Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Ένας στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορεί να πληρώσει Εφορία - Ταμεία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη   Αδυναμία να πληρώσει Εφορία και Ταμεία φέτος δηλώνει ένας στους τρεις επιχειρηματίες, σύμφωνα με ποιοτικά στοιχεία...

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Αδυναμία να πληρώσει Εφορία και Ταμεία φέτος δηλώνει ένας στους τρεις επιχειρηματίες, σύμφωνα με ποιοτικά στοιχεία της ετήσιας μελέτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα των νοικοκυριών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των εργοδοτών και των επαγγελματιών που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν φόρους και εισφορές φέτος είναι διπλάσιο όχι μόνο σε σχέση με πέρσι, αλλά σε σχέση με εκείνο των μισθωτών και συνταξιούχων. Εξάλλου, ο "ιός" της αδυναμίας ανταπόκρισης των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο χτυπά πλέον και τα ολιγομελή νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης. 

Τα στοιχεία 

Συγκεκριμένα, τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ (τα οποία δεν δημοσιεύτηκαν μαζί με την εν λόγω μελέτη) αναφέρουν πως 29,1% όσων έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Αντίθετα, το 2019 μόλις το 12,5% των επιχειρηματιών δήλωνε την ίδια αδυναμία. 

Ο λόγος για τον υπερδιπλασιασμό όσων επιχειρηματιών δεν μπορούν να πληρώσουν Εφορία και Ταμεία δεν είναι άλλος −όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας− από τις δραματικές συνέπειες των διαδοχικών lockdowns. Και αυτό παρά τα απανωτά μέτρα στήριξης των εργοδοτών και των επαγγελματιών (παρατάσεις φόρων και εισφορών, δόσεων ρυθμίσεων, κάλυψη εισφορών σε υπό αναστολή εργαζομένους). 

Να σημειωθεί πως αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών δηλώνει μόλις το 15,2% τόσο των μισθωτών όσο και των συνταξιούχων (έναντι του 29,1% των επιχειρηματιών). Με άλλα λόγια, το ποσοστό των επιχειρηματιών που φέτος δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές του προς την Εφορία και τα Tαμεία είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με εκείνο των μισθωτών και των συνταξιούχων. 

Σημαντικό είναι, επίσης, πως πριν από έναν χρόνο, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το 2019 (δημοσιεύτηκε Ιανουάριο του 2020) το ποσοστό των επιχειρηματιών, των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν μπορούσαν να πληρώσουν Εφορία και Ταμεία κινούνταν σε εφάμιλλα επίπεδα (12,5% των επιχειρηματιών, 10,8% των μισθωτών και 9,8% των συνταξιούχων). 

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr δείχνουν, δηλαδή, πως οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έπληξαν τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αναλογικά περισσότερο στους επιχειρηματίες (δηλαδή τους εργοδότες, τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους) σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 

Και αυτό γιατί, ενώ το ποσοστό των επιχειρηματιών που προειδοποιούν με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο υπερδιπλασιάστηκε (από το 12,5% στο 29,1%) σε σχέση με πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκε μόλις κατά 1/3 (από το 9,8% των συνταξιούχων και το 10,8% των μισθωτών στο 15,2%). 

Πλήγμα για τα χαμηλά εισοδήματα 

Σε επίπεδο νοικοκυριών (ανεξάρτητα από την πηγή εισοδήματος), σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της μελέτης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, τη μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής μελλοντικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο την έχουν όσοι δηλώνουν έως 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 30,2% όσων νοικοκυριών βρίσκονται στην παραπάνω εισοδηματική κατηγορία δηλώνουν πως δεν μπορούν να καταβάλουν φέτος φόρους και εισφορές. 

Την ίδια αδυναμία δηλώνει το 17,6% όσων δηλώνουν από 10.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ και το 10,2% όσων δηλώνουν από 18.001 έως 25.000 ευρώ. Σε σχέση με το 2019, δεν διαφοροποιείται η "κατάταξη" των εισοδηματικών κατηγοριών ως προς την αδυναμία τους να πληρώσουν Εφορία-Ταμεία. Έτσι, και πάλι οι πιο ευάλωτοι ήταν εκείνοι με έως 10.000 ευρώ, ακολουθούσαν όσοι είχαν εισόδημα μεταξύ 10.001 και 18.000 ευρώ και ούτω καθεξής. Ωστόσο, σε όλες τις κατηγορίες των νοικοκυριών, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κλίμακας, σημειώθηκε "οριζόντια" αύξηση περίπου 40% στο ποσοστό όσων δηλώνουν σχετική αδυναμία. 

Χαμένα ακόμα και τα μονομελή νοικοκυριά 

Με κριτήριο το πλήθος των ατόμων κάθε νοικοκυριού, η μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών καταγράφεται σε εκείνα με πάνω από 5 άτομα (24%). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ελάχιστα αυξήθηκε το 2020 (σε σχέση με το 2019) το ποσοστό όσων νοικοκυριών δηλώνουν αδυναμία πληρωμών στο Δημόσιο, καθώς και πρόπερσι το 23,5% και πάλι δήλωνε αδυναμία. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα νοικοκυριά από 1 έως 4 άτομα. Σε αυτές τις κατηγορίες σημειώθηκε έως και διπλασιασμός του ποσοστού όσων δεν μπορούν να πληρώσουν Ταμεία και Εφορία. 

Συγκεκριμένα, το 15,1% των νοικοκυριών με ένα άτομο δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο. Ωστόσο, το 2019 μόλις το 8,6% δήλωνε το ίδιο. Επίσης, το 16,5% των νοικοκυριών με δύο άτομα δηλώνει πως δεν μπορεί να πληρώσει Ταμεία-Εφορία, ενώ προηγούμενα δήλωνε το 8,5%. Το 12,9% των νοικοκυριών με τρία άτομα δηλώνει την ίδια αδυναμία (εν συγκρίσει με το 11,3% προηγούμενα). 

Η γεωγραφική κατανομή 

Σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή όσων αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και εισφορές, η μεγαλύτερη αδυναμία καταγράφεται στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης (28,5%), ακολουθεί η Κεντρική Ελλάδα (20,5%), η Βόρεια Ελλάδα (15,9%) και τελευταία η Αττική (13,7%). 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ένας στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορεί να πληρώσει Εφορία - Ταμεία
Ένας στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορεί να πληρώσει Εφορία - Ταμεία
https://1.bp.blogspot.com/-g9C82rsQuV0/YCgj0D8q4fI/AAAAAAAEg7s/q3-_nx8iLm405a72rSO109FhFmUGBVrKwCLcBGAsYHQ/s600/12be55d8fa574087b14a231429e75cae.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-g9C82rsQuV0/YCgj0D8q4fI/AAAAAAAEg7s/q3-_nx8iLm405a72rSO109FhFmUGBVrKwCLcBGAsYHQ/s72-c/12be55d8fa574087b14a231429e75cae.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/02/blog-post_845.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/02/blog-post_845.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy