-->

ΕΡΕΥΝΑ: Ελληνοποιήσεις πατάτας: "Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα" - Δηλώσεις, video

«Η Ελλάδα και η Πελοπόννησος έγινε η χαβούζα των Αιγυπτίων» «Η περίπτωση της πανδημίας ανέδειξε την γύμνια, την προχειρότητα καθώς κ...


«Η Ελλάδα και η Πελοπόννησος έγινε η χαβούζα των Αιγυπτίων»

«Η περίπτωση της πανδημίας ανέδειξε την γύμνια, την προχειρότητα καθώς και το σαθρό σσύτημα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια απέναντι στον αγώνα ανθρώπων που με νύχια και δόντια προσπαθούν να στηρίξουν την παραγωγή, που αφιερώνουν τη ζωή τους για να το κάνουν αυτό είτε είναι παραγωγοί που παράγουν το προιόν κόντρα σε αντίξοες συνθήκες είτε είναι οι έμποροι και οι μεταποιητές οι οποίοι ρισκάρουν τα πάντα, ακόμα και την υγεία τους πολλές φορές μπροστά στο κομμάτι που λέγεται προώθηση προιόντων…» 

Με τα παραπάνω λόγια ο πρόεδρος της Agrexpo, Γιώργος Γκούμας μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Μεσσηνίας για τα αγροτικά προιόντα και κυρίως την ανοιξιάτικη πατάτα, τονίζοντας επίσης ότι η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους.
Ο κ. Γκούμας, επίσης ανέφερε ότι υπάρχει μια εισαγωγή πατάτας η οποία αγγίζει τους 100.000 τόνους αιγυπτιακής πατάτας. Ο ίδιος επίσης ανέφερε και για εισαγωγή πατάτας με αναγραφή ρωσική.

«Η Ελλάδα και η Πελοπόννησος έγινε η χαβούζα των Αιγυπτίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε πως, ότι δεν μπορούν να προωθήσουν στον υπόλοιπο κόσμο, έχουν εδώ τις εταιρείες και τις αποθήκες που η πολιτεία πρέπει να ελέγξει εάν τηρούν τους όρους που ο νόμος διέπει, εάν έχουν άδειες λειτουργίας, εάν εφαρμόζουν συστήματα ποιότητος, και αν εκεί ελληνοποιούνται ή τηρούνται οι προδιαγραφές ανά συσκευασίας των πατατών αυτών της Αιγύπτου.

Δείτε το βίντεο:



Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων της αιγυπτιακής πατάτας δεν είναι καινούργιο και φυσικά πλήττει όχι μόνο την Μεσσηνία αλλά και την Ηλεία και την Αχαία.
Εδώ και χρόνια οι πατατοπαραγωγοί καταγγέλλουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά «φωνή βοόντως εν τη ερήμω».

Να θυμίσουμε και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, από το 2016 έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που η χώρα μας μπορεί να τα παράγει και μάλιστα σε καλύτερη ποιότητα λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένμα στοιχεία, μέσα στο 2015 αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε όλα τα είδη, αλλά κυρίως στα οπωροκηπευτικά, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει κατακλυστεί από λεμόνια Αργεντικής, Χιλής και Τουρκίας, πατάτες Αιγύπτου, σκόρδα από την Κίνα, τομάτες από την Πολωνία, όσπρια από το Μέξικο.

Η Π.Ε.Ν.Α. επεσήμανε ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας και καλεί τους αγρότες και κυρίως τους νέους να στραφούν στις παραδοσιακές καλλιέργειες, την Πολιτεία να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και τους καταναλωτές να προτιμούν και να επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα. i>

Ποιον ωφελεί τελικά, οι πατάτες της Αιγύπτου να φεύγουν πάµφθηνα από την Αίγυπτο, δηλαδή χωρίς να αµείβεται ούτε ο Αιγύπτιος παραγωγός, και να πωλούνται στην Ελλάδα όσο και οι ελληνικές, δηλαδή να µην τις πληρώνει φθηνά ούτε ο ντόπιος καταναλωτής; Είναι και αυτό ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν, από μια κατάσταση όπου οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε αδυνατούσαν είτε δεν ήθελαν να λύσουν! Το αποτέλεσμα είναι ο παραγωγός να βλέπει τους κόπους και τις προσπάθειές του κάθε χρόνο σχεδόν να πηγαίνουν χαμένα, αφού η πολιτεία δεν λύνει βασικά προβλήματά τους.

Τι κι αν ο σημερινός υπουργός Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων; Τελειώνει και ο Μάιος και τίποτα δεν έχει γίνει.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε πει: "Επεξεργαζόμαστε ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της μάστιγας του μιμητισμού σε βάρος εθνικών προϊόντων μας. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει αυστηροποίηση των ελέγχων σε όσους προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις ή νοθεία αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στα ΠΟΠ, ενώ παράλληλα το νέο κυρωτικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργαζόμαστε, θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση τεσσάρων αδικημάτων. Πρόκειται για την παραβίαση του ΠΟΠ, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την παραπλάνηση του καταναλωτή και την ενδεχόμενη νοθεία. Με βάση τον προγραμματισμό που έχω χαράξει με τους συνεργάτες μου, το πλαίσιο αντιμετώπισης φαινομένων μιμητισμού θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαρτίου, όπως άλλωστε είχα δεσμευθεί και στην παρουσίαση του απολογισμού του Υπουργείου στις αρχές του χρόνου"

Να θυμίσουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα πατατοπαραγωγοί της Ηλείας, σε συνέντευξή τους είχαν τονίσει ότι η  υπεραυξημένη εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους έλληνες παραγωγούς αφού το προϊόν τους θα μείνει απούλητο ή θα διατεθεί σε εξευτελιστικές τιμές.
[Διαβάστε εδώ...]

Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία

Η πανδημία που έπληξε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη ευκειρία ώστε η ελληνική πατάτα να κατακτήσει την θέση που της αρμόζει στο εξωτερικό. Κι αυτό γιατί, αφενός στο εσωτερικό δεν θα δέχεται τον οξύ ανταγωνισμό των τρίτων χώρων (π.χ. Αίγυπτος) αφετέρου στην ευρωπαϊκή αγορά θα μπορεί να επιδιώξει αξιόλογες εξαγωγές. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από σχετική ανάλυση του freshplaza, οποίο επιβεβαιώνει την υψηλή ζήτηση που υπήρξε για το προϊόν το τελευταίο διάστημα.

Πριν από τον κορωνοϊό, τα αποθέματα και οι εκτιμήσεις της νέας παραγωγής, έδειχναν ότι στην αγορά πατάτας η ανοιξιάτικη συγκομιδή θα διαμόρφωνε συνθήκες υπερπροσφοράς. Τα νέα δεδομένα έχουν αντιστρέψει για τα καλά τις ισορροπίες, διαμορφώνοντας ένα δυναμικό ξεκίνημα για την πατάτα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρεμβάσεις 

Μόλις στις 7 Μαίου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, είχε αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο ότι
"Πρέπει να μπει ένα τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις της πατάτας μας. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να σταματήσει αυτό το κακό. Οι "μαϊμού πατάτες, είναι πλήγμα όχι μόνο για τους παραγωγούς της Ηλείας και ευρύτερα της ζώνης στην Δυτική Ελλάδα αλλά και για την εθνική οικονομία, καθώς τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή φόρων είναι τεράστια".

Με δηλώσεις του στο newsgf.net, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς, εκφράζει την απογοήτευσή του, για ακόμη μια φορά, για τις αθρόες ελληνοποιήσεις που γίνονται εις βάρος των πατατοπαραγωγών. Μάλιστα, όπως τόνισε, σκέφτονται να διαμαρτυρηθούν εντίνως στον εισαγγελέα, αφού η επίσημη πολιτεία αρνείται να σκύψει το κεφάλι πραγματικά πάνω στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. "Εχουμε δώσει πραγματική μάχη τα τελευταία χρόνια", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ερωτηθείς από το newsgf.net για το πρόβλημα της πατάτας ανέφερε ότι "το θέμα είναι πολύ μεγάλο. Το έχουμε θέσει πολλά χρόνια τώρα. Θυμάμαι από τότε που ήταν ο Κοντός υπουργός, από το 2000. 

Δεν λέμε να μην έρθει η αιγυπτιακή, αλλά να υπάρχει έλεγχος και να πωλείται ως αιγυπτικά όχι να βαπτίζεται και να πωλείται ως ελληνική. Η πατάτα μας, δυστυχώς είναι απούλητη και οι παραγωγοί ούτε τα έξοδά τους δεν μπορούν να καλύψουν".


Πριν λίγες ημέρες, με υπόμνημά τους στον Μάκη Βορίδη ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Γεωργία Κακαλέτρη, αναφέρθηκαν  στην άμεση στήριξη των παραγωγών πατάτας και των συναφών κλάδων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, βάζοντας θέμα ένταξης των πατατοπαραγωγών στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό κλάδους, ώστε να τύχουν ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αποζημίωσης για την κάλυψη του κόστους παραγωγής, καθώς και στη λήψη άλλων ευνοϊκών μέτρων γι’ αυτούς.

Ακόμα δεν μάθαμε εάν πήραν απάντηση από το υπουργείο και σε αυτό το δίκαιο αίτημα.

Το παραεμπόριο θησαυρίζει!

Το θέμα είχε αναδειχθεί -όχι μόνο για τις πατάτες- και το 2018 από το www.tovima.gr, με άρθρο του με τίτλο: "Θησαυρίζει το παρεμπόριο με τα βαφτίσια της πατάτας" [διαβάστε εδώ...], τονίζοντας ότι το παρεμπόριο κηπευτικών και φρούτων, εκτινάσσει τον παράνομο τζίρο παραπάνω από τον κύκλο εργασιών των 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ των χονδρεμπόρων που βρίσκονται εντός της οργανωμένης Λαχαναγοράς του Ρέντη.

Συμπερασματικά

Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, κυρίως της πατάτας είναι πολύ μεγάλο και απασχολεί τον αγροτικό κόσμο πολλά χρόνια. Δυστυχώς, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμοδίων καμία λύση δεν φαίνεται να δίνεται, ενώ ακόμη ηχούν στα αφτιά των παραγωγών η ανεπίσημη δήλωση πρώην υπουργού: "τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα". 

Διαβάστε επίσης...

Έλληνες αγρότες ανοργάνωτοι, διαλυμένοι, ιδιοτελείς, υποταγμένοι

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΕΡΕΥΝΑ: Ελληνοποιήσεις πατάτας: "Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα" - Δηλώσεις, video
ΕΡΕΥΝΑ: Ελληνοποιήσεις πατάτας: "Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα" - Δηλώσεις, video
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZtnB72j25gT40zis9ajqn7mon0Cz3wCjiLOHw83qUq5cICN-VugoexTueNm7gTYa9JN26eQxSlKssyGTlFeFTTmuztg9xqfHDsfDGvY0yX2E1DDIvkn8vIXY6X6AJccAUmYjctttvgRI/s640/potatoes-1585075_960_720.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZtnB72j25gT40zis9ajqn7mon0Cz3wCjiLOHw83qUq5cICN-VugoexTueNm7gTYa9JN26eQxSlKssyGTlFeFTTmuztg9xqfHDsfDGvY0yX2E1DDIvkn8vIXY6X6AJccAUmYjctttvgRI/s72-c/potatoes-1585075_960_720.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/05/video_13.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/05/video_13.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy