-->

Το μεγάλο ξεκάρφωμα με ειδικές ενισχύσεις αγροτών, σχεδόν χωρίς μέτρα ανακούφισης ο πρωτογενής τομέας

Επιπτώσεις σε όλο το φάσµα της αγροτικής παραγωγής αναµένεται να έχει σε ορατό χρόνο ο τρόπος µε τον οποίο η κυβέρνηση έχει χειρισθεί µέ...


Επιπτώσεις σε όλο το φάσµα της αγροτικής παραγωγής αναµένεται να έχει σε ορατό χρόνο ο τρόπος µε τον οποίο η κυβέρνηση έχει χειρισθεί µέχρι σήµερα το θέµα της ειδικής ενίσχυσης των αγροτών λόγω της πανδηµίας.


Σε µια απλουστευτική προσέγγιση θα µπορούσε να πει κανείς ότι οι αγρότες έχουν µείνει κυριολεκτικά έξω από όλα τα ειδικά καθεστώτα που έχουν ανακοινωθεί για την ανακούφιση των πληγέντων. Λες και η πανδηµία έκανε εξαίρεση για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Λες και τα κανάλια των προϊόντων που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά δεν αντιµετώπισαν δυσκολίες, λες και οι τιµές των αγροτικών προϊόντων αλλά και η εν γένει αντιµετώπιση των παραγωγών από τους αγοραστές, υπήρξε ειδυλλιακή.

Η Agrenda καταθέτει µια πρόταση: Αντί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης να αναζητά, τόσο σχολαστικά, ποιοι αγρότες ζηµιώθηκαν από την πανδηµία, καλύτερα να εξετάσει τις ελάχιστες περιπτώσεις παραγωγών που δεν είχαν πρόβληµα. Θα ήταν πόλυ πιο απλό και πιο αποτελεσµατικό. Θα µπορούσε εύκολα να ξεχωρίσει κανείς, τα υπόλοιπα εσπεριδοειδών (πορτοκάλια - λεµόνια), µιας και η αγορά είχε κλείσει για τους παραγωγούς πολύ νωρίτερα και το όποιο εξαγωγικό κυρίως όφελος αναφέρεται µόνο στους διακινητές.

Το ίδιο ισχύει σε πολύ µεγάλο βαθµό και για τα µήλα και τα ακτινίδια, προϊόντα τα οποία επίσης στο συντριπτικό τους όγκο βρίσκονταν στις αποθήκες των εµπόρων, οι οποίοι ενδεχοµένως ωφελήθηκαν. Μια ξεκάθαρα καλύτερη εικόνα αγοράς παρουσίασαν φέτος τα κεράσια, χωρίς αυτό να συνδέεται απαραίτητα µε τις συνθήκες της πανδηµίας, ωστόσο, προφανώς και δεν υπάρχει λόγος ειδικής στήριξης. Αν υπάρχουν ένα - δύο ακόµα µικρότερης εµβέλειας φρούτα κυρίως που εξαγωγικά πήγαν καλά µπορούν να ενταχθούν στη λίστα των µη ζηµιοθέντων, από εκεί και πέρα όµως αρχίζουν τα δύσκολα!

Ο παραπάνω πίνακας καταγράφει µε σαφήνεια τις λίγες περιπτώσεις που έστω και µε καθυστέρηση βρίσκουν το δρόµο της ειδικής ενίσχυσης, αναφέρεται επίσης σε εκείνες για τις οποίες έχει ξεκινήσει κάποια συζήτηση, είναι όµως πολλές και αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσµου, εκείνες για τις οποίες, εκ µέρους των αρµοδίων, πολύ µεθοδικά, δεν γίνεται λόγος. Και το κυριότερο δεν γίνεται το απαραίτητο ξεκαθάρισµα. Να ξέρουν δηλαδή, ποιοι ανήκουν στην κατηγορία των πληγέντων και θα µπορούν εποµένως, εκτός της όποιας ειδικής ενίσχυσης, να τύχουν των αντίστοιχων ωφεληµάτων που απευθύνονται σε όλο το φάσµα των επαγγελµατιών και ποιοι δεν έχουν πληγεί, εποµένως µένουν εκτός αυτών.

∆ιότι, ως γνωστό, καθηµερινά ανακοινώνονται µέτρα και θεσπίζονται ευεργετικές διατάξεις που αφορούν στους πληγέντες, µε τους αγρότες να µην γνωρίζουν τις περισσότερες φορές, αν και κατά πόσο συµπεριλαµβάνονται σ’ αυτές. Τέθηκε για παράδειγµα προσφάτως, το θέµα του προγράµµατος «ΓΕΦΥΡΑ» για το οποίο όσον αφορά στους αγρότες οι αρµόδιες αρχές δεν έχουν απάντηση. Η Agrenda απευθύνθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε το ερώτηµα αν οι αγρότες ή τέλος πάντων ποιοι εξ αυτών δύναται να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραµµα. Καµιά απάντηση! Ή µάλλον, άσε να το δούµε!

Πρόκειται για το πρόγραµµα που ενισχύει µε 90% και για 9 µήνες το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου ή του δανείου που έχει λάβει ένας επαγγελµατίας βάζοντας υποθήκη την πρώτη κατοικία. Αντίστοιχα, θέµα τίθεται µε την δυνατότητα πρόσβασης στα δάνεια που χορηγούνται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και φέρουν κατά 80% την εγγύηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Πρόσφατα, στη Βουλή, ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε σ’ αυτά (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) ξεκαθάρισε ότι αφορούν και τους αγρότες δεν είπε όµως πως αποδεικνύεται σ’ αυτή τη φάση ότι ένας αγρότης έχει πληγεί από την πανδηµία. Άλλοι έχουν πουλήσει νωρίς, άλλοι έχουν πουλήσει αργά, άλλοι δεν έχουν πουλήσει ακόµα.

Σε κάθε περίπτωση, η ζηµιά δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί σ’ αυτή τη φάση. Ανάλογο θέµα τίθεται αυτές τις µέρες µε την προκαταβολή του φόρου εισοδήµατος. Κι εδώ η ενηµέρωση λέει ότι η µείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% ή και στο µηδέν σε κάποιες περιπτώσεις, αφορά και τους αγρότες, εφόσον έχουν πληγεί. Ποιες είναι λοιπόν οι κατηγορίες των πληγέντων και πως αποδεικνύεται σ’ αυτή τη φάση η µείωση των εισπράξεων - ανεξαρτήτως καθεστώτος- όταν δεν έχει έρθει η ώρα της αποτύπωσης της οικονοµικής δραστηριότητας, κυρίως λόγω εποχικότητας αυτής.

Παίζει ακόµα και πετρέλαιο 

Το ξεκαθάρισµα της όλης κατάστασης κρίνεται επιτακτικό για τον επιπλέον λόγο ότι από το Φθινόπωρο θεωρείται δεδοµένη µια νέα και ενδεχοµένως γενναία δέσµη µέτρων που αυτή τη φορά θα αφορά σε µεγαλύτερο βαθµό τους αγρότες. Επ’ αυτής αναφέρθηκε επισταµένως στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας της Νέας ∆ηµοκρατίας Μάξιµος Χαρακόπουλος και µένει να αποδειχθεί αν ήταν απλώς ιδέες ή πρόκειται για πραγµατική κυβερνητική βούληση και ο βουλευτής έρχεται απλά να κάνει το... λαγό.

«Εν όψει της λήψης µέτρων κατά του νέου κύµατος της πανδηµίας» τόνισε ο Λαρισαίος βουλευτής, «πρέπει να είµαστε έτοιµοι το φθινόπωρο να εξαντλήσουµε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να στηρίξουµε έµπρακτα την πρωτογενή παραγωγή. Να ελαχιστοποιήσουµε τις όποιες παρενέργειες στις αγροτικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισµούς, άλλα και να ενισχύσουµε τη βιωσιµότητά τους, κυρίως διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε ρευστότητα».

Έθεσε µάλιστα το ερώτηµα: «Εξετάζετε το ενδεχόµενο άµεσης επαναφοράς της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) -αγροτικό πετρέλαιο- τόσο ως αντισταθµιστικό µέτρο για την δύσκολη περίοδο που διανύουµε, άλλα και ως κατεξοχήν µέτρο παροχής ρευστότητας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους;».

www.agronews.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Το μεγάλο ξεκάρφωμα με ειδικές ενισχύσεις αγροτών, σχεδόν χωρίς μέτρα ανακούφισης ο πρωτογενής τομέας
Το μεγάλο ξεκάρφωμα με ειδικές ενισχύσεις αγροτών, σχεδόν χωρίς μέτρα ανακούφισης ο πρωτογενής τομέας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsqWZDegeQpD8p9d0utYmi0WpJ15ARjYmE1W7VfzGN1a6RtnP8cHVtxaY4wyQwU-pPTstEs_QoO5_TdTlq3BLwKrk7olNiQNn1yPSYcOYEdxIXL9tplITKtkyVuWDJ2Ar2h26oS_MwWE8/s640/tractors-3571452_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsqWZDegeQpD8p9d0utYmi0WpJ15ARjYmE1W7VfzGN1a6RtnP8cHVtxaY4wyQwU-pPTstEs_QoO5_TdTlq3BLwKrk7olNiQNn1yPSYcOYEdxIXL9tplITKtkyVuWDJ2Ar2h26oS_MwWE8/s72-c/tractors-3571452_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/08/blog-post_834.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/08/blog-post_834.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy