Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Τα 8+2 μέτρα του ν/σ για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις

Η αναμενόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία και οι ζοφερές προοπτικές στο μέτωπο της απασχόλησης, αναγκάζουν την κυβέρνηση να ε...


Η αναμενόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία και οι ζοφερές προοπτικές στο μέτωπο της απασχόλησης, αναγκάζουν την κυβέρνηση να επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Πρώτος στόχος η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας και η ανάσχεση του επερχόμενου κύματος ανεργίας, που θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε αδυναμία κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών τους και σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς εφορία και τράπεζες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι και η στήριξη των επιχειρήσεων, που είδαν ήδη τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά στην περίοδο της πανδημίας και δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τις απώλειες τους επόμενους μήνες. Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το απόγευμα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μέτρα και ειδικές διατάξεις για τη στήριξη πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.

Πρόκειται κυρίως για ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα που παρατείνεται η χρονική περίοδος εφαρμογής τους. Υπάρχουν και νέες διατάξεις και ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

Εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενοι Ολο αυτό το πλέγμα διατάξεων αφορά άμεσα πάνω από 180.000 επιχειρήσεις-εργοδότες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μεγάλες ομάδες ανέργων – ιδιαίτερα εποχικών. Ξεχωρίζουν η επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, η παράταση εφαρμογής του μηχανισμού «Συν-Εργασία» και της περιόδου επιδότησης ανέργων, καθώς και η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Αναλυτικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή:

Επεκτείνεται και τον Οκτώβριο η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και καταβολής ειδικής αποζημίωσης (έως 534 ευρώ) για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού. Οποιοι τεθούν σε αναστολή θα δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Το μέτρο μπορεί να παραταθεί έως το τέλος του έτους με νομοθετική ρύθμιση. Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για όλες τις επιχειρήσεις.

Παρατείνεται κατά δύο μήνες η επιδότηση ανέργων που η περίοδος επιδότησης τους έληξε τον Ιούνιο, Ιούλιο ή Αύγουστο. Μειώνεται από 100 σε 50 ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για τη λήψη επιδόματος ανεργίας από εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε περιορισμένη σεζόν, θα μπορέσουν να πάρουν τον χειμώνα το επίδομα ανεργίας (για 3 μήνες και 5 ημέρες).

Παρατείνεται μέχρι τέλους του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου. Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μέχρι τώρα μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου. Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.

Καταβάλλεται επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 που αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους σε απασχολούμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, καθώς και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων. Το ως άνω επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Προληπτική καραντίνα

Νέα διάταξη θεσπίζεται για την προληπτική καραντίνα. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός. Η αναπλήρωση θα γίνεται με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου και εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Γονική άδεια για κορονοϊό

Νέα ειδική άδεια θεσμοθετείται για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Η άδεια θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος. Για τη λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ο λόγος είναι ότι αν και δεν θα νοσούν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, οπότε θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια.

www.sofokleousin.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Τα 8+2 μέτρα του ν/σ για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις
Τα 8+2 μέτρα του ν/σ για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις
https://2.bp.blogspot.com/-_LjLIfZT2No/X1PKeJO1aRI/AAAAAAAEPHY/-imrMASvQNEdJKSqQ82Qh4XoaoyYI1MawCLcBGAsYHQ/s640/ergasia.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-_LjLIfZT2No/X1PKeJO1aRI/AAAAAAAEPHY/-imrMASvQNEdJKSqQ82Qh4XoaoyYI1MawCLcBGAsYHQ/s72-c/ergasia.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/09/82.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/09/82.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy