Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της αξίας των εισαγωγών ελαιολάδου (κωδικός συνδυ...
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της αξίας των εισαγωγών ελαιολάδου (κωδικός συνδυασμένης ονοματολογίας 1509) ήταν1,8% την τελευταία πενταετία, ενώ αρνητική πορεία -9% το χρόνο καταγράφεται σε επίπεδο τριετίας, οφειλόμενη τόσο στη μείωση των εισαγωγών μεταξύ 2017 και 2018, όσο και στη μείωση της τιμής του προϊόντος μεταξύ 2018 και 2019.
Πρωταθλήτρια η Ισπανία
Όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κορυφαία στην κατηγορία του ελαιολάδου η Ισπανία,η οποία κατέχει το 60% της αγοράς σε όρους αξίας και το 67% σε όρους ποσότητας. Ακολουθούν Ιταλία με μερίδιο 29% επί της αξίας, Γερμανία με 2,6% και Ελλάδα με 2,5%. Η Ισπανία κυριαρχεί και στην αγορά των άλλων λαδιών από ελιές, με το μερίδιό της στην αξία εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 να πλησιάζει το 52%.
Το 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 23,6 χιλιάδες τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αξίας 72,4 εκ. λιρών. Η αγορά κυριαρχείται από την Ιταλία, ηγέτης στον τομέα των επώνυμων ελαιολάδων, η οποία καταγράφει μερίδιο άνω του 49% στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου. Ακολουθεί η Ισπανία με 40,5%, κορυφαίος προμηθευτής του Ηνωμένου Βασιλείου που κυριαρχεί στον τομέα των ελαιολάδων ιδιωτικής ετικέτας, γεγονός που εξηγεί και τη χαμηλότερη διαχρονικά τιμή, τόσο στο εξαιρετικά παρθένο, όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες ελαιολάδου. Τρίτη στην κατάταξη και πολύ μακριά από τους δύο πρώτους, η Ελλάδα με μερίδιο 4,5% και ένα από τα ακριβότερα προϊόντα διαχρονικά.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η κατάταξη των βασικών προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παρέμεινε μεν αμετάβλητη, ωστόσο καταγράφονται δύο αξιόλογες εξελίξεις. Καταρχάς η Ελλάδα φαίνεται να ενισχύει τη θέση της, με το μερίδιό της να αυξάνεται κατά 2,3ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και κατά 2,2 σε σύγκριση με ολόκληρο το 2019.Σε αυτό μπορεί να συνέβαλε η μείωση της μέσης τιμής του προϊόντος από 3,9 σε 3,4 λίρες το κιλό.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι στο διάστημα αναφοράς περιλαμβάνεται η περίοδος εφαρμογής μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που οδήγησε τους Βρετανούς σε μαζικές αγορές πανικού, από ένα σημείο και μετά, αδιακρίτως προέλευσης, τιμής, ποιότητας ή άλλων χαρακτηριστικών των προϊόντων. Ενδεχομένως λοιπόν, η αύξηση του μεριδίου να αντανακλά επιπλέον εισαγωγές που έγιναν για να αντιμετωπισθεί η αιφνίδια έλλειψη προϊόντων, όχι απαραίτητα ελληνικών, αλλά οι Έλληνες προμηθευτές να βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση, λόγω άμεσης διαθεσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως υπάρχει μια καλή δυναμική για το ελληνικό ελαιόλαδο, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες εξαγωγείς.
Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία ελαιολάδου που εισάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτή των άλλων μη παρθένων. Εδώ η Ελλάδα έχει αμελητέο μερίδιο. Κυριαρχεί η Ισπανία με το 78% της αγοράς και ακολουθεί η Ιταλία με 19%. Στην τρίτη θέση ως προς την αξία εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται τα άλλα παρθένα ελαιόλαδα. Και εδώ κυριαρχεί η Ισπανία με μερίδιο 66,5% και από τις χαμηλότερες τιμές, ενώ η Ελλάδα έχει στοιχειώδη μόνο παρουσία και μάλισταμικρότερη από αυτήν μη ελαιοπαραγωγών χωρών.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η Ισπανία διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση της και αύξησε το μερίδιό της στην κατηγορία. Ιταλία και Βέλγιο έχασαν μερίδιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου,υπέρ των υπόλοιπων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.Και αυτό, παρόλο που η Ελλάδα πρόσφερε υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτήν του πρώτου εξαμήνου 2019.Τα παραπάνω μάλλον ενισχύουν την υπόθεση ότι ευνοήθηκαν όσες χώρες είχαν άμεση διαθεσιμότητα για να καλύψουν την ξαφνική έλλειψη προϊόντων,εξ αιτίας των αγορών πανικού στην πρώτη φάση επιβολής περιορισμών λόγω της πανδημίας και της στροφής προς την αφιέρωση περισσότερου χρόνου στη μαγειρική στο σπίτι. Οι εισαγωγές των άλλων παρθένων ελαιολάδων αυξήθηκαν περισσότερο από 25% σε όγκο, η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των κατηγοριών για το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Πηγή: Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων