-->

Ιστορίες του Νασρουντίν

Του Paulo Coelho Ο Νασρουντίν, ο δάσκαλος που κάνει τον τρελό, ο σοφός που προσποιείται ότι είναι χαζός, ο κεντρικός ήρωας μεγ΄λου μέρ...


Του Paulo Coelho

Ο Νασρουντίν, ο δάσκαλος που κάνει τον τρελό, ο σοφός που προσποιείται ότι είναι χαζός, ο κεντρικός ήρωας μεγ΄λου μέρους των διδαχών του σούφι, είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής αυτής της στήλης.

Είναι καλύτερα 
να προειδοποιείς 

Ο μουλάς Νασρουντίν κάλεσε τον αγαπηένο του μαθητή: "Πήγαινε στο πηγάδι να φέρεις νερό".
Ο μαθητής ετοιμάστηκε να κάνει αυτό που του είχε ζητηθεί. Πριν φύγει, ωστόσο, έφαγε μια σφαλιάρα.
"Και μην πιάσεις την κουβέντα με τζογαδόρους και ματαιόδοξα άτομα, γιατί αν το κάνεις, θα προσβάλλεις τον Θεό!"
"Ακόμα δεν έχω βγει καλά-καλά από το σπίτι και με τιμωρείται για κάτι που δεν έκανα!"
"Δεν μπορεί κανείς να είναι ανεκτικός με τα σημαντικά πράγματα της ζωής", είπε ο Νασρουντίν. "Τι νόημα θα είχε να σε τιμωρήσω όταν θα είχες ήδη χάσει την ψυχή σου;"

Το δυσκολότερο έργο

Ενας νεαρός που σπούδαζε κοντά στον Νασρουντίν θέλησε να μάθει: "Ποιος είναι ο σπουδαιότερος άνθρωπος Αυτός που κατέκτησε μια αυτοκρατορία; Αυτός που είχε τη δυνατότητα να το κάνει, αλλά αντιστάθηκε στην επιθυμία του; 'Η εκείνος που εμπόδισε κάποιον άλλο να το κάνει;"
"Δεν έχω την παραμικρή ιδέα", απάντησε ο σοφός σούφι. Ξέρω όμως ένα έργο πολύ πιο δύσκολο από αυτό που μόλις αναφέρατε"
"Ποιο είναι αυτό;"
"Να σας εμποδίσω να αναλύετε συνεχώς πράγματα που έχουν κάνει άλλοι και να προσπαθήσω να σας μάθω να ασχολείστε με αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιοι".

Πότε να δίνεις 
και πότε να δέχεσαι

Ο Νασρουντίν περιδιάβαινε στην αγορά όταν τον πλησίασε ένας άντρας. "Γνωρίζω ότι είστε ένας μεγάλος δάσκαλος σούφι", είπε. "Σήμερα το πρωί ο γιος μου μού ζήτησε χρήματα για να αγοράσει μια αγελάδα. Να τον βοηθήσω;"
"Η κατάσταση δεν είναι επείγουσα. Περίμενε λοιπόν ακόμα μία εβδομάδα πριν ικανοποιήσεις την επιθυμία του γιου σου"
    "Εχω όμως την δυνατότητα να τον βοηθήσω τώρα. Τι διαφορά θα έχει αν περιμένω μία εβδομάδα;"
"Πολύ μεγάλη", απάντησε ο Νασρουντίν. "Ξέρω από προσωπική εμπειρία ότι οι άνθρωποι δίνουν αξία σε κάτι μονάχα όταν δεν είναι σίγουροι για το αν θα καταφέρουν ή όχι να κάνουν αυτό που επιθυμούν".

Το ψάρι που
έσωσε μια ζωή

Ο Νασρουντίν πέρασε μπροστά από μια σπηλιά, όταν είδε έναν γιόγκι να διαλογίζεται και τον ρώτησε τι επιδιώκει με την πνευματική του αναζήτηση.
"Παρατηρώ τα ζώα και έμαθα από αυτά πολλά διδάγματα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός ανθρώπου".
"Φυσικά. Εμένα ένα ψάρι μού έσωσε κάποτε τη ζωή".

Ο γιόγκι έμεινε άναυδος. Μόνο ένας άγιος μπορεί να σωθεί από ένα ψάρι. Ρώτησε πώς είχε γίνει αυτό το θαύμα, αλλά ο Νασρουντίν θέλησε να μάθει πρώτα όλα όσα γνώριζε ο γιόγκι.
Ο γιόγκι, σίγουρος ότι είχε μπροστά του έναν σοφό, του δίδαξε όλα όσα είχψε μάθει εκείνα τα χρόνια.
Τελικά τον παρακάλεσε: "Τώρα που ξέρετε όλα όσα με έχει διδάξει η ζωή, θα ήθελε να μου διηγηθείτε με ποιον τρόπο σας έσωσε τη ζωή το ψάρι".
"Είναι απλό", απάντησε ο Νασρουντίν. "Οταν το ψάρεψα, πέθαινα της πείνας και χάρη σ' αυτό μπόρεσα να επιβιώσω τρεις ημέρες".


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με τον όρο Σούφι εννοούμε εκείνες τις πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ, και οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού. Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το ασκητικό στοιχείο του μυστικισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ασκητισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό στάδιο για την επίτευξη της πνευματικής ζωής. Ο μυστικισμός πήρε την θέση του ασκητισμού ως στόχος και επιδίωξη. 

Οι κοινότητες των Σούφι επηρεάστηκαν άμεσα από τις αρχαιότερες παραδόσεις και φιλοσοφίες της Ανατολής και της λεκάνης της Μεσογείου, όπως ο Νεοπλατωνισμός, ο Γνωστικισμός, ο Βουδισμός και ο Χριστιανισμός. Όλες αυτές οι διδασκαλίες έπαιξαν το ρόλο τους στην τελική διαμόρφωση της σουφικής διδασκαλίας, αφού σύμφωνα με τους Σούφι «όλες οι Παραδόσεις οδηγούν στην μια και μόνη αλήθεια». 

Θεωρείται μυστική αίρεση που κυριάρχησε στις χώρες της Ανατολής, κυρίως στην Περσία, και σύμφωνα με ειδικούς ενσωμάτωνε τα μυστικά δόγματα του μουσουλμανισμού. Είναι γνωστό από πολλές πηγές ότι στις τάξεις των Σούφι συντάχθηκαν οι πιο σοφοί άντρες της εποχής τους. Αν ο ισλαμικός νόμος καθορίζει πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφέρεται κάθε μουσουλμάνος, ποια είναι τα δικαιώματά του και οι υποχρεώσεις του απέναντι στον Θεό,και την Κοινότητα των πιστών, ο Σουφισμός αναφέρεται σε εκείνες τις θεωρητικές-θεολογικές παραμέτρους και αντίστοιχες πρακτικές που σχετίζονται με μια πιο άμεση, προσωπική σχέση με το Θεό.

[el.wikipedia.org]

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ιστορίες του Νασρουντίν
Ιστορίες του Νασρουντίν
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrO7Uowa6ww2xITpbgLjnn2t0p6JZJtPWTLMBqK8QYPTEGuM3iyl1YC-kMP3PbIt6AiXWbPsu8OsVfGd0Xu_LYsJ_9tBnp9PJSAJiE5oCKemoezJ9r0zbyXKt8VTkStO1xUtOQA2aVuyY/s640/derbi.medium.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrO7Uowa6ww2xITpbgLjnn2t0p6JZJtPWTLMBqK8QYPTEGuM3iyl1YC-kMP3PbIt6AiXWbPsu8OsVfGd0Xu_LYsJ_9tBnp9PJSAJiE5oCKemoezJ9r0zbyXKt8VTkStO1xUtOQA2aVuyY/s72-c/derbi.medium.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/08/blog-post_799.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/08/blog-post_799.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy