Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Μητροπολίτης Ρεθύμνης: «Δεν χάνουμε τίποτα αν δεν κάνουμε Πάσχα στις Εκκλησίες μας»

Χωρίς πιστούς θα παραμείνουν οι Εκκλησίες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, κάτι ωστόσο που δεν θα στερήσει από κανέναν την δυνατότητα ...


Χωρίς πιστούς θα παραμείνουν οι Εκκλησίες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, κάτι ωστόσο που δεν θα στερήσει από κανέναν την δυνατότητα να ακούσουν τις Ακολουθίες. Μετά την αποσαφήνιση του πλαισίου για τον εορτασμό του Πάσχα λόγω των μέτρων για τον κορωνοΐό,οι πιστοί δεν θα μπορούν να βρίσκονται στους Ιερούς Ναούς, χωρίς αυτό να τους στερήσει όμως τη δυνατότητα να μετέχουν πνευματικά στις Άγιες ημέρες που έρχονται.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα της αγάπης ενώ επανέλαβε, όπως άλλωστε είχε αναφέρει και στην Εγκύκλιό του πως η απουσία πιστών από τις Εκκλησίες είναι κάτι που θλίβει πρωτίστως τον ίδιο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως ταυτόχρονα είναι και κάτι αναγκαίο για την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ανέφερε:

«Τούτη την περίοδο χρειάστηκε να ακούσουμε την αγωνία της πολιτείας και χρειάστηκε να βγούμε λίγο από τα καθ’ ημάς να δούμε τι γίνεται έξω από τη γειτονιά μας, στις άλλες χώρες αν απέδωσαν τα μέτρα ή όχι και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε και εμείς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγκαστήκαμε και εμείς να δεχτούμε να κλείσουν οι Εκκλησίες. Σφαλίσαμε τις εκκλησίες για να διασφαλίσουμε τους ανθρώπους. Σφαλίσαμε από αγάπη όμως, όχι γιατί θέλαμε , ούτε -γιατί όπως έσπευσαν κάποιοι να μας κατηγορήσουν- είμαστε προδότες ή επιλήσμονες.

Το κάναμε για να διασφαλίσουμε τις ζωές των ανθρώπων, άρα και το αύριο του τόπου και της Εκκλησίας. Και θα κρατάμε κλειστές τις Εκκλησίες την ίδια ώρα που παρακαλούμε τους ανθρώπους να κρατούν ανοιχτή την καρδιά τους. Δεν χάνουμε τίποτα αν δεν κάνουμε Πάσχα στις Εκκλησίες μας και κάνουμε Πάσχα στις καρδιές μας και ίσως θα πρέπει να επανατοποθετηθούμε όλοι μας και στον τρόπο που γιορτάζαμε το Πάσχα».

Αναφερόμενος και στην κριτική που υπήρξε γύρω από το ζήτημα ο Μητροπολίτης κάλεσε όλους να επιδείξουν σύνεση σε μια δύσκολη δοκιμασία για την ανθρωπότητα ενώ ξεκαθάρισε πως η Εκκλησία «θα κάνει τα πάντα προκειμένου το μήνυμα της Ανάστασης να φτάσει στα σπίτια μας». Επιπλέον, ο Μητροπολίτης επεσήμανε πως μετά τις επίσημες αποφάσεις και στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων δεν θα υπάρξει κανένα «παράθυρο» σε ό,τι αφορά την παρουσία πιστών στις Εκκλησίες τονίζοντας πως το μέτρο είναι καθολικό.

«Καμία σκέψη δεν υπάρχει από τη στιγμή που η πολιτεία έχει ορίσει οι άνθρωποι βγαίνουν έξω για συγκεκριμένους μόνο λόγους που τους δηλώνουν. Καμία σκέψη να βάλουμε τους ανθρώπους να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο» τόνισε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ»

Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης , φέτος είναι ευκαιρία «να ζήσουμε το μήνυμα της Ανάστασης και το Πάσχα στην ουσία τους» αναφερόμενος στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου εορτασμού όπως γίνεται σήμερα. Επανέλαβε παράλληλα μιλώντας για την τήρηση των μέτρων από όλους πως «άγνοια νόμου δεν δικαιούται να έχει κανείς μας. Πρέπει όλοι να κινηθούμε βάσει των προστατευτικών μέτρων της πολιτείας μας». Παράλληλα, ανέφερε πως το ίδιο ισχύει και για τους πατέρες της Εκκλησίας:

«Το έγραψα και για τους πατέρες της Εκκλησίας, να προσέχουν και εκείνοι την υγεία τους, αν έχουν προβλήματα υγείας ακόμη και να μην κάνουν καμία ακολουθία στα χωριά». Σε ό,τι αφορά την τοπική Εκκλησία, ο Μητροπολίτης διαβεβαίωσε: «Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει εδώ» και τόνισε πως οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα μεταδίδονται από τα Μέσα ενημέρωσης. «Δεν πρόκειται να σιγήσει η Εκκλησία, να μην γίνει ο εορτασμός, ας βρούμε τρόπους προσωπικής μετοχής ο καθένας μας και την Μεγάλη Εβδομάδα δεν την ακούμε αλλά τη ζούμε» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η απουσία πιστών από τις Εκκλησίες είναι κάτι που δημιουργεί συναισθήματα θλίψης σε όλους και ιδιαίτερα στον ίδιο στέλνοντας σε όλους το μήνυμα πως δεν είναι μόνοι βιώνοντας δυσκολίες και θλίψη το φετινό Πάσχα.

Συγκεκριμένα τόνισε που όπως τόνισε: «Δοκιμάζω όχι μόνο την υπομονή μου αλλά την ψυχική μου αντοχή όταν μπαίνω σε μια άδεια Εκκλησία. Και εγώ δοκιμάζω μια μεγάλη ψυχική ένταση πολύ μεγάλη γι’ αυτό και κατανοώ ορισμένους ανθρώπους, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε την ευθύνη να συνεργαστούμε για να τελειώνει αυτό το κακό». Ο εορτασμός του Πάσχα, όπως επεσήμανε ο Μητροπολίτης είναι αγάπη ενώ πρόσθεσε: «Σταυρωθήκαμε διπλά φέτος, να δώσει ο θεός να κάνουμε διπλή ανάσταση όταν τελειώσει αυτό».

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η τοπική Εκκλησία συνεχίζει και την περίοδο του Πάσχα να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, όπως τόνισε ο Μητροπολίτης και δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, μέσα από το κοινωνικό της έργο. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην συνδρομή της Εκκλησίας και υπογράμμισε: «Συνεχίζεται η προσπάθεια της Εκκλησίας, όλοι θα κάνουμε το καλύτερο. Χαίρομαι που εκτός από την Εκκλησία είναι όλοι παρόντες και θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που με πρωτοβουλίες διάφορες συνδράμουν.

Αυτό είναι αληθινό Πάσχα να σκεφτόμαστε και τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα είτε να βγουν έξω , να κάνουν τα ψώνια τους , να πάρουν τα φάρμακά τους και αυτοί πραγματικά είναι που υποφέρουν και δεν μιλάνε. Οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ όχι μόνο στους ανθρώπους του Νοσοκομείου, αλλά και στους ανθρώπους που εργάζονται στα συσσίτιά μας, στις κοινωνικές υπηρεσίες όλων των φορέων , τους ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για τον διπλανό τους».

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης διαβεβαίωσε πως η τοπική Εκκλησία είναι έτοιμη διαρκώς να συνδράμει τους αρμόδιους φορείς και διευκρίνισε ταυτόχρονα: «Η Εκκλησία δεν είναι αρμόδια επί παντός θέματος ούτε υποκαθιστά άλλους φορείς και δεν θέλει να το κάνει, συνεργεί και δεν αυτενεργεί γιατί θα ήταν μεγάλο λάθος. Φυσικά είμαστε στη διάθεση όλων εφ’ όσων τηρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να είμαστε αρωγοί σε ό,τι χρειαστεί» Αξίζει να σημειωθεί πως τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας τα γραφεία της Μητρόπολης θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό ωστόσο όσοι επιθυμούν πληροφορίες ή διευκρινήσεις για τις υποθέσεις τους μπορούν να απευθυνθούν τα τηλέφωνα που θα αναγράφονται σε σχετική ανακοίνωση στα γραφεία της Μητρόπολης και στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Νικηφόρο.

romfea.gr

www.newsitamea.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Μητροπολίτης Ρεθύμνης: «Δεν χάνουμε τίποτα αν δεν κάνουμε Πάσχα στις Εκκλησίες μας»
Μητροπολίτης Ρεθύμνης: «Δεν χάνουμε τίποτα αν δεν κάνουμε Πάσχα στις Εκκλησίες μας»
https://3.bp.blogspot.com/-6OCi3NuMbq4/XpMhcjk2ltI/AAAAAAAD-v8/ilW5vQ4R9oQ1NAp06SRvuOA_kdQHDVSzwCLcBGAsYHQ/s640/4903-678x381.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-6OCi3NuMbq4/XpMhcjk2ltI/AAAAAAAD-v8/ilW5vQ4R9oQ1NAp06SRvuOA_kdQHDVSzwCLcBGAsYHQ/s72-c/4903-678x381.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/04/blog-post_990.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/04/blog-post_990.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy