-->

Έφυγε… με τον τρόπο που επιθυμούσε ο Ολύμπιος, Γιάννος Παπαϊωάννου

  Πάλεψε με τους δαίμονές του, ισοπεδώθηκε από την οικονομική κρίση, δεν άντεξε, “ηττήθηκε” και αποχώρησε με τρόπο τραγικό ο Γιάννος Παπαϊ...

 

Πάλεψε με τους δαίμονές του, ισοπεδώθηκε από την οικονομική κρίση, δεν άντεξε, “ηττήθηκε” και αποχώρησε με τρόπο τραγικό ο Γιάννος Παπαϊωάννου, ο “Ολύμπιος και Ηλείος και Αρκάς”, «Πελοπογνήσιος»( όπως υπέγραφε τα κείμενα του …) Ευγενής, ξεχωριστός, Ολυμπιολάτρης, με πρωτοποριακές ιδέες, ένας καλός φίλος που θα μας λείψει και θα λείψει… Ο Φίλος του, Σωτήρης Σωτηρόπουλος/Σωτήρης Σωτηρόπουλος έγραψε για αυτόν:
«Έφυγε ένας ξεχωριστός Ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΣ ΟΛΎΜΠΙΟΣ συμπολίτης, ο Γιάννος Παπαϊωάννου…. Μια μεγάλη απώλεια για την Αρχαία Ολυμπία και όλη την Ηλεία. Στο πρόσωπο του Γιάννου Παπαϊωάννου (στο λίγο διάστημα που τον γνώρισα και συχνά συζητούσαμε) διέκρινα ένα ξεχωριστό άνθρωπο με πατριωτικές ανησυχίες υψηλού επιπέδου… Κοινά οράματα, και ρηξικέλευθες προτάσεις για την πραγματική Αρχ Ολυμπία…. 

Είμαι βέβαιος ότι ο περαταρης στον Αχέροντα δεν θα ζητήσει το νόμισμα γιατί άξιζε ελεύθερη είσοδο στον οδό των Μακάρων… Μεγάλος οραματιστής, στο διάβα του βοήθησε το Δημο Αρχαίας να αποκτήσει το διεθνές κύρος που του ανήκει… Δυστυχώς παρά τις μεγάλες προσπάθειες “έπεσε στον ύφαλο” τον ολετηρων του πνεύματος, του πολιτισμού του παγκόσμιου Ολυμπιακού ιδεώδους και πικράθηκε από τους αγροίκους τοπικούς αυτοδιοικητικούς…. Ιδεολόγος, λάτρης και συναντιληπτωρ (με μένα) των πρωτοποριακών απόψεων του αξέχαστου Αντώνη Τρίτση δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει το όνειρο του… 

Στην αδελφή του Άννα και τους άλλους οικείους του εύχομαι δύναμη και κουράγιο να ξεπεράσουν την μεγάλη απώλεια….» Στην μνήμη του παραθέτω ένα τμήμα από άρθρο του: “Η Αρχαία και η νέα Ολυμπία «Πέρα στο ξέφωτο η Ολυμπία ξάγρυπνη μερόνυχτα πλέκει για τον καθένα τους κι απόνα στεφάνι αγριλιά Ελληνικής ειρήνης Ειρήνης όλου του Κόσμου» 

Η Αρχαία Ολυμπία με την ιδιαιτερότητα που τη χαρακτηρίζει ως «παγκόσμια πόλη» που όμως αδυνατεί να «εκμεταλλευθεί» αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα με σύγχρονο αναπτυξιακό τρόπο, τόσο από αδυναμία του τοπικού πολιτικού – κοινωνικού δυναμικού αλλά ιδίως και από την αδυναμία της κεντρικής πολιτικής να προσδώσει ποιοτικά προτάγματα σε περιφέρειες μείζονος πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να δημιουργήσει πρότυπα κοινωνικού και οικονομικού εκσυγχρονισμού με πολλαπλασιαστικές και πολύπλευρες επιδράσεις. 

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μπορεί να προκριθεί ως πιλοτικός καθώς έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Έτσι το πολιτιστικό – αρχαιολογικό – φυσικό περιβάλλον μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί από μία στατική και ξεπερασμένη αντίληψη «τουριστικής» ανάπτυξης σε ένα δυναμικό και σύγχρονο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Υπάρχει μεγάλη δεξαμενή πολιτών που θα μπορούσαν να είναι ένθερμοι υποστηρικτές δράσεων, απαιτείται όμως πραγματικά μια «ποιοτική πολιτική» προσέγγιση που θα εκφράσει και θα συνθέσει δυναμικά τις διάσπαρτες και πολλές φορές ασαφείς ή αποσπασματικές προτάσεις και απόψεις και να επιδράσει καταλυτικά σε μια πραγματικά νέου και σύγχρονου τύπου οικονομική ανάπτυξη και ποιότητα της καθημερινής ζωής. 

Η κομβική γεωγραφική θέση της Ολυμπίας, οι Αρχαιολογικοί χώροι, το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον, συνθέτουν το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Εξαρτάται από όλους μας πως θα το αξιοποιήσουμε σήμερα στις συνθήκες που διαμορφώνονται στο σύγχρονο κόσμο και στην περιοχή μας, ώστε να μετατρέψουμε τις δυνάμεις της αδράνειας σε δημιουργία και πρόοδο. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Για μια νέα δυναμική . 

Οι πόλεις, οι περιοχές, οι περιφέρειες, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αποκτούν ρόλους πέραν της ιεραρχικής δομής του έθνους κράτους. Δικτυώνονται διατοπικά, διαπεριφερειακά, διευρωπαϊκά, διεθνικά. Αξιοποιούν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ιστορίας, πολιτισμού, τεχνολογίας, παραγωγής. Το γεγονός αυτό παραπέμπει σε νέα επιχειρηματικά σχήματα, νέα πεδία απασχόλησης, στην αξιοποίηση νέων τεχνογνωσιών και νέων κοινωνικών δυνάμεων. Παραπέμπει σε μεγαλύτερη αυτονομία αλλά και μεγαλύτερη συμμετοχή στην διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, σε εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. 

Αναφερόμαστε σε μια αυτοδιοικητική και αναπτυξιακή λειτουργία που θα στηριχθεί στις τάσεις που κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό χώρο. Σε ένα νέο ανοικτό μοντέλο που θα κινητοποιήσει αναπτυξιακές δυνατότητες και κυρίως νέες κοινωνικές δυνάμεις. Ενοποιημένη περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Αρχαία Ολυμπία» Όχι άλλες χάντρες και καθρεφτάκια για τους «ιθαγενείς» Αντ΄ αυτού ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τα δημοψηφίσματα ενώ τόοοσα χρόνια τα αγνοούσαν ή (και ακόμη) δεν τα “εμπιστεύονται”. Απόσχιση από την Πάτρα. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Ποτέ η δική μας κακοδαιμονία, η αδυναμία μας να συνθέσουμε, να διεκδικήσουμε, να προτείνουμε. 

Σε αυτήν την ανιστόρητη,απολίτικη και ”πιασάρικη” δημαγωγική ανοησία έχω να αντιπροτείνω μια ρηξικέλευθη ιδέα που και την Πελοπόννησο ενοποιεί και τον νέο “πελοποννησιακό πόλεμο” αποτρέπει προς όφελος όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει το ‘νησί ‘ μας. Ενοποιημένη περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και διοικητικά διαχειριστικά κέντρα ως έχουν με την ενδυνάμωση του ρόλου της Καλαμάτας. Έτσι και η “ξεχασμένη” Αρχαία Ολυμπία αναδεικνύεται στον ιστορικό της ρόλο και αναπτύσσεται σε Ευρωπαϊκό (και παγκόσμιο) κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού αλλά και η περιφέρεια Πελοποννήσου ενδυναμώνεται με το παγκόσμιο brand name που σήμερα έχει καταντήσει “μπράτ νείμ”. 

Η παγκόσμια ακτινοβολία της Ολυμπίας αποτελεί το κλειδί που μπορεί να ανοίξει πόρτες σε όλο τον κόσμο για τα προϊόντα μας ,τον τουρισμό μας και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα με την ιδιαίτερη και πανέμορφη βιοποικιλότητα και φυσική ομορφιά… Σήμερα με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνολογία γενικότερα είναι πολύ εύκολο να συμβεί. Ξέρω ότι αυτή η πρόταση είναι 50 χρόνια μπροστά αλλά κάποιοι τη βάλαμε ήδη μπροστά. Και τότε να δείτε θετικά δημοψηφίσματα από όλους τους Πελοποννησίους.. .

Χρειάζεται μόνο όραμα, γνώση, σεβασμό στην ιστορία και κυρίως απλή Λογική σε ένα κόσμο που αλλάζει με τρομακτική ταχύτητα. ” Ιστορικές – βασικές προτεραιότητες για την Αρχαία Ολυμπία Ολυμπιακό κεκτημένο. Αναζήτηση και Διεκδίκηση παγκόσμιου ρόλου της Αρχαίας Ολυμπίας στη σύγχρονη εποχή. Master plan Κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού Αναβάθμιση, προστασία της τελετής Αφής της Ολυμπιακής φλόγας Πανεπιστήμιο (έχει ψηφιστεί στην Ελληνική Βουλή) Ενίσχυση του ρόλου της ΔΟΑ και σχέσεις της με το Δήμο Ολυμπιακή Εκεχειρία – Διεθνές κέντρο ειρήνης Πιλοτικός οικολογικός Δήμος ( προϊόντα και περιβάλλον, πράσινη ανάπτυξη) ανοικτή Ευρωπαϊκή πόλη Ολυμπιακοί αγώνες νέων διεκδίκηση για μόνιμη διοργάνωση στην Ολυμπία Τόπος προορισμού μαθητών και φοιτητών (σχολικές εκδρομές) 10- ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου Εθελοντισμού, υποδοχής και εκπαίδευσης εθελοντών, με έδρα την Ολυμπία. 

Και για όσους θα πουν , ότι, αυτό, είναι ουτοπικό, ας σκεφτούν, διπλά, γιατί, δεν υπάρχει μεγαλύτερος ρεαλισμός, από το να χτίζεις πάνω στην υπεραξία σου και μεγαλύτερη ανοησία, από το να αγνοείς, εδώ και δεκαετίες, το πιο ισχυρό σου, συγκριτικό πλεονέκτημα. Να μην έχεις την ικανότητα ή το όραμα, να αξιοποιήσεις την υπεραξία, που ανοίγει πόρτες, χτίζει γέφυρες, δημιουργεί ένα παγκόσμιο κοινό, για αυτό, που έχεις να προσφέρεις στον κόσμο. Να μην αξιοποιείς προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου, τη μοναδικότητά σου και τον εθνικό πλούτο, και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με διεθνή εμβέλεια.» 

www.patrisnews.com

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Έφυγε… με τον τρόπο που επιθυμούσε ο Ολύμπιος, Γιάννος Παπαϊωάννου
Έφυγε… με τον τρόπο που επιθυμούσε ο Ολύμπιος, Γιάννος Παπαϊωάννου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8SkH6xbzHU-yK1c4vRPzl9YJwCrw_96L9-4RyEUtyOzWBKOk1sO7_9LojK4T7nY0tzjxA2NhPaseRyHJTif91Z7B2-I7PYIa_4ZNj1LehLsipklLFXrSr2LJWm-C5tvDfuGZXleu9vsc/s600/138508499_414625559596768_5464240693790438975_n-1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8SkH6xbzHU-yK1c4vRPzl9YJwCrw_96L9-4RyEUtyOzWBKOk1sO7_9LojK4T7nY0tzjxA2NhPaseRyHJTif91Z7B2-I7PYIa_4ZNj1LehLsipklLFXrSr2LJWm-C5tvDfuGZXleu9vsc/s72-c/138508499_414625559596768_5464240693790438975_n-1.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/01/blog-post_797.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/01/blog-post_797.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy