-->

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Σύγχρονη Εξωτερική Πολιτική με ισχυρό Απόδημο Ελληνισμό

Καλύτερος συντονισμός και έμφαση στην στρατηγική της εξωστρέφειας   “Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκ...

Καλύτερος συντονισμός και έμφαση στην στρατηγική της εξωστρέφειας 

“Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων και να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική των εξαγωγέων μας πετυχαίνοντας και αύξηση στη μετά- COVID εποχή”. Τα παραπάνω λόγια έδωσαν το στίγμα της ομιλίας του Ανδρέα Νικολακόπουλου χθες στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εξωτερικών και την ρύθμιση θεμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ηλείος βουλευτής, αφού μίλησε για την σημασία της οργάνωσης του Υπουργείου και τις νέες συνθήκες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί η σύγχρονη εξωτερική μας πολιτική, τόνισε ιδιαίτερα τον κομβικό και ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να έχει εδώ ο Απόδημος Ελληνισμός που ασφαλώς είναι ένα ισχυρό σημείο αιχμής των πρωτοβουλιών μας σε παγκόσμιο επίπεδο! 

Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε : «Σημαντικό σημείο αναφοράς του παρόντος σχεδίου νόμου είναι αυτό που αφορά τη λειτουργία του Απόδημου Ελληνισμού που τοποθετείται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου με τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής Γραμματείας απόδημου Ελληνισμού ενώ γίνεται πράξη η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που προβλέπεται στο άρθρο 108 του Συντάγματος ως συμβουλευτικό όργανο για θέματα που αφορούν απόδημο και ομογενειακό πολιτισμό, που αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας. 

Ενισχύουμε το ρόλο του απόδημου ελληνισμού και της ομογένειας και ενισχύεται με αναβαθμισμένο ρόλο η διεθνής εικόνα της χώρας μας». 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ 

Λίγο νωρίτερα στην ίδια ομιλία του ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε την σπουδαιότητα της οικονομικής διπλωματίας σε αυτή την σύγχρονη εξωτερική πολιτική αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Αυτό αποτέλεσε από την αρχή στόχο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης . Μια οικονομική διπλωματία στα πρότυπα των αναπτυγμένων χωρών . Που θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο και θα ανοίξει το δρόμο για νέες επενδύσεις. 

Και ταυτόχρονα θα ανοίξει νέες δυνατότητες για Έλληνες εμπόρους και επιχειρηματίες ώστε να εξάγουν τα προϊόντα τους στις αγορές του εξωτερικού. Το παρόν σχέδιο νόμου εντάσσει την οικονομική διπλωματία στον πυρήνα της λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών και ως αναπόσπαστο τμήμα της Εξωτερικής Πολιτικής . Με σημείο αναφοράς την «Enterprise Greece» που θα επιτελεί ένα σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο, που δεν θα αφορά μόνο την προσέλκυση επενδυτών αλλά και τον συντονισμό έναντι των υποψηφίων επενδυτών και των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου. Συνδέεται μάλιστα σε θεσμικό επίπεδο με τις Ελληνικές πρεσβείες και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ανά τον κόσμο. 

ΕΝΙΑΙΑ ΠΥΛΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ 

Με όχημα επίσης μια νέα γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών σχέσεων και Εξωστρέφειας δημιουργείται μια ενιαία πύλη εξωστρέφειας στο ΥΠΕΞ. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για το εξαγωγικό εμπόριο και την προώθηση των εξαγωγών με συγκεκριμένους στόχους και δείκτες. Αντιμετωπίζονται ουσιαστικά οι δυσχέρειες που είχαν δημιουργηθεί από την έλλειψη συντονισμού πολλών αρμοδιοτήτων. Διευρύνεται η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως Περιφέρειες και Επιμελητήρια. Παρέχεται επίσης τεχνική βοήθεια σε κάθε επιχείρηση που θέλει να καταστεί εξαγωγική». 

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ 

Ο βουλευτής της ΝΔ στάθηκε επίσης και σε άλλες συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως τη δημιουργία Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής και παροχής επιστημονικής υποστήριξης, τη δημιουργία Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την ανάγκη στήριξης των Ελλήνων διπλωματών που δίνουν τον δικό τους αγώνα σε κάθε σημείο του κόσμου. 

Κατέληξε δε στην ομιλία του επισημαίνοντας: «Η αναδιάρθρωση του μηχανισμού και του τρόπου λειτουργείας του Υπουργείου Εξωτερικών που ρυθμίζεται στο παρόν νομοσχέδιο οδηγούν στον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, στην άμεση ενεργοποίηση των εργαλείων του, στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διπλωματία. Η εξωστρέφεια της χώρας μας δυναμώνει και το κράτος μας ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο».

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ανδρέας Νικολακόπουλος: Σύγχρονη Εξωτερική Πολιτική με ισχυρό Απόδημο Ελληνισμό
Ανδρέας Νικολακόπουλος: Σύγχρονη Εξωτερική Πολιτική με ισχυρό Απόδημο Ελληνισμό
https://1.bp.blogspot.com/-fGU2ahQZ6dc/YDlH1BeYVZI/AAAAAAAEh_s/S70GK9ObmqAh0-nrkBpuoTPLbKW0iGlcQCLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-02-26_211020_mail.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/-fGU2ahQZ6dc/YDlH1BeYVZI/AAAAAAAEh_s/S70GK9ObmqAh0-nrkBpuoTPLbKW0iGlcQCLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-02-26_211020_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/02/blog-post_718.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/02/blog-post_718.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy