Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Ο μύθος του μασονισμού: Τα πιο γνωστά μέλη της μασονικής στοάς στην Ελλάδα

Η υπόθεση του λογιστή της Τεκτονικής Αδελφότητας – Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά 6 τεκτόνων για σύσταση εγκλη...


Η υπόθεση του λογιστή της Τεκτονικής Αδελφότητας – Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά 6 τεκτόνων για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, η οποία με απειλές και εκβιασμούς, τον ενέπλεξε σε οικονομικό σκάνδαλο καταχρήσεων άνω των 2.000.000 ευρώ, έφερε και πάλι στο προσκήνιο την συζήτηση για τα μυστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτιρίου της Αχαρνών.

Η δράση, τα κίνητρα και η οργανωμένη δομή του τάγματος έχουν αναγορευτεί ως ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της οικουμένης. Και μόνο η φράση «μασονία» αρκεί για να εξάψει την περιέργεια των ανυποψίαστων και να πυροδοτήσει «σκοτεινές» και μη θεωρίες των συνωμοσιολόγων. Το μυστήριο γύρω απ’ το ποιες ακριβώς είναι οι επιδιώξεις του Τεκτονισμού παραμένει άλυτο, όχι για χρόνια, αλλά επί αιώνες. Και θα παραμένει όσο η αδελφότητα θα ανθίσταται σθεναρά να αποκαλύψει όσα διαδραματίζονται πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πύλες της.

Έχουν κατηγορηθεί ότι απεργάζονται πλεκτάνες, παγκόσμιες ή κατά τόπους, ότι συνθέτουν μια «σέχτα» που προωθεί τα συμφέροντα των μελών της εις βάρος της ευημερίας των άλλων και ότι η μυστικοπάθεια που καλύπτει τις πρακτικές και τα τελετουργικά των μασονικών Στοών συνιστά την απόδειξη της «ένοχης» δράσης τους. Στην Ελλάδα το σύμβολο αυτού του μυστηρίου δεν είναι άλλο από το πολυθρύλητο, επιβλητικό κτίριο της οδού Αχαρνών.

Η Μασονική Στοά της Ελλάδας αποτελεί για τους περισσότερους το «βασίλειο» του παρασκηνίου, ένα μέρος που γοητεύει και ερεθίζει όσο κανένα άλλο την περιέργεια, ενώ σε άλλους προκαλεί από… δυσοίωνους συνειρμούς έως ρίγη ανατριχίλας. Όι τελευταίοι είναι προφανώς όσοι έχουν δαιμονοποιήσει τη μασονία, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι στη Στοά και στα άλλα «συγγενή» κτίρια του κόσμου εξυφαίνονται σκοτεινές διαβουλεύσεις για παγκόσμια κυριαρχία και επιβολή νέας τάξης πραγμάτων.

Αν όντως όμως είναι έτσι τα πράγματα, τι σκοπό εξυπηρετεί η δημοσίευση ονομάτων, όπως αυτό του «Μεγάλου Διδασκάλου», δικηγόρου, Νικολάου Βουργίδη; Η ίδια η ιστοσελίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας φιλοξενεί σχετικό δημοσίευμα μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, όπου αναφέρονται οι δύο επιφανείς Τέκτονες που τιμήθηκαν από τον κ. Βουργίδη, παρουσία μάλιστα γνωστών ονομάτων του πολιτικού χώρου.


Επιπλέον, προς έκπληξη όλων, τον Ιούνιο του 2016 η ιστοσελίδα παραβίασε τρόπο τινά το άβατο της Στοάς, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά φωτογραφίες από το εσωτερικό της. Η φαντασία του κόσμου, που έως τότε οργίαζε, ικανοποιήθηκε σε ένα μικρό βαθμό. Αμιγώς οπτικό βέβαια. Αν και η αλήθεια είναι ότι… οπτικοποίησε τις απορίες.


Οι φωτογραφίες στην πινακοθήκη των επίτιμων «διδασκάλων» του παρελθόντος. Τα μετάλλια και τα παράσημα. Η αίθουσα που φέρνει σε χώρο θρησκευτικής κατάνυξης και τα «απόκοσμα» σύμβολα στην αίθουσα του εστιατορίου. Για αυτά τα σύμβολα γίνεται λόγος και στο site της αδελφότητας. «Ο Τεκτονισμός ως φιλοσοφικός, προοδευτικός και φιλανθρωπικός, αποσκοπεί την ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του με την αυτογνωσία, την έρευνα της αλήθειας, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή ηθικών αρχών.

Τα μέλη του διδάσκονται αυτές τις αρχές, με μια σειρά από εργασίες, οι οποίες ακολουθούν αρχαίους τύπους και χρησιμοποιούν έθιμα και σύμβολα των αρχαίων λιθοξόων, σαν αλληγορικούς οδηγούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Ορίζεται επίσης ως μία από «τις αρχαιότερες, μη θρησκευτικές, Αδελφότητες», μια περιγραφή που αποσκοπεί «να εξηγήσει τον Τεκτονισμό, όπως ασκείται απ’ τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, η οποία διοικεί Στοές Τεκτόνων στην Ελλάδα και στην Κύπρο και να απαντήσει σε ορισμένες παρανοήσεις». Στο site υπάρχει ειδική σελίδα, όπου περιγράφεται όλο το ιστορικό της «Μεγάλης Στοάς», καθώς και τα ονόματα διακεκριμένων Τεκτόνων του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τα μασονικά αρχεία λοιπόν, μασόνοι ήταν μεταξύ άλλων οι πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρίας, Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος, Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, o Ιωάννης Καποδίστριας, o Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, ο μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος που μελοποίησε τον εθνικό ύμνο, ο εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης, ακόμα-ακόμα και ο Νίκος Καζαντζάκης!


Πρόκειται ωστόσο για απλές αναφορές ονομάτων, αποδεικτικά στοιχεία δεν έχουν δει (και δεν πρόκειται μάλλον να δουν ποτέ) το φως της δημοσιότητας. Το παγκόσμιο σύστημα αδελφοτήτων, που ξεκίνησε κατά τα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα υπολογίζεται ότι αριθμεί γύρω στα 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Στοά, υπάρχουν 5.000 ενεργά μέλη και περίπου 3.000 ανενεργά

Η ιεραρχία της οργάνωσης είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Τρεις είναι οι βασικές βαθμίδες. Ο Μαθητής, ο Εταίρος και ο Διδάσκαλος. Όπως πληροφορούμαστε όμως από το ίδιο site «υπάρχουν πολλοί «πρόσθετοι» ελευθεροτεκτονικοί βαθμοί οι οποίοι ανήκουν σε άλλες ανεξάρτητες Ελευθεροτεκτονικές τάξεις και που δεν έχουν καμία διοικητική σχέση μεταξύ τους. Μερικοί από αυτούς τους πρόσθετους βαθμούς εμφανίζονται αριθμητικά ανώτεροι από τον βαθμό του Διδασκάλου. Τα δύο κυριότερα συστήματα πρόσθετων βαθμών είναι η τάξις της Βασιλικής Αψίδας (Royal Arc) και ο Σκωτικός Τύπος».


Με λίγα λόγια, ορισμένα στοιχεία που κάποιοι θα πίστευαν ότι εντάσσονται στα άδυτα του τάγματος, είναι ορατά δια «γυμνού οφθαλμού». Βέβαια η πληροφόρηση είναι ισχνή για να καλύψει το φάσμα των όσων θρυλείται ότι μαγειρεύονται στις παροιμιωδώς μυστικές συναντήσεις των μελών του. Η έλλειψη ντοκουμέντων για τις απόκρυφες δραστηριότητες των μασόνων συνιστά ερευνητικό πονοκέφαλο. Τα στόματα των μελών, ενεργά ή όχι (κι αυτό είναι το εντυπωσιακό) είναι ερμητικά κλειστά.

Οι αστικοί μύθοι μεταδίδονται από στόμα σε στόμα. Λέγεται ότι διαθέτουν πολυάριθμους απόκρυφους κωδικούς, κάποιοι εκ των οποίων αντιστοιχούν σε διαφορετικές εκδηλώσεις και λόγους. Καθώς και ότι κάθε μέλος της Στοάς είναι επιφορτισμένο με την εκμάθηση μιας μόνο συλλαβής της μυστικής φράσης, ενώ η ολοκληρωμένη πρόταση είναι γνωστή αποκλειστικά στην ιεραρχία της Στοάς. Διάφορα έχουν ειπωθεί επίσης για τις περίφημες τελετές μύησης. Υπάρχει η θεωρία ότι περιλαμβάνουν πάντα μια θηλιά, τον συμβολισμό της οποίας δεν γνωρίζει κανείς στον «απέξω κόσμο».

Η εικασία ότι χρησιμοποιείται εν είδει απειλητικής προειδοποίησης προκειμένου να κρατήσει το νέο μέλος το στόμα του κλειστό, ξεπερνάει μάλλον τα όρια της υπερβολής. Αναφορές υπάρχουν επίσης για τον «ιδιαίτερο τρόπο μασονικού χαιρετισμού», την απεικόνιση του μασονικού συμβόλου -το μάτι στην κορυφή μιας πυραμίδας – στο δολάριο των ΗΠΑ, την ευλαβική και ορκισμένη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών (σε σημείο ψευδομαρτυρίας σε δικαστήριο) και βέβαια για το μεγάλο κάδρο, αυτό που «ενοχοποιείται» ως απώτερος σκοπός: τον έλεγχο της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας.

Όσο τα στεγανά θα είναι τόσο αδιάβλητα και η «Ομερτά» θα λειτουργεί ως όρκος τιμής για τα μέλη, όλα τα παραπάνω θα εκκρεμούν, «αναζητώντας» ερείσματα στην πραγματικότητα και μετάβαση από τη σφαίρα του δημοφιλούς αστικού μύθου σε αυτή των γεγονότων. Έως τώρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για ποιον σκοπό δουλεύουν τα μέλη μιας αδελφότητας που αν και δρα επί αιώνες στο περιθώριο των κοινωνιών η μυστικότητα της έχει λάβει μυθολογικές διαστάσεις.

menshouse.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ο μύθος του μασονισμού: Τα πιο γνωστά μέλη της μασονικής στοάς στην Ελλάδα
Ο μύθος του μασονισμού: Τα πιο γνωστά μέλη της μασονικής στοάς στην Ελλάδα
https://1.bp.blogspot.com/-KAqNdL7DqLE/XpIZ-5nMqmI/AAAAAAAD-sQ/KQYIqt7WEYwfQOtO-js8J3U8awnv6uoPACLcBGAsYHQ/s640/masonia-710x401.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-KAqNdL7DqLE/XpIZ-5nMqmI/AAAAAAAD-sQ/KQYIqt7WEYwfQOtO-js8J3U8awnv6uoPACLcBGAsYHQ/s72-c/masonia-710x401.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/04/blog-post_166.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/04/blog-post_166.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy