-->

Συνοικία Παπακαυκά-Αμαλιάδα: "Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού";

*Ανέφικτες προεκλογικές δεσμεύσεις σε μία από 10 καλύτερες γειτονιές Τσιγγάνων της Ευρώπης! * Παναγιώτης Γκαϊτατζής: "Δεν είναι εικόν...

*Ανέφικτες προεκλογικές δεσμεύσεις σε μία από 10 καλύτερες γειτονιές Τσιγγάνων της Ευρώπης!

* Παναγιώτης Γκαϊτατζής: "Δεν είναι εικόνα που αρμόζει σε μια γειτονιά 1300 ανθρώπων..."

*Νίκος Μπατζαλής: "Το μόνο θετικό μήνυμα οι επιτυχίες πολλών παιδιών και η εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.. 

Η συνοικία του Παπακαυκά στην Αμαλιάδα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πλήρους ενσωμάτωσης μιας ομάδας εκατοντάδων ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας με την τοπική κοινωνία. Μια συνοικία Τσιγγάνων η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 10 καλύτερες γειτονιές της Ευρώπης.
Δυστυχώς, όμως, εν έτη 2020, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των κάθε υποψηφίων δημάρχων ή βουλευτών η συνοικία με τις 1300 περίπου ψυχές παραμένει σε... πρωτόγονη κατάσταση. Βασικές υποδομές απουσιάζουν, ενώ εντύπωση προκαλεί το θράσος των αιρετών που διαβεβαιώνουν ότι επί των ημερών τους έγιναν... προσπάθειες αναβάθμισης της γειτονιάς. 


Παναγιώτης Γκαϊτατζής

Οπως βλέπετε κι εσείς, δεν θεωρώ ότι αυτή είναι εικόνα που αρμόζει σε μια γειτονιά 1300 ανθρώπων και η οποία βρίσκεται μόλις 500 μ από το κέντρο της πόλης. Εχουμε σοβαρό θέμα με τις βασικές υποδομές. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης, δρόμους του '60, φωτισμός από το 1998 ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει ο ίδιος.
Απ' όλα, λοιπόν, τα προβλήματα που έχουμε, θεωρώ το δίκτυο της αποχέτευσης το σημαντικότερο. Αυτό που προσπαθούμε χρόνια τώρα και με πολλούς τρόπους, να ζητούμε από αυτούς που μπορούν να το λύσουν, να το λύσουν επιτέλους". 

-[newsgf.net]: Σε κάθε προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι δήμαρχοι σας τάζουν πολλά.

"Οι υποψήφιοι δήμαρχοι κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που ορίζει ο προεκλογικός τους αγώνας και το κυνήγι των ψήφων. Εμείς κάνουμε τη δική μας δουλειά. Υπήρχε μια κίνηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή μ' ένα πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται στις υποδομές των Ρομά, για τις γειτονιές της συνοικίας Παπακαυκά, των Τσιχλείκων και του Κέντρου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το διεκδικούμε να υλοποιηθεί και αναφέρεται στην επέκταση του δικτύου αποχέτευσης, στη διάνοιξη και διαμόρφωση δρόμων, ηλεκτροφωτισμού κ.α.".

-[newsgf.net]: Ως προς τη μόρφωση των παιδιών της συνοικίας;

"Εδώ ερχόμαστε στο σημαντικότερο ζήτημα της συνοικίας Παπακαυκά. Είμαστε μια πολυπληθείς γειτονιά, με πολλή ζωντάνια, με πολλά παιδιά. Εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παιδάκια που βρίσκονται στη σχολική ηλικία. Τα δικά μας παιδιά, γεωγραφικά, πρέπει να πηγαίνουν στο 4ο δημοτικό σχολείο και στο 2ο δημοτικό. Αντιμετωπίζουμε, τα τελευταία χρόνια, μια γκετοποίηση του 4ου σχολείου. 

Εχουμε, αυτή τη στιγμή, το 90% των παιδιών που φοιτούν στο 4ο δημοτικό. Εχουμε θέσει πολλές φορές το ζήτημα, το 4ο σχολείο ήταν 12θέσιο κι έγινε 10θέσιο και όσο πάει λιγοστεύει. Τα παιδιά που φοιτούν στο 4ο σχολείο πρέπει, αν δεν κάνω λάθος, να είναι 115. Το θέμα δεν είναι ότι είναι πάρα πολλά τα παιδιά της γειτονιάς Παπακαυκά που γεμίζουν ένα ολόκληρο σχολείο, το θέμα είναι ότι οι υπόλοιποι γονείς θεωρώντας ότι κάνουν κακό τα τσιγγανόπαιδα στο σχολείο και στην εξέλιξη των παιδιών τους τα έχουν πάρει με παράνομες μεταγραφές και τα έχουν πάει σε άλλα σχολεία. 

Είχαμε κάνει μία πρόταση, σε συνάντησή μας με τον δήμαρχο, τον διευθυντή Α/θμιας εκπαίδευσης και τον διευθυντή του 4ου δημοτικού σχολείου, να γίνει διασπορά των μαθητών. Αυτή είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται σε άλλες περιοχές για να μη συμβαίνει αυτή η γκετοποίηση. Υπάρχει και οδηγία της Ευρωπαικής Ενωσης που αναφέρει ότι όταν είναι παραπάνω από το 50% από μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα παιδιά που φοιτούν σε ένα σχολείο, αυτό πρέπει να αλλάξει. Για να γίνει όμως αυτή η διασπορά μαθητών όπως είχαμε ζητήσει, έπρεπε να γίνει κάτι απλό: Επειδή, όταν είναι παραπάνω από ένα χλμ η απόσταση από το σχολείο πρέπει να περνάει ένα λεωφορείο να παίρνει τα παιδάκια. 
Οι υποσχέσεις που είχαμε λάβει δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. 

Νίκος Μπατζαλής
 

Μια γειτονιά με 60 περίπου χρόνια ζωής. Μια γειτονιά που απ' τη δεκαετία του '80, έως το 2010, έφερνε "εισόδημα" στην πόλη της Αμαλιάδας, από όλη την Ελλάδα, λόγω πλανόδιου εμπορίου. 

Πριν 8 χρόνια η γειτονιά αυτή χαρακτηρίστηκε, απ' τον Αλέξανδρο Τσολάκη, Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, υπεύθυνο για θέματα ρομά-τσιγγάνων της Ευρωπαικής Επιτροπής, ως μια απ' τις 10 (καλύτερες γειτονιές τσιγγάνων της Ευρώπης. 

Από τότε άλλαξαν πολλά. Θέλετε η οικονομική κρίση της δεκαετίας 2010-2020, το τελευταίο χρόνο η Πανδημία.
Η συρρίκνωση των εσόδων, απ' το επάγγελμα του πωλητή λαϊκών αγορών. Η γειτονιά Παπακαυκά, δε μπορεί πια να "θρέψει τα παιδιά της". Πολλά παιδιά έφυγαν στο εξωτερικό (Γερμανία, Ολλανδία), για να ζήσουν τις οικογένειες τους. 

Οι δημοτικές αρχές της Πόλης μας; Δυστυχώς την επισκέπτονται μόνο παραμονές εκλογών. Όπως συμβαίνει βέβαια και με πολλά δημοτικά μας διαμερίσματα. 

Το μόνο θετικό μήνυμα που φεύγει από τη συγκεκριμένη γειτονιά των Ελλήνων τσιγγάνων της Αμαλιάδας; Οι επιτυχίες πολλών παιδιών και η εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η νέα γενιά, η ελπίδα της πατρίδας μας!!!


Συζήτηση για τα προβλήματα της συνοικίας Παπακαυκά










Διαβάστε επίσης... 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Συνοικία Παπακαυκά-Αμαλιάδα: "Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού";
Συνοικία Παπακαυκά-Αμαλιάδα: "Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού";
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmApkw0jXzEpCKelZjPxZuJ5HwhMh9WUd0O8wJiZLKLquxlHCUO6_3u_ur0s7yFpjCNqf2gVAqie5qmc5k-LFEtSy7KfvaPg6cEZA0dOyadKSkWdpjJs5wfeYFA2EuTYLe2vR2-azhuw0/s600/P1210398.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmApkw0jXzEpCKelZjPxZuJ5HwhMh9WUd0O8wJiZLKLquxlHCUO6_3u_ur0s7yFpjCNqf2gVAqie5qmc5k-LFEtSy7KfvaPg6cEZA0dOyadKSkWdpjJs5wfeYFA2EuTYLe2vR2-azhuw0/s72-c/P1210398.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_356.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_356.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy