-->

Για 7 μέρες στην Πάτρα η εικόνα - ιερό κειμήλιο της Παναγίας Σουμελά

Φτάνει τη Δευτέρα 18/11 στις 5 το απόγευμα και η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή 24/11 μετά τη Θεία λειτουργία Μεγάλες ιερές στιγμές ετο...


Φτάνει τη Δευτέρα 18/11 στις 5 το απόγευμα και η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή 24/11 μετά τη Θεία λειτουργία Μεγάλες ιερές στιγμές ετοιμάζονται να ζήσουν οι Πατρινοί από την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 και για μία εβδομάδα καθώς όπως ήδη έχει ανακοινωθεί θα μεταφερθεί στην Πάτρα στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου η θαυματουργή εικόνα, το ιερό κειμήλιο της Παναγίας Σουμελά προς ευλογία και αγιασμό του λαού.

Ήδη είναι έτοιμη η σχετική αφίσα ενώ στο σάιτ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών έχει αναρτηθεί και το πρόγραμμα της παραμονής της ιεράς αυτής εικόνας και συμβόλου στην Πάτρα. Η υποδοχή θα γίνει με εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα τη Δευτέρα 18/11 στις 5 το απόγευμα στην είσοδο του ναού του Αγίου Ανδρέου και θα ακολουθήσει Δοξολογία και στις 21.00 ιερά αγρυπνία.

Η εικόνα είχε μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου και την περασμένη Κυριακή 3/11 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για τα υψώματα του Βερμίου, όπου και φυλάσσεται στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδόξου εκκλησίας είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά ετυμολογείται από το όρος μελά και του ποντιακού ιδιώματος σού, που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά «εις του Μελά».

Την εικόνα της Σουμελά, έφερε στην Αθήνα, μετά το θάνατο του Λουκά, ο μαθητής του Ανανίας και την τοποθέτησαν σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα. Το 386 μ.Χ. όπως αναφέρει το www.orthodoxoiorizontes.mysch.gr, με βαθιά πίστη και απόλυτη εμπιστοσύνη το πρόσωπο της οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος ιδρύουν το μοναστήρι της στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, όπου ως των ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής έζησαν εκατοντάδες μοναχοί και ασκητές.

Η παράδοση λέει ότι οι μοναχοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγίας, ακολούθησαν την πορεία της εικόνας της που πέταξε ως τον Πόντο. Πέρασαν από τα Μετέωρα, τη Χαλκιδική και από την παραλία της μονής Βατοπεδίου, ένας άγνωστος τους πήρε με το καράβι του και τους πήγε ως τη Μαρώνεια. Από κει, πεζοπορώντας πέρασαν τη Ραιδεστό, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και με ένα πλοιάριο πήγαν στην Τραπεζούντα. Εκεί, τους εμφανίσθηκε και πάλι η Παναγία, πληροφορώντας τους ότι η εικόνα της προπορεύεται στο όρος Μελά. Με πυξίδα τον Πυξίτη ποταμό, ανηφόρησαν προς το όρος, όπου βρέθηκαν μπροστά σε μια σπηλιά από την είσοδο της οποίας παρατήρησαν μια χρυσαφένια λάμψη.

Ήταν το φως της Εικόνας της Αθηνιώτισσας. Γονατιστοί και δακρυσμένοι, ευχαρίστησαν την Παναγία και της υποσχέθηκαν ότι στο σημείο, θα χτίσουν προς τιμήν της ναό. Με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα, οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά. Η εικόνα γίνεται το σύμβολο και η ελπίδα των Ελληνoποντίων που καταφεύγουν στην προστασία της και βρίσκουν παρηγοριά και ασφάλεια.

Κάτω από την προστασία της οι υπόδουλοι Έλληνες βρίσκουν τη δύναμη να αγωνιστούν ενάντια στις τουρκικές διώξεις, στα βασανιστήρια, στους εξισλαμισμούς και κατά τα τελευταία πριν από την ανταλλαγή χρόνια να σηκώσουν το βαρύ σταυρό της εξόντωσης από τη σχεδιασμένη από το επίσημο τουρκικό κράτος τακτική της γενοκτονίας όπου θυσιάστηκαν 350.000 Έλληνες του Πόντου. Με τον ξεριζωμό το εικόνισμα της Παναγίας θάφτηκε από τους τελευταίους μοναχούς στα αγιασμένα χώματα της. Δέκα (10) χρόνια αργότερα ο μητροπολίτης Ξάνθης Πολύκαρπος Ψωμιάδης και ο υπουργός Λεωνίδας Ιασονίδης ζήτησαν τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου για την απελευθέρωση της εικόνας.

Μετά την έγκριση του αιτήματος από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, πήγε στον πόντο ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος από τους τελευταίους μοναχούς της μονής και ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες βρήκε την εικόνα, τον πολύτιμο σταυρό με το τίμιο ξύλο που είχε δωρίσει στο μοναστήρι ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Εμμανουήλ Γ΄ ο Κομνηνός το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του μουσείου Χριστόφορου που είχαν ενταφιαστεί μαζί με την εικόνα, τα μετέφερε στην Αθήνα και τα παρέδωσε στον μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατοπινό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη, όπου εκείνος το εναπόθεσε προσωρινά στο βυζαντινό μουσείο Αθηνών.

Η εικόνα παρέμεινε για είκοσι χρόνια λησμονημένη στο μουσείο. Το 1951 ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη το σωματείο Παναγία Σουμελά με πρωτεργάτη τον γιατρό Φίλωνα Κτενίδη από την Κρωμνή του Πόντου και τον Αύγουστο του 1952 ύστερα από σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες η εικόνα της Παναγίας ενθρονίστηκε με επισημότητα στον ναό που χτίστηκε στο όρος Βέρμιο σε περιοχή που παραχώρησε η κοινότητα της Καστανιάς.

Τον Αύγουστο του 1993 παραδόθηκαν από το βυζαντινό μουσείο Αθηνών ο πολύτιμος Σταύρος και το Ευαγγέλιο του όσιου Χριστόφορου. Από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης της στο Βέρμιο, άρχισαν να συσσωρεύονται & να προσέρχονται χιλιάδες προσκυνητές.


Το θέμα των Πρωτοκλητείων 2019 αφορά στην Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ποντίων το έτος 1919. 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα παραμείνει στην Πάτρα έως και την Κυριακή 24/11/2019 και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας που θα συνοδεύει την εικόνα θα γίνει στις 10.30 το πρωί μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας.



www.thebest.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Για 7 μέρες στην Πάτρα η εικόνα - ιερό κειμήλιο της Παναγίας Σουμελά
Για 7 μέρες στην Πάτρα η εικόνα - ιερό κειμήλιο της Παναγίας Σουμελά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjc7teyEB_4KhR8ojSk9nqw0REvv28PAvSTJ1lJ7Dt1trjxSX9iCCXy1or2LXzQT_y_k3yXDCHhIGZT5ZD3AngrVtIGPJM7__Gykf3zAFjFCGAUayMDB-Igm03qB6SSzl8aoenVuPugpPo/s640/qyoilwbpnt5dc30979dcadc.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjc7teyEB_4KhR8ojSk9nqw0REvv28PAvSTJ1lJ7Dt1trjxSX9iCCXy1or2LXzQT_y_k3yXDCHhIGZT5ZD3AngrVtIGPJM7__Gykf3zAFjFCGAUayMDB-Igm03qB6SSzl8aoenVuPugpPo/s72-c/qyoilwbpnt5dc30979dcadc.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/11/7_6.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/11/7_6.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy