλεία υπερέχει και εκπέμπει το Φώς της ,θεμελιώνοντας Αξίες και Αρχές που βασίζεται το Ευρωπαικό Ιδεώδες ... » Κεντρική ομιλήτρια είχε την κα Μαρία Μενεγάκη διδάκτορα γαλλικής και συγκριτικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και ομότιμη καθηγήτρια της ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το επίκαιρο θέμα « Οι πολιτιστικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης όπως την οραματίστηκαν διανοούμενοι και πολιτικοί».

Περιέγραψε συνοπτικά θεωρίες των τελευταίων αιώνων,μεγάλων φιλοσόφων, διανοητών ,των σκαπανέων,των θεωριτικων και ''πατέρων'' της Ευρωπαικής Ενωποίσης.. ''Γνωρίζω πως οι φιλόσοφοι πηγαίνουν γρήγορα και οι κυβερνώντες πηγαίνουν αργά. Αυτό οφείλεται στο ότι οι φιλόσοφοι βρίσκονται στο απόλυτο και οι κυβερνώντες στο σχετικό.

Πρέπει, ωστόσο, οι κυβερνώντες να συναντήσουν τελικά τους φιλοσόφους. Βίκτωρ Ουγκώ (L’Avenir de la femme , 8 juin 1872. ''η Ευρώπη των λαών ή η Ευρώπη των «ανήλεων;'' Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε σήμερα τις αρχές και τις αξίες που πρόβαλαν όλοι οι οραματιστές και οι ‘πατέρες’ της Ενωμένης Ευρώπης, όταν ξεκινούσαν αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο που μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει πλήρως υλοποιηθεί αλλά κινδυνεύει να καταρρεύσει. Δεν θα σας κουράσω παραθέτοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο της ομοσπονδιακής οργάνωσης των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης που καταθέτει ο Φρανσεσκί.

Αξίζει όμως να πληροφορηθούμε την πρότασή του για τη γλώσσα που θα πρέπει να επικρατήσει. Η γλώσσα αυτή δεν θα πρέπει να είναι η γλώσσα ενός συγκεκριμένου κράτους, αλλά θα πρέπει να είναι μια γλώσσα εμβληματική αυτού που είμαστε όλοι. Και παραθέτω και πάλι τα λόγια του γιατί πράγματι πρόκειται για μια εκπληκτική πρόταση που μας τιμά ιδιαίτερα ως Έλληνες και μας τοποθετεί στην καρδιά της Ευρώπης δημιουργώντας μας παράλληλα την υποχρέωση να ανταποκριθούμε επάξια σε μια τέτοια τιμητική διάκριση:

«Η αρχαία ελληνική, όσο καταπληκτικό και αν μπορεί αυτό να φανεί, είναι συμβολικά η πιο κατάλληλη γλώσσα. Τα λέει όλα για τη σχέση μας με τον πολιτισμό και την κληρονομιά του, για τις φιλοδοξίες μας στο θέμα της δημοκρατίας και της κουλτούρας, την προτιμώ και από την εσπεράντο γιατί δεν είναι μια τεχνητά επινοημένη γλώσσα, αλλά η ζωντανή μνήμη ενός λαού που επινόησε τη φιλοσοφία και μέσα απ’ αυτή την ίδια την ελευθερία». Είναι λοιπόν βέβαιο πως όλοι εμείς οι θιασώτες μιας Ευρώπης αντάξιας της πολιτιστικής της κληρονομιάς ζούμε στις μέρες μας ένα εφιάλτη: συνειδητοποιούμε πως σε τελευταία ανάλυση οι μόνοι κανόνες που ισχύουν είναι οι κανόνες της αγοράς, οι οποίοι είναι ανάλγητοι, αγνοούν και καταπατούν κάθε άλλη αξία.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Σε τι συνίσταται η ευθύνη του κάθε λαού; Μήπως οι ‘Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης’ θα παραμείνουν εσαεί όραμα που θα το τροφοδοτούν ορισμένα φωτεινά πνεύματα; Κατά την άποψή μου, όλες οι ενέργειες, είτε πολιτικές είτε πολιτιστικές, δεν θα έχουν μόνιμο αποτέλεσμα εφόσον εξακολουθήσουν να γίνονται αποκλειστικά και μόνο στα υψηλά κλιμάκια των κυβερνήσεων και των ανώτατων πολιτιστικών θεσμών και ιδρυμάτων αγγίζοντας ορισμένες προνομιούχες κοινωνικές ομάδες.


Η κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση θα έπρεπε να καλλιεργείται εκ των κάτω, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα έπρεπε να ενταχθούν στα προγράμματα διδασκαλίας μαθήματα ιστορίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ιδεών με βιβλία γραμμένα από έγκριτους ευρωπαίους επιστήμονες όπου να εκτίθενται τα πραγματικά αίτια των πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στους λαούς και να καλλιεργείται το ελεύθερο πνεύμα, η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός του άλλου και του εαυτού μας. Θα έπρεπε επί πλέον τα παιδιά να πάψουν πια να προετοιμάζονται για τη μελλοντική τους αλληλοεξόντωση μέσα από τα παιδικά παιχνίδια και τα εγκληματικά έργα που προβάλλονται σε καθημερινή βάση.

Η μακρόχρονη εμπειρία της στην εκπαίδευση έδειξε ότι το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ξεκινά από κάτω προς τα πάνω και μέσω της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων να διδάσκονται όλοι οι μαθητές , τα οφέλη της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών στην κοινή Ευρωπαϊκή πατρίδα . Στο δεύτερο μέρος ανήκε στην εξαιρετική Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών υπό την διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου και πιανίστρια την Ελένη Παπαπροκοπίου, η παρουσίασε ένα πλούσιο ρεπερτόριο κλασικής ελληνικής και ξένης μουσικής που απεδοσαν μοναδικά αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα ,[ Va pensiero- Nabucco, Hijo de la Luna, Blue moon, Phantom of the Opera – Medley, Η πρώτη μας νύχτα, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρi, Γεια σου χαρά σου Βενετιά, Άσπρα Καράβια] Τέλος η κα Μενεγάκη πρόσφερε στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών κ. Τριανταφυλλόπουλο το βιβλίο της «Ιστορία του γαλλικού πολιτισμού – διαπολιτισμικές ωσμώσεις από τη Γαλλική Επανάσταση ως τις μέρες μας» και δέχτηκε μια χειροποίητη εικόνα ως δώρο από το Δ Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας.


Ομοίως και ο παριστάμενος προεδρος της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Βασ.Στυλιανάκης του επίδοσε εικόνα του πολιούχου Πατρων Αγ.Ανδρέα. Εκτός των παραπάνω, στο πυκνό ακροατήριο ήταν, ο αιδ.Βασ.Λαγκαδινός,ο αιδ.Νικ.Κατσιδήμας ,ο πρώην Υπουργός κ. Κωνστ. Τζαβάρας,ο πρ.Πρ.Δημ.Συμβ.Α.Ολυμπίας κ.Παν.Παντελάκος,ο Δασάρχης Πύργου κ.Παναγ.Λάττας, ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθ. Φωτόπουλος, , εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η πρ. Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα το Δ.Σ και μέλη της Χορωδίας τους , η Πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου κα Γ.Τζουανοπούλου και μέλη της,ο προεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ.Αθαν.Δασκόπουλος, ο πρόεδρος «Χρωμάτων της Ήλιδας» κ.Π.Αυγερινόπουλος,ο προεδρ.του συλλόγου Κρητικών κ.Αντ.Χατζηδάκις, ο διευθ.2ου Γυμν.κ.Γ.Μπίρμπας,η δ/τρια του Μουσικού Σχ.Βαρθολομιού κα Μ.Μπριρμπα, η προεδρ.της Εταιρείας ''Τ.Δόξας'' κα Ευγ.Χριστοπούλου και μέλη του ΔΣ.,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ. Ασφαλείας Κατακόλου κ. Αγγ. Παναγιωτακόπουλος,ο πρωην προεδρ.Δικηγορικού συλλόγου κ. Νικ.Θεοδώρου, ο πρωην Πρ.Εργατικού Κέντρου κ.Κων.Πέππας, ο πρ.πρόεδρος κ. Τάκης Γεωργόπουλος.το στέλεχος της Εν. Παλ. Προσκόπων Ηλείας κ. Ανδρ. Γιατράς, το στέλεχος ΣΕΠ κ. Γ. Καραμάνης και Νικ.Καραχάλιος,τα μέλη της Συντονιστικής Ομάδας του Συλλόγου κ.Γιάννης Μισύρης και Αννα Χρυσανθακοπούλου κ.α.

Ο υποψ.βουλευτής κ.Αριστ.Χρόνης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πύργου κ.κ Λάμπης Αριστειδόπουλος ,Στάθης Καννής και Αντώνης Καράμπελας με μέλη των συνδυασμών τους, καθώς και πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές υπηρεσιών, στελέχη τραπεζών, διευθυντές σχολικών μονάδων κλπ. Ακολούθησε ευρεία συνεστίαση με πολύ τραγούδι και κέφι με πρωταγωνιστές τους κ.κ.Γ.Μηχαηλίδη[μπουζούκι-ηχητικά] ,Παν.Καλαμπρέζο [κιθάρα], με την συμμετοχή των χορωδών με το διαφορετικό χρώμα τους σε όλα τα τραγούδια.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Εντυπωσιακή η εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της
Εντυπωσιακή η εκδήλωση – Εγκώμιον για την Ηλεία και την Ιστορία της
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCml6TXCY3b99HfGaPAFcj20rk3TxYIkXfkCjEJMZEp4noXZEwncUXlfTUjTTv-ByE-PPq6ZslErcWpAiNWb05VxdHQiuG0erpDXdgTM6MRFEbTThSWRCOToKLGM742vx6JtYNGKljy3Y/s640/%25CE%2597%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%2591%25CE%25A3+%25CE%2595%25CE%2593%25CE%259A%25CE%25A9%25CE%259C%25CE%2599%25CE%259F%25CE%259D+20.4.19.%25CE%25A74..png.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCml6TXCY3b99HfGaPAFcj20rk3TxYIkXfkCjEJMZEp4noXZEwncUXlfTUjTTv-ByE-PPq6ZslErcWpAiNWb05VxdHQiuG0erpDXdgTM6MRFEbTThSWRCOToKLGM742vx6JtYNGKljy3Y/s72-c/%25CE%2597%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2599%25CE%2591%25CE%25A3+%25CE%2595%25CE%2593%25CE%259A%25CE%25A9%25CE%259C%25CE%2599%25CE%259F%25CE%259D+20.4.19.%25CE%25A74..png.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_966.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_966.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy