-->

Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που περιλαμβάνει και το νέο γηπεδικό συγκρό...


Το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που περιλαμβάνει και το νέο γηπεδικό συγκρότημα του Παναθηναϊκού, πέρασε από πάρα πολλά στάδια εδώ και περίπου 15 χρόνια, αλλά φαίνεται πλέον πως μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θα μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια το πώς, πότε και υπό ποία (τελική) μορφή θα λάβει «σάρκα κι οστά», ο μεγάλος πόθος εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού: Η στέγαση όλων των τμημάτων του (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Ερασιτέχνης) σε μία «Παναθηναϊκή Πολιτεία», που θα ανεγερθεί στην περιοχή του Βοτανικού.

Η συνέντευξη 

Απ’ τα μέσα Ιουνίου και τη «δεσμευτική», ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρώτος πολίτης της Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως θα υπήρχαν ανακοινώσεις έως το τέλος του καλοκαιριού, υπήρξαν πάρα πολλές συναντήσεις, διαβουλεύσεις και μελέτες, πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, στην τελική χωροθέτηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, αλλά και τον τρόπο και τη σειρά με την οποία θα ανεγερθούν τα νέα γήπεδα (και δη το γήπεδο μπάσκετ) και δεύτερον, στο χρηματοδοτικό πλαίσιο, το οποίο έπρεπε να διασφαλιστεί από διαφορετικές χρηματοδοτικές «πηγές».
Το δεύτερο σκέλος, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, έχει εξασφαλιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά μέσω ενός «πακέτου», που προέρχεται από ευρωπαϊκά κι εθνικά ταμεία, αλλά και την Περιφέρεια. Στο όλο πρότζεκτ (όχι μόνο στο γηπεδικό, αλλά συνολικά στη «Διπλή Ανάπλαση») θα «μπουν» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλες ευρωπαϊκές πηγές, μέσω προβλεπόμενων προγραμμάτων.

Έχουν εγκριθεί 17 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια 

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), έχουν ήδη εγκριθεί 17 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για υποστηρικτικά έργα, πέριξ κι εντός των εγκαταστάσεων που αφορούν δρόμους, αποχετεύσεις και λοιπές υποδομές. Το δε συνολικό κόστος των γηπεδικών εγκαταστάσεων (ποδοσφαιρικό γήπεδο, γήπεδο μπάσκετ, εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, μουσείο Παναθηναϊκού, κτιριακές εγκαταστάσεις) αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 με 170 εκατ. Ευρώ.

Χρήματα, που όπως υποστηρίζουν πηγές από το δήμο Αθηναίων, έχουν ήδη διασφαλιστεί. Το πρώτο σκέλος, η χωροθέτηση δηλαδή των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού, ήταν ένα συνολικά πολύπλοκο ζήτημα απ’ τη στιγμή που υπήρχε κεντρικό, Παναθηναϊκό αίτημα να συμπεριληφθεί και γήπεδο μπάσκετ στο complex. Επ’ αυτού υπήρξαν δύο διαφορετικά σχέδια. Η αναμόρφωση του υπάρχοντος Προεδρικού Διατάγματος (που έχει «περάσει» εδώ και μία οκταετία κι από το ΣτΕ), με «ενσωμάτωση» σε αυτό (και) του γηπέδου μπάσκετ.

Δηλαδή στα συνολικά 47.000 τ.μ. οικοδόμησης που επιτρεπόταν στο Π.Δ. να έμπαινε και το μπασκετικό γήπεδο, με ταυτόχρονη μείωση της εγκατάστασης και της χωρητικότητας του ποδοσφαιρικού και των άλλων εγκαταστάσεων. Στο σχέδιο που είχε ετοιμαστεί προ τριών μηνών, υπήρχε τέτοια πρόβλεψη για ενσωμάτωση και του γηπέδου μπάσκετ στη «Διπλή Ανάπλαση», με αύξηση κατά 7% του συνολικού κτιριακού όγκου και των επιτρεπόμενων τετραγωνικών μέτρων οικοδόμησης. Κύκλοι από το δήμο Αθηναίων ανέφεραν πως το «όριο» τροποποίησης του Π.Δ. που θα μπορούσε να περάσει από το ΣτΕ ήταν έως 10%, άρα νομικά η όλη διαδικασία είχε πάτημα για να προχωρήσει.

Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου 

Εντούτοις, μετά τις δύο συσκέψεις κορυφής που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το Μέγαρο Μαξίμου, τονίστηκε πως το ρίσκο θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο και… αχρείαστο, για να «μπλοκαριστεί» κατά οποιονδήποτε τρόπο ένα τέτοιο πρότζεκτ. Κι έτσι αποφασίστηκε οριστικά (και με κυβερνητική κατεύθυνση) να περάσει το μπασκετικό γήπεδο εκτός «Διπλής Ανάπλασης», σε όμορο οικόπεδο, που «πατάει» στο ένα όριό της. Το συγκεκριμένο οικόπεδο, εφάπτεται με το οικόπεδο που «πατάει» το ημιτελές εμπορικό κέντρο (πρώην ιδιοκτησίας Μπάμπη Βωβού, το οποίο έχει περάσει πλέον στις τράπεζες) και είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τη στάση Μετρό «Ελαιώνας».

Το γήπεδο μπάσκετ 

Σ’ αυτό το σημείο έχει αποφασιστεί να «πατήσει» το γήπεδο του μπάσκετ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, υπήρχαν δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί και δεύτερον το γεγονός ότι η όλη διαδικασία ανέγερσης γηπέδου σε χώρο εκτός της «ασφάλειας» της «Διπλής Ανάπλασης», θα μπορούσε να συναντήσει πολλά νομικά ζητήματα. Και πιθανές προσφυγές, που θα καθυστερούσαν πάρα πολύ την κατασκευή της μπασκετικής σάλας, 14.000 θέσεων συν τεσσάρων βοηθητικών γηπέδων μπάσκετ.

Κάτι που αποτελούσε βασική ένσταση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός εδώ και καιρό, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να ετοιμαστεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και η μπασκετική ομάδα να έμεινε… ξεκρέμαστη, σε μία διαδικασία που θα μπορούσε να τραβήξει για χρόνια.

Το όλο ζήτημα απασχόλησε και τις δύο συσκέψεις των κεφαλών της δημοτικής αρχής με το Μέγαρο Μαξίμου και η κεντρική κατεύθυνση που δόθηκε, ήταν να προχωρήσει κανονικά η «Διπλή Ανάπλαση» με το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, να διασφαλιστεί/θωρακιστεί νομικά το μπασκετικό γήπεδο στο όμορο οικόπεδο και για όσο (μικρό ή μεγάλο) διάστημα απαιτηθεί μέχρι την τελική κατασκευή της μπασκετικής σάλας στο Βοτανικό, να δοθεί στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους (χαμηλή επινοικίαση) και δυνατότητα εμπορικών χρήσεων το μπασκετικό γήπεδο του ΟΑΚΑ.

“Μεγαλώνει” το γήπεδο 

Έτερη σημαντική παράμετρος, που αφορά αυτή τη φορά το ποδοσφαιρικό γήπεδο: Από τη στιγμή που δεν θα «μπει» πλέον στη «Διπλή Ανάπλαση» το μπασκετικό γήπεδο και δεν θα «συμπιεστεί» όλο το σχέδιο των εγκαταστάσεων, το γήπεδο ποδοσφαίρου από τη χωρητικότητα των 30.500 θέσεων που είχε προβλεφθεί στα καλοκαιρινά σχέδια των αρχιτεκτονικών γραφείων που είχαν αναλάβει τη χωροθέτηση των γηπέδων, προβλέπεται να «ανέβει» στις 35.000 θέσεις.

Όλα πλέον δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Κι απ’ τη στιγμή που η δημοτική αρχή της Αθήνας έχει οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες κι έχει «δέσει» το έργο, αναμένεται λίαν συντόμως νέος κύκλος ενημέρωσης προς ΠΑΕ, ΚΑΕ κι Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, προκειμένου να συμφωνήσουν στις τελικές παραμέτρους και να πάρει και το δικό τους «πράσινο φως» σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα έργα της μεταπολίτευσης εντός της Αθήνας, που αναμένεται να λύσει μια και καλή το γηπεδικό πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες τον Παναθηναϊκό.

Πηγή: dealnews.gr

ypodomes.com

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό
Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5OYt3aCYSpvonEi9BexQ6gxaWsOFRqK97uwvujpK8Ua_YxtXM8_6qwrnY7_TqLrks4tOJv8WztkzhP7xiz04KMBbcZps8EzPS96BDduwC7KnMjY8ua4_TCeeBUy-mLGDwbTd_uTCV9ig/s640/2.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5OYt3aCYSpvonEi9BexQ6gxaWsOFRqK97uwvujpK8Ua_YxtXM8_6qwrnY7_TqLrks4tOJv8WztkzhP7xiz04KMBbcZps8EzPS96BDduwC7KnMjY8ua4_TCeeBUy-mLGDwbTd_uTCV9ig/s72-c/2.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/09/blog-post_953.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/09/blog-post_953.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy