-->

Τάκης Αντωνακόπουλος: "Να φύγουμε από πρωτόγονες λογικές..."

*Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει την πορεία του τόπου... *Τώρα αντιληφθήκαμε ότι δεν έχουμε φίλους στη κυβέρνηση;  *Ο νομός γαλουχή...

*Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει την πορεία του τόπου...

*Τώρα αντιληφθήκαμε ότι δεν έχουμε φίλους στη κυβέρνηση; 

*Ο νομός γαλουχήθηκε στη μικροπολιτική, τον παλαιοκομματισμό και στη πολιτική της κλειδαρότρυπας...

Στο newsgf.net, μίλησε χθες ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, για την προσπάθεια που γίνεται να παραμείνουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ηλεία, για τη στάση του πολιτικού προσωπικού απέναντι στο Νομό, για τα όσα συνέβησαν στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και για μια σειρά ακόμη θεμάτων. 

Για τα Τμήματα στην Ηλεία 

"Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, επαληθεύονται οι ανησυχίες μας. Εχουμε ξεκινήσει, εδώ και καιρό, την προσπάθεια αποτροπής της υλοποίησης αυτού του άσχημου σεναρίου, δηλαδή το να πάρουν τα πανεπιστημιακά τμήματα από την Ηλεία. Λέω από την Ηλεία διότι ουσιαστικά τα τμήματα αυτά αφορούν όλο το νομό και δεν είναι μικρές δομές που αφορούν τις πόλεις Πύργου και Αμαλιάδας

Ηρθε η ώρα πλέον να αναθεωρήσουν μια προσφιλή τακτική που έχουν πολλοί σε αυτό εδώ τον αδικημένο τόπο που βρίσκεται σε μια υστέρηση βοήθειας για να αναπτυχθεί. Δηλαδή, τη χλιαρή συμπεριφορά, τη κλασική γραφειοκρατική συμπεριφορά, όπου στέλνουμε ψηφίσματα και πάμε σπίτι μας. 
Κατηγορηματικά όχι. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυτή την απαξίωση, σε αυτή την ύφεση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ακόμη καταστροφική κατρακύλα. 

Προτείναμε χθες [σ.σ. προχθές] στο δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα συμφώνησε εδώ στον Πύργο, να κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις. Το πρώτο είναι αυτό που ήδη κάναμε με τον δήμαρχο Ηλιδας, Γιάννη Λυμπέρη, να στείλουμε επιστολές σε όλα τα δημοτικά συμβούλια να παρθούν αποφάσεις, το δεύτερο είναι να κλείσουμε τις υπηρεσίες και τα καταστήματα της πόλης. Το τρίτο είναι να συλλέξουμε χιλιάδες υπογραφές από πολίτες και γενικότερα να γίνει μια κινητοποίηση όλων των πολιτικών εκφράσεων του τόπου μας: βουλευτών, περιφέρειας και των δήμων. 

Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει -μη πούμε πάλι τα επιχειρήματα το πως δένει με την παραγωγική διαδικασία και ποιο λόγο η Μουσειολογία και η Αγροτική Ανάπτυξη δένουν με την οικονομική φυσιογνωμία της περιοχής". 

-newsgf.net: Να σας ρωτήσω, μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκε ο κ. Λυμπέρης και σήμερα έχετε τη συνάντηση [σ.σ. προχθές] με τον κ. Γεωργιόπουλο...

"Ο δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος είναι της Αρχαίας Ολυμπίας, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και γι' αυτό πηγαίνουμε εκεί".

-newsgf.net: Οι υπόλοιποι δήμαρχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας; 

"Θα δούμε. Ο χρόνος δεν ήταν μεγάλος για να πάρουμε επιστροφές απαντήσεων αλλά νομίζω ότι θα έχουμε σήμερα και αύριο". 

Να φύγουμε από πρωτόγονες λογικές

"Πάντως, να καταλάβουν ότι πρέπει να υπάρχει σύμπνοια, να υπάρχει ενότητα, να υπάρχει αγωνιστικότητα, να υπάρχει συλλογικότητα, αυτό το οποίο από την αρχή προσπαθούμε να οικοδομήσουμε με όρους ισότητας. Το Συμβούλιο Αιρετών του νομού Ηλείας, δεν θέλουν να το καταλάβουν. Δεν είναι ποιος θα μπει πρώτος ή δεύτερος. Εδώ δεν είναι συμπεθεριό. Να φύγουμε από λογικές πρωτόγονες. Μιλάμε για πολιτική διαδικασία. Στις πρωτοβουλίες δεν αποκλείεται κανένας, όλοι συμμετέχουμε ισότιμα. Δεν μοιράζεις στις πρωτοβουλίες ρόλους και οφίτσια και προσωπικές ωφέλειες.

Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα, αυτά τα προσχήματα της μη συμμετοχής. Πρέπει να τα ξεπερνάμε. Να ποια είναι σήμερα τα δεδομένα. Η τακτική της υποχωρητικότητας, του συμβιβασμού και της αφέλειας, το να μη βλέπεις την πραγματικότητα ή να πλανάσαι με φαντασιώσεις είναι καταστροφική. Δεν το βλέπουν;

Ο δρόμος δεν έρχεται, προχθές πήγαν να βάλουν ανεμογεννήτριες πάνω από τον Επικούριο Απόλλωνα, την προηγούμενη τους απέρριψαν προσφυγές που έβαζαν στο πάγο όλη τη παραλία από τον Αλφειό μέχρι την Κυπαρισσία. Τι άλλο θέλουν να δουν; Ούτε εμβολιαστικό κέντρο στον Πύργο υπάρχει. Σήμερα έκανα επικοινωνίες. Δηλαδή, μας έχουν παρατημένους. 

Οταν βγαίνει κυβερνητικός βουλευτής και λέει ότι η Ηλεία δεν έχει φίλους στην κυβέρνηση, τι δεν καταλαβαίνουν; Μήπως δεν μπορούν κάποιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων; Εντάξει, να δηλώσουν αδυναμία. Αλλά δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μπλοκάρει την πορεία του τόπο. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υπονομεύει αυτούς που αγωνίζονται. Η ιστορία θα τους καταγράψει αυτούς, οι οποίοι επιδίδονται σε αυτή την υπονομευτική τακτική, επειδή ποτέ δεν έμαθαν να αγωνίζονται συλλογικά, ποτέ δεν έμαθαν να βλέπουν το προφανές, ποτέ δεν έμαθαν να συγκρούονται". 
Φτάνει πια, έλεος με αυτή την τακτική". 

Για τη στάση των βουλευτών

-newsgf.net: Ποια είναι η στάση των βουλευτών στο θέμα παραμονής των Τμημάτων;

"Κοιτάξτε, εμείς από την πρώτη στιγμή βάζουμε συνέχεια διαδικασίες στήριξης των Τμημάτων και αποτροπής του ενδεχομένου που βλέπουμε μπροστά μας, ορατό πλέον. Διότι από τη μία είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το οποίο έχει έναν έντονο σωβινισμό, αλλά προσέξτε: σαρώνουν από την Ηλεία τα πάντα, αφήνουν στην Αιτωλοακαρνανία. Σε μας τα σαρώνουν, εκεί αφήνουν στο Μεσολόγγι. Και από την άλλη έρχεται ένας υφυπουργός Παιδείας ο οποίος λέει τα περιφερειακά δεν είναι για τους δημάρχους και κάτι τέτοια. Ας πάει στην Καλαμάτα να κλείσει κανένα λοιπόν ο κ. Συρίγος. Ολα στην Καλαμάτα είναι υπό ανθοφορία τα πανεπιστημιακά τμήματα; Οχι βέβαια. Αλλά ποιος τολμάει εκεί να κλείσει κανένα; 

Ας τα αφήσουν αυτά. Σε μας βρίσκουν να εφαρμόσουν τις θεωρητικές διακηρύξεις σε κάθε τομέα και στο τόπο τους κάνουν τα αντίθετα; Στη Καλαμάτα, και καλά κάνουν, θα γίνει μια επένδυση τεχνογνωσίας στο στρατόπεδο. Το δικό μας το κλείνουν, 20 στρατιώτες έχει. Δεν λέω να κλείσει τίποτα, αλλά μη μας λένε ιστορίες και παραμύθια. Εχουν θεωρητικοποιήσει την αδιαφορία τους για διάφορες περιοχές, γιατί έχει δώσει δικαίωμα το πολιτικό δυναμικό των περιοχών.

Βγήκε χθες κυβερνητικός βουλευτής της Ηλείας και είπε ότι δεν έχουμε φίλους. Τώρα το αντιληφθήκαμε; Τώρα που φτάσαμε με την πλάτη στο τοίχο; Τόσο καιρό το λέμε: Κινηθείτε. Κάνουμε συσκέψεις και δεν πατάνε βουλευτές παρά μόνο της αντιπολιτεύσεως. Δεν πρέπει να είναι μπροστάρηδες οι βουλευτές; 

Προχθές είπαμε, βάλτε μια διάταξη να προστατεύει τα περιφερειακά Τμήματα. Ψήφισαν το να αυξηθεί ο μέσος όρος της εισαγωγής της βαθμολογίας στα περιφερειακά τμήματα και γνωρίζουν πως πρόκειται για κλείσιμο οξυγόνου. Περιορίζουν φοιτητές να έρθουν. Αρα θα σου πει ο τεχνοκράτης, να τι λέει το πανεπιστήμιο, να ο νόμος τι λέει, δεν έχεις θέση στο σήμερα. Τα υπόλοιπα έχουν θέση; Δηλαδή, το Μαθηματικό στη Πάτρα που έχει βάση εισαγωγής το "6", για παράδειγμα το λέω, γιατί δεν το κλείνουν;
Είναι υποκριτές και παρτάκηδες στην κυριολεξία". 


Αυτή είναι η αιτία του κακού...

-newsgf.net: Γιατί κατά τη δική σας εκτίμηση -που είστε πολλά χρόνια στη πολιτική θητεύοντας σε διάφορες θέσεις- υπάρχει αυτή η συμπεριφορά απέναντι στο Νομό; 

"Γιατί αυτό ο νομός έχει γαλουχηθεί στη μικροπολιτική, τον παλαιοκομματισμό και στη πολιτική της κλειδαρότρυπας. Εχουν φτιάξει, μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, έτσι, σαν τα μούτρα τους. Αυτή είναι η αιτία του κακού. Οταν βλέπετε site  να ασχολούνται αν η μάσκα του δημάρχου ήταν λίγο κατεβασμένη, το παπούτσι του είχε σκόνη και αυτά γίνονται θέματα, όταν υπάρχουν παράγοντες που θέλουν να κάνουν καριέρα με τέτοια επιχειρήματα, έχουμε χάσει. Εχουμε τελειώσει. 

Οταν το ακροατήριο στο νομό τρέφεται με τέτοιες ειδήσεις και παρατηρήσεις είμαστε κατεστραμμένοι. Εδώ, τώρα έπρεπε να "καίγεται" ο τόπος διότι όλα καταστρέφονται. Είδαμε δρόμο; Είχαμε πανεπιστήμια και μας τα παίρνουν; Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας να κλείνει; Θα έρθουν γιατροί; Σιγά μην έρθουν, όταν οι διοικήσεις μηνύουν παθολόγους".

 -newsgf.net: Υποστηρίζω ότι με τις πράξεις σας δίνεται μια ελπίδα στο τόπο. Το ερώτημά μου είναι, αν αυτή η ελπίδα μετουσιωθεί σε πράξη. 

"Νομίζω ότι η απελπισία δημιουργεί αφυπνίσεις συνειδήσεων. Αυτό είναι ιστορικά διαπιστωμένο. Ιστορικά πρέπει να ξέρουμε το εξής: Οτι μόνο με αυτούς που διαφωνούν, που κάνουν φασαρία και κινητοποιούν, αλλάζουν τα πράγματα. Δεύτερον, η εξαθλίωση -μαρξιστική θεώρηση αλλά έτσι είναι- δημιουργεί εξέγερση. Η εξέγερση όμως από την εξαθλίωση είναι επικίνδυνη. Δεν έχει στόχους, είναι εκδικητική. Ας το προσέξουν αυτό κάποιοι γιατί ο λαός δεν ελέγχεται, θα ζητήσει εκδίκηση για όσα αδίκως έχει υποστεί. 

Προσωπικά δραστηριοποιούμαι στον αυτοδιοικητικό τομέα. Δεν θέλω να κρίνω βουλευτές, όμως εκ των πραγμάτων τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Είπε χθες ένας βουλευτής, και είναι σωστό, ότι δεν αποφασίζουν οι βουλευτές και οι δήμαρχοι για τα μεγάλα θέματα. Διεκδικούν όμως, προτείνουν, πιέζουν. Αποφασίζουν υπουργοί που πέρασαν και από την Ηλεία και οι αποφάσεις τους ήταν ένα τίποτα επί της ουσίας. Αποφασίζει, σε ένα βαθμό, η περιφέρεια, τώρα αποφασίζει το Πανεπιστήμιο. Η εκτελεστική δηλαδή εξουσία. Εμείς οι δήμαρχοι αποφασίζουμε για μικρότερα πράγματα και πιέζουμε και διεκδικούμε. Δεν φτιάχνω εγώ Πανεπιστήμια ή Νοσοκομεία. Δεν αποφασίζουμε για το "Πάτρα-Πύργος", αλλά διεκδικούμε".

Αυτή ήταν η Ηλεία... 

"Από τη μια πλευρά, για να ξέρουμε τι λέμε, εκείνοι που αποφάσιζαν δεν είχαν πάρει και μεγάλες αποφάσεις για τον τόπο και από την άλλοι εκείνοι που διεκδικούσαν ήταν καθηλωμένοι διότι βολεύονταν με τα λίγα, σε μια πολιτική προσωπικών ωφελημάτων, ανακύκλωσης μιας μίζερης εξουσίας κι ενός παραγοντισμού κλπ. Ολο αυτό παρήγαγε βουλευτικό δυναμικό αντιστοίχου ποιότητος και όλη η δουλειά πήγαινε σαν τρένο στη κατηφόρα. Αυτή ήταν η Ηλεία. Δεν μας ζηλεύουν επειδή είμαστε ωραίοι και γι αυτό μας πολεμάνε. Ούτε μας έχουν ματιάσει, να σοβαρευτούμε. Δεν έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Και οι πολίτες ευθύνονται -συνολικά μιλάω- για τις επιλογές τους, για την συμπεριφορά τους, για τις προτεραιότητες που έχουν βάλει. Δεν είναι κανείς μας άμοιρος ευθυνών,  στο βαθμό βέβαια που αναλογεί στον καθένα μας. 

Χρειάζεται αφύπνιση, χρειάζεται εγρήγορση ΤΩΡΑ. Αν δεν το κάνουμε, θα μας γράψει η ιστορία πως είμασταν μοιραίοι πολίτες αυτού του τόπου. Αδιαφορήσαμε, πήραμε χρυσό και το μετατρέψαμε σε κάρβουνο. Απλά είναι τα πράγματα. 

Βλέπω διάφορους οι οποίοι δεν έχουν διαβάσει ένα βιβλίο στη ζωή τους, να κάνουν αναλύσεις, να λένε, να λένε λες και είναι οικονομολόγοι. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους, ας προσγειωθούν κάποιοι στην πραγματικότητα. Η ζωή είναι αυτονόητα, απλά πράγματα. Είναι μια συλλογικότητα, μια διεκδίκηση, μια σοβαρότητα, μια προσπάθεια, μια εργατικότητα, αυτά που έχουν κάνει παραπέρα κάποιοι άλλοι και πήγαν μπροστά. 

Ελπίζω ότι οι αυτοδιοικητικοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Επαναλαμβάνω ότι είναι ανάγκη η ενότητα, η αγωνιστικότητα, η σύμπνοια και η διεκδίκηση του προφανούς. Ενοποιούνται οι επί μέρους μικρές αντιθέσεις απέναντι στη μεγάλη αντίθεση που είναι η υπο-ανάπτυξη, η αδιαφορία για την Ηλεία. Οι δευτερεύουσες αντιθέσεις είναι αυτό που υπάρχει στο μυαλό λίγων, γιατί εσύ να είσαι πρώτος κι εγώ δεύτερος. Οταν ένας πολιτικός φτάνει να σκέφτεται έτσι σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου πολιτική αντίληψη. Οταν κουβέντες κομμωτηρίου, συνοικιακού καφενείου, έχουν προτεραιότητα στο δημόσιο διάλογο και στη σκέψη ενός δημόσιου άντρα, τότε έχουμε ηττηθεί από τα αποδυτήρια. Τι να διεκδικήσουν αυτοί οι άνθρωποι; 

Η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική. Μας έχουν βάλει ένα "Χ". Είναι προφανές πώς είναι η Ηλεία στον χάρτη των ενδιαφερόντων. Είμαστε έξω από τα δίκτυα, συγκοινωνιακά δεν έχουμε, ενεργειακά -φυσικό αέριο- δεν έχουμε, επικοινωνιακά δίκτυα δεν έχουμε, οδικά δίκτυα δεν έχουμε και βρήκαν να ανοίξουν κάποιοι κάποια θέματα.. τι να πω; Εχουν παραβιάσει την κοινή λογική, σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Πως προέκυψαν αυτά τα όντα; Γιατί για όντα πρόκειται, δεν είναι πολιτικές προσωπικότητες". 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

"Χθες [σ.σ. προχθές] είχαμε συνεδρίαση και προσπαθούσαν δύο άνθρωποι να διαλύσουν το συμβούλιο για να μη πάρει απόφαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Για να μη κάνουμε έργα. Και οι οποίοι, μονίμως, κάνουν αναφορές, προσφυγές, ενστάσεις. Δυο ώρες μιλούσαν συνεχώς, χτύπαγαν τα μικρόφωνα -είχαμε τηλεδιάσκεψη. Κάποια στιγμή πήγαν να τορπιλίσουν το σύστημα. Αντρες 60 ετών, πολιτικοί. Το κατάλαβες; Με αυτό το επίπεδο πάμε. Θα πάμε μακριά νομίζεις;

Ας τα δει η κοινωνία όλα αυτά, είναι η μόνη που κρίνει. Οτι σπέρνουμε θερίζουμε. Ας αφυπνιστούμε κάποια στιγμή κι ας αφήσουμε τον παντζανάκη, την κουμπάρα, το καλό παιδί. Αν συνεχίσουμε με αυτή τη λογική τότε εντάξει. Ούτε πανεπιστήμια, ούτε δρόμους, ούτε τίποτα άλλο. Η πολιτική κωφαλαλία δεν αποδίδει. Οταν δεν μιλάς και δεν ακούς δεν κάνεις τίποτα". 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Τάκης Αντωνακόπουλος: "Να φύγουμε από πρωτόγονες λογικές..."
Τάκης Αντωνακόπουλος: "Να φύγουμε από πρωτόγονες λογικές..."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFdIJKqqL2Tzr4tRt_XSd-hChyphenhyphenhdgCtskgskmjyrVDbSMtOmC9kAABMyaZI8M75_lstIFIbS6JxzX-9CNOkF0gA_v_yGkAPrpj_BxEdJZHbTt77flKZJk_JO3AD11iwNFHeiFNPQ3b1Ok/s600/151229045_10220037131540975_3569602965642932158_o.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFdIJKqqL2Tzr4tRt_XSd-hChyphenhyphenhdgCtskgskmjyrVDbSMtOmC9kAABMyaZI8M75_lstIFIbS6JxzX-9CNOkF0gA_v_yGkAPrpj_BxEdJZHbTt77flKZJk_JO3AD11iwNFHeiFNPQ3b1Ok/s72-c/151229045_10220037131540975_3569602965642932158_o.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/02/blog-post_831.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/02/blog-post_831.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy