Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας με ένα «κλικ» σε διαδίκτυο και κινητό

Έκκληση για συμμετοχή των γυναικών πάνω από 16 ετών   Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της απομόνωσης εξαιτίας του Covid-19, είναι ...

Έκκληση για συμμετοχή των γυναικών πάνω από 16 ετών 

Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της απομόνωσης εξαιτίας του Covid-19, είναι το αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας επιστημονικής έρευνας που διεξάγει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), με τη συνεργασία του Παντείου Πανεπιστημίου και δύο ερευνητριών βρετανικού Πανεπιστημίου και φιλοδοξεί να αλλάξει δραστικά την πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου στο σύνολο του από την ΕΛΑΣ. «Έχεις Φωνή Είμαστε Δίπλα σου», είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους πολίτες όλης της επικράτειας, από την πρώτη στιγμή της καραντίνας. 

Και το επαναλαμβάνει, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή την έρευνα, όσο γίνεται περισσότερες γυναίκες, κάτι που μπορούν να πραγματοποιήσουν με ένα «κλικ», σε ειδική διεύθυνση στο διαδίκτυο ή με την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου, μέσω qr code, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και την προστασία των στοιχείων τους. 

Η έρευνα στοχεύει ουσιαστικά στην χαρτογράφηση του προβλήματος, τόσο κατά περιοχή στην Ελλάδα όσο και κατά φύλο, ηλικία και άλλα δεδομένα, ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη μιας εκσυγχρονισμένης πολιτικής, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση από την Αστυνομία, που ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι η δημιουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Αφορμή για την έρευνα, αποτέλεσε η αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας, που είχε και κάποιες εντυπωσιακές παραμέτρους. 

Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών ήταν από γυναίκες, αλλά παρατηρήθηκε αυξητική τάση των αναφορών για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος και των ανδρών. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Ευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σύμβουλος του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για θέματα κοινωνικής πολιτικής, τον τελευταίο καιρό γενικώς παρατηρείται αυξητική τάση σε περιστατικά με θύματα άνδρες, που δεν αφορούν βέβαια σωματική βία, (αν και αναφέρονται και τέτοια), αλλά κυρίως λεκτική, εκβιασμούς, κ.λπ. 

Η κ. Ευαγγέλου τόνισε ότι τέτοια έρευνα δεν έχει προηγούμενο, καθώς είναι η πρώτη που γίνεται σε επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η συμμετοχή του κόσμου, ώστε να μπορούν να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην χάραξη της πολιτικής του υπουργείου, με ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Θα μπορούν για παράδειγμα να σχεδιαστούν μέτρα και δράσεις κατά περιοχή και θα αναζητηθούν τα αίτια που προκαλούν την ενδοοικογενειακή βία, σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να κατευθυνθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. 

«Η καραντίνα ήταν μια ιδανική ευκαιρία για αυτή την έρευνα» τόνισε η κ. Ευαγγέλου, η οποία συντονίζει και "τρέχει" την όλη προσπάθεια και προσέθεσε: «Έχει παρατηρηθεί ότι η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει έξαρση σε συνθήκες πίεσης, όταν περιορίζεται δηλαδή ο χώρος και οι έξοδοι, όπως είναι οι γιορτές, οι διακοπές κ.λπ. Για να έχουμε ένα αξιόπιστο επιστημονικό συμπέρασμα, λοιπόν, θα έπρεπε να απομονώσουμε κάποιους ανθρώπους προκειμένου να μελετήσουμε το τι συμβαίνει, πράγμα πρακτικά πολύ δύσκολο. Με αυτή την έννοια, οι περιορισμοί που επιβάλλονται αναγκαστικά λόγω covid-19, είναι πράγματι μια ευκαιρία που δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί, ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματα που χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι». 

Η έρευνα σε ό,τι αφορά στην συλλογή των στοιχείων, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες από 16 χρόνων και άνω, που διαμένουν στην Ελλάδα και οι οποίες καλούνται να απαντήσουν -ανωνύμως- σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο. «Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών, προκειμένου τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας να "φωτίσουν" τι συνέβη την περίοδο των περιορισμών της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας», επισήμανε η κ. Ευαγγέλου και συμπλήρωσε: «Η Αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στην εξειδίκευση των υπηρεσιών και των δράσεων της, βρισκόμαστε συνεχώς σε συνεργασία με γυναικείες οργανώσεις και άλλους φορείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η συμμετοχή των γυναικών που είναι κυρίως τα θύματα, είναι αναγκαία και πολύτιμη, καθώς δεν υπάρχουν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. 

Παράλληλα, τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αποτελέσουν "εργαλείο" για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ενδεχόμενο νέο κύμα Covid-19». 

Ο σύνδεσμος της έρευνας που μπορεί, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει, είναι https://huddersfieldbss.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_5zKKEzaE1RShHfv. 

 Για τη διεξαγωγή της έρευνας συνεργάζονται ερευνήτριες του βρετανικού πανεπιστημίου Huddersfield και ειδικότερα η καθηγήτρια Μαρία Ιωάννου (εκπρόσωπος του Research Centre Secure Societies Institute, UK) και η δρ Κάλλη Τζάνη-Πεπελάση, καθώς και το εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, «Αποκαταστατική Δικαιοσύνη και διαμεσολάβηση», διευθύντρια του οποίου είναι η καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου. 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας με ένα «κλικ» σε διαδίκτυο και κινητό
Καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας με ένα «κλικ» σε διαδίκτυο και κινητό
https://1.bp.blogspot.com/-J0mKO339xPs/X3JKKRDNckI/AAAAAAAERqc/gic0qr-HrR4dFn4ljK47BlNqQf4y9ud4gCLcBGAsYHQ/s600/1168074412.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-J0mKO339xPs/X3JKKRDNckI/AAAAAAAERqc/gic0qr-HrR4dFn4ljK47BlNqQf4y9ud4gCLcBGAsYHQ/s72-c/1168074412.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/09/blog-post_849.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/09/blog-post_849.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy