-->

Αυξάνεται η διαφάνεια για τις συνδέσεις στο διαδίκτυο

Του Κώστα Κετσιετζή Την πραγματική ταχύτητα των συνδέσεων τους στο διαδίκτυο θα μπορούν να γνωρίζουν στο άμεσο μέλλον οι Έλληνες καταν...


Του Κώστα Κετσιετζή

Την πραγματική ταχύτητα των συνδέσεων τους στο διαδίκτυο θα μπορούν να γνωρίζουν στο άμεσο μέλλον οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς τους επόμενους μήνες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για την ενημέρωση των συμβάσεων των συνδρομητών με τις τιμές ταχυτήτων. Μάλιστα, οι ταχύτητες που θα αναγράφουν οι συμβάσεις θα είναι και δεσμευτικές για τους παρόχους καθώς θα προβλέπονται και επανορθώσεις/αποζημιώσεις προς τους συνδρομητές σε περίπτωση απόκλισης. Οι διατάξεις αυτές επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ έως τις 5 Οκτωβρίου 2020, ωστόσο λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού, η προθεσμία αυτή αναμένεται να παραταθεί.

Η νέα ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί, από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μέσα στις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ανοιχτού Διαδικτύου, οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώνουν τους τελικούς χρήστες, όχι μόνο για την ονομαστική ταχύτητα, που προέρχεται από τις τεχνικές προδιαγραφές της τεχνολογίας σύνδεσης, αλλά και για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες, που εξαρτώνται από παράγοντες όπως η γεωγραφική περιοχή και η κατάσταση του δικτύου. Ειδικότερα, οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται για την ελάχιστη, μέγιστη και μέση ταχύτητα της σύνδεσής τους, με ένα "εύλογο” περιθώριο σφάλματος.

Σύμφωνα με την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2019-2020, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΤ, οι πραγματικές ταχύτητες είναι και το βασικό σημείο που διαπιστώνεται ανεπάρκεια στη διαφάνεια και την ενημέρωση των τελικών χρηστών, παρά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται σε θέματα όπως οι πρακτικές διαχείρισης κίνησης και περιορισμού όγκων δεδομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον για όλες τις πρακτικές διαχείρισης κίνησης γίνεται ενημέρωση των συνδρομητών στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών (ή στις σχετικές ιστοσελίδες των παρόχων για το Ανοικτό Διαδίκτυο, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των όρων παροχής/χρήσης). "Ανεπάρκειες παρατηρούνται ακόμα στην ενημέρωση των συνδρομητών για τις ταχύτητες, γεγονός που διαπιστώθηκε και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΕΤΤ σε σημεία πώλησης”, αναφέρεται στην Έκθεση.

Το διάστημα Ιουλίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020 η ΕΕΤΤ διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε καταστήματα για τη διαπίστωση του βαθμού ενημέρωσης των καταναλωτών για τις ταχύτητες. Σε σύνολο 21 ελέγχων σε καταστήματα, μόνο σε 8 καταστήματα (38%) υπήρχε η δυνατότητα ενημέρωσης των συνδρομητών μέσω πληροφοριακού συστήματος.

Σε 6 από τις 8 περιπτώσεις, η ενημέρωση αφορούσε μόνο τεχνολογία VDSL ή και FTTH και όχι τις συνδέσεις ΑDSL που αναφέρουν ταχύτητες "έως 24 Mbps” και οι οποίες παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη διακύμανση στις πραγματικές ταχύτητες downloading/uploading. Σε όλες τις περιπτώσεις το πληροφοριακό σύστημα δεν ήταν δημόσια προσβάσιμο.

Οι μετρήσεις της ΕΕΤΤ

Στην Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου καταγράφεται και αύξηση της ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο, που αποδίδεται στην αύξηση χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTx). Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, υπάρχει και μεγαλύτερη διακύμανση στις ταχύτητες σε σχέση με προηγούμενα έτη, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει αύξηση χρήσης συνδέσεων νέας γενιάς, ενώ από την άλλη πολλοί συνδρομητές παραμένουν σε χαμηλές ταχύτητες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕΤΤ η μέση τιμή στην ροή καθόδου (downloading) για το 2019 διαμορφώθηκε σε 20 Mbps έναντι 16,3 Mbps το 2018 και η μέση τιμή στη ροή ανόδου (uploading) στα 3,6 Mbps έναντι 2,4 Mbps. Την ίδια στιγμή, η μεσαία τιμή στην ροή καθόδου διαμορφώθηκε στα 11,17 Mbps το 2019, και η μεσαία τιμή στη ροή ανόδου στα 0,82 Μbps.

Άντεξαν τα δίκτυα στην καραντίνα

Στην Έκθεσης καταγράφεται η ανθεκτικότητα που επέδειξαν τα δίκτυα στην αύξηση της κίνησης δεδομένων κατά το διάστημα του lockdown, όπου αυξήθηκε η χρήση του διαδικτύου, τόσο για τις καθημερινές εργασίες, αλλά κυρίως για ψυχαγωγία, τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.

Από την παρακολούθηση της απόδοσης των δικτύων προέκυψε ότι σημειώθηκε μικρή πτώση της απόδοσης (10,53% μείωση της ταχύτητας λήψης, σύμφωνα με τα δεδομένα από τις μετρήσεις στην πλατφόρμα speedtest.net), με κορύφωση κατά το διάστημα 16-29 Μαρτίου 2020, η οποία αντιμετωπίστηκε (όπου κρίθηκε απαραίτητο) με αύξηση της χωρητικότητας, χωρίς την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων διαχείρισης της κίνησης.

kostaskets@capital.gr

capital.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αυξάνεται η διαφάνεια για τις συνδέσεις στο διαδίκτυο
Αυξάνεται η διαφάνεια για τις συνδέσεις στο διαδίκτυο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFLpa2r6fabDaQbotOZRjGUfeCOh7Jx8SnxEOJcNFQJZGPoJGxhp35NhC8K1TvC3Daep9IRCuwemX63eCQDNXgF21VgpH6bdoBNsxCknPnSehyphenhyphenKpoOjT7mYTCf2m73ts0l2_zFF4SNS0k/s640/BB12oCSM.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFLpa2r6fabDaQbotOZRjGUfeCOh7Jx8SnxEOJcNFQJZGPoJGxhp35NhC8K1TvC3Daep9IRCuwemX63eCQDNXgF21VgpH6bdoBNsxCknPnSehyphenhyphenKpoOjT7mYTCf2m73ts0l2_zFF4SNS0k/s72-c/BB12oCSM.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/07/blog-post_836.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/07/blog-post_836.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy