-->

Όσοι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών κέρδισαν το 800άρι, πληρώνουν τώρα τέλος επιτηδεύματος

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, είναι ένα σηµαντικό κοµµάτι του πρωτογενούς τοµέα. Πρόκειται για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων µε τα οποία...


Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, είναι ένα σηµαντικό κοµµάτι του πρωτογενούς τοµέα. Πρόκειται για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων µε τα οποία τροφοδοτούν τις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας, φροντίζοντας να βρίσκονται καθηµερινά στο τραπέζι των περισσοτέρων. Παράλληλα βγαίνουν οι ίδιοι στις λαϊκές καθηµερινά, προσφέροντας στους πολίτες τα φρέσκα τους προϊόντα. 

Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας 

Μέχρι και το 2016, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι οποίοι καλλιεργούσαν µία µικρή έκταση –τέτοια όση χρειαζόταν για να µπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση της λαϊκής, εµφάνιζαν στην εικόνα τους στο taxis, ως κύρια δραστηριότητα «αγρότης του ειδικού καθεστώτος» και ως δευτερεύουσα «λιανική πώληση σε πάγκους λαϊκών αγορών». Αυτό προβλέπονταν από το νόµο. Με την ΠΟΛ.1201 άλλαξε ο τρόπος απεικόνισης και από 01.01.17 ήταν υποχρεωµένοι να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τα αγροτικά τους προϊόντα, ανεξάρτητα από το ποσό του τζίρου ή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Η διάταξη όριζε µεταξύ άλλων ότι στις περιπτώσεις των παραγωγών λαϊκών αγορών, η µετάταξη στο κανονικό καθεστώς για τα αγροτικά τους εισοδήµατα, θα γίνει αυτόµατα και οι ίδιοι (δηλαδή οι λογιστές τους)δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτε. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε τελικά αυτή η αλλαγή αυτόµατα και χρειάστηκε ολόκληρη διαδικασία για την µεταβολή της στο Μητρώο της ∆.Ο.Υ., αφού από λάθος της Υπηρεσίας, διατηρήθηκε στο Μητρώο ταυτόχρονα, ο κωδ. 01000000 που αντιστοιχεί σε αγρότη ειδικού καθεστώτος, µε τον ΚΑ∆ για υπαίθριους πάγκους και αγορές.

Οι πράξεις νοµοθετικού περιεχοµένου άφησαν έξω από την αποζηµίωση ειδικού σκοπού (800 ευρώ) και αποζηµίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) τους παραγωγούς – πωλητές λαϊκών αγορών, αφού βασικός ρυθµιστής για το ποιος δικαιούται να λάβει την αποζηµίωση και ποιος όχι, ήταν ο/οι ΚΑ∆.

∆ιευκολύνσεις και τέλος επιτηδεύµατος 

Το διάστηµα εκείνο είχε προκληθεί µεγάλη αναστάτωση από πλευράς Σωµατείων και Οµοσπονδιών των παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών, όχι τόσο για την αποζηµίωση την οποία δεν είχαν λάβει, αλλά διότι οι επιχειρήσεις τους δεν µπορούσαν να ωφεληθούν από τη διευκολύνσεις που δόθηκαν στις ρυθµίσεις, στις καταβολές των βεβαιωµένων οφειλών, τη µείωση κατά 25% των εµπρόθεσµων καταβληθέντων υποχρεώσεων, τη µεταφορά των επιταγών, κλπ.

Κάποιοι έλαβαν την αποζηµίωση αυτή, εκµεταλλευόµενοι της δυνατότητας αλλαγής ΚΑ∆ που είχε δοθεί από το υπουργείο. Πολύ φοβάµαι όµως ότι τις αλλαγές αυτές θα τις βρουν µπροστά τους, αρχής γενοµένης από το τέλος επιτηδεύµατος. ∆υστυχώς, είτε αρέσει είτε όχι, τα πράγµατα είναι ως εξής: Ο παραγωγός πωλητής λαϊκών αγορών, είναι αγρότης και όχι λαϊκατζής. Χωρίς την ιδιότητα του ως αγρότης, δεν θα υπήρχε καν η δευτερεύουσα δραστηριότητα του, ως πωλητής λαϊκών αγορών.

Η κύρια ΚΑ∆ του παραγωγού, είναι ένας από τους ΚΑ∆ που αντιστοιχούν στην παραγωγική του δραστηριότητα, όπως κηπευτικά κλπ. Οι ΚΑ∆ 47.81, 47.89, 47.99, είναι ό,τι πιο κοντινό για να χρησιµοποιηθεί για τον παραγωγό πωλητή λαϊκών αγορών. Άρα, ο αγρότης που παράγει κηπευτικά θερµοκηπίου, έχει ως κύριο ΚΑ∆ τον 01.13.39.02. Μερικοί προέβησαν σε αλλαγή ΚΑ∆ και δήλωσαν ως κύριο ΚΑ∆ τον 47.81 π.χ., δηλώνοντας ως δευτερεύων ΚΑ∆ την παραγωγή των κηπευτικών θερµοκηπίου.

Όµως για τον παραγωγο:  Η κύρια δραστηριότητα του είναι αγρότης, άρα καλλιεργεί, άρα παράγει, άρα κύριος ΚΑ∆ δραστηριότητας = ΚΑ∆ που αντιστοιχεί στην καλλιέργεια (π.χ. 01….). Προϋπόθεση: µπορεί να πουλάει µόνο ό,τι παράγει.

Σε περίπτωση που αγοράσει ίδια πράγµατα και τα πουλάει από τον πάγκο του, ασκεί εµπορική δραστηριότητα, ενώ τα πράγµατα που αγόρασε, παρότι είναι ίδια µε αυτά που παράγει, είναι εµπορεύµατα κα όχι προϊόντα. Πριν λίγες ηµέρες δόθηκε η δυνατότητα, ειδικά για το φορολογικό έτος 2019, οι αγρότες να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύµατος, το οποίο είναι 650 ευρώ.

∆υστυχώς δεν θα τύχουν τη απαλλαγής αυτής όσοι έχουν ΚΑ∆ οι οποίοι δεν αντιστοιχούν στον πρωτογενή τοµέα, άρα όσοι εκ του πονηρού σκεπτόµενοι προχώρησαν σε προσθήκες – τροποποιήσεις ΚΑ∆, µάλλον θα «επιστρέψουν» τα χρήµατα πίσω, αφού θα κληθούν τελικά να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύµατος.

Η ουσία σε κάθε περίπτωση είναι ότι έχουν πληγεί όλοι και πρέπει να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως, στα ευνοϊκά µέτρα µετάθεσης των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεών τους, για να µπορέσουν να πάρουν µια ανάσα.

∆ηλώσεις διόρθωσης τετραγωνικών µέτρων στους κατά τόπους ∆ήµους 

Η δυνατότητα διόρθωσης των τ.µ. των ακινήτων στους ∆ήµους λήγει στις 31.08.20. Υποθέτω ότι ο Υπουργός θα δώσει παράταση στη δυνατότητα διόρθωσης διότι καλό είναι να µην πλησιάζετε ποτέ σε λογιστή τις τελευταίες µέρες του µήνα. Κάθε µήνα όµως!

Για το καλό σας το λέω...

www.agronews.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Όσοι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών κέρδισαν το 800άρι, πληρώνουν τώρα τέλος επιτηδεύματος
Όσοι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών κέρδισαν το 800άρι, πληρώνουν τώρα τέλος επιτηδεύματος
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2X1nfKBvjioaB5Bq9UjQTxqB3KCI_tU649J1jAjJpNCdaOrxb4qh_VhgH0iv_60-VSIjp4lHQifKmX0ECZM4j9iiOqxoZBtQKCVmjpls7oOd3Zr8JfpxJhRtgsgTe5O310bsd5JUo8u4/s640/fruit-stand-2722944_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2X1nfKBvjioaB5Bq9UjQTxqB3KCI_tU649J1jAjJpNCdaOrxb4qh_VhgH0iv_60-VSIjp4lHQifKmX0ECZM4j9iiOqxoZBtQKCVmjpls7oOd3Zr8JfpxJhRtgsgTe5O310bsd5JUo8u4/s72-c/fruit-stand-2722944_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/08/800.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/08/800.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy