Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδ...
Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός. Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957 "Παν πρόσωπο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία εκφράσεως.
Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων", αναφέρεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όσο για το Ελληνικό Σύνταγμα στο κεφάλαιο «Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα» και στο άρθρο 14 προβλέπει: 1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. 2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.
Η σημερινή παγκόσμια ημέρα μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Για πρώτη φορά, η παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του τύπου (WPFD) ανακηρύχθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1993, με πρόταση της UNESCO. Από τότε καθιερώθηκε 3 Μαΐου ως ημερομηνία ανάμνησης της Διακήρυξης « Declaration of Windhoek».
H «Declaration of Windhoek» αποτελεί διακήρυξη διαφύλαξης της ελευθερίας του τύπου που συντάχθηκε με βάση τις αρχές που έθεσαν ως γενική προϋπόθεση Αφρικανοί δημοσιογράφοι στη διάρκεια σεμιναρίου της UNESCO για την προώθηση της «Ανεξαρτησίας του Τύπου και του Πλουραλισμού» που είχε γίνει στο Windhoek, της Ναμίμπια, από 29 Απριλίου ως 3 Μαϊου 1991.
Η σημερινή ημέρα, έχει τρεις βασικούς στόχους:
- Την ελευθερία της πληροφόρησης ως ανθρώπινο δικαίωμα.
- Την προστασία του τύπου και των μέσων από κάθε μορφής λογοκρισία.
- Την διασφάλιση των δημοσιογράφων "online και offline".
Η πληροφόρηση βρίσκεται παντού τριγύρω μας. 9Με τη διάδοση των νέων μέσων, των νέων τεχνολογιών και των νέων μεθόδων διανομής περιεχομένου, η πληροφόρηση έχει καταστεί περισσότερο προσβάσιμη. Πιο ποικίλη. Η «παραδοσιακή» δημοσιογραφία συμπληρώνεται από τα site και τα blogs. Ωστόσο, καθώς τα μέσα και η δημοσιογραφία εξελίσσονται, ορισμένες θεμελιώδεις αρχές παραμένουν ύψιστης σημασίας.
Η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, είναι μια ευκαιρία να επαναλάβουμε τη σταθερή υποστήριξή μας στο οικουμενικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Πολλοί άνθρωποι του Τύπου έχουν χάσει τη ζωή τους, τραυματισθεί, φυλακισθεί ή έχουν γίνει στόχος γιατί υπηρέτησαν αυτό το δικαίωμα και τις ηθικές τους αρχές.
Στη σημερινή παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του τύπου, ας αναγνωρίσουμε ότι τα εθνικά και διεθνή μέσα όχι μόνο περιγράφουν τις αλλαγές, αλλά είναι τα ίδια φορείς αλλαγής. Πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες για το έργο και τη λειτουργία του Τύπου. Είμαι σίγουρος ότι τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα νέα Μέσα θα συνεχίσουν το έργο τους, ανεμπόδιστα από απειλές, φόβο ή κάθε άλλο περιορισμό. Πραγματική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ελευθερία του τύπου.
Ως άνθρωπος που προέρχεται από μια οικογένεια με μεγάλη ιστορία στο χώρο του τύπου, αναγνωρίζω πόσο απαραίτητο είναι να μπορεί κάποιος να εργάζεται ανεξάρτητα. Χωρίς αυτή την ελευθερία δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός έλεγχος, διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς, χρηστή διακυβέρνηση, ελευθερία λήψης αποφάσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο ισχυρότερος υπερασπιστής αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος σε ολόκληρο τον κόσμο κι ευελπιστώ να μου δοθεί η δυνατότητα να αγωνιστώ γι' αυτό το δικαίωμα και ως ευρωβουλευτής.