Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Οι πρώτες δράσεις για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821

Στόχος να αναδειχθεί η Ιστορία και η Μάχη του Πύργου   Με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό ο Δήμος Πύργου προχωρά στην υλοποίηση δράσεων για τον ...

Στόχος να αναδειχθεί η Ιστορία και η Μάχη του Πύργου 

Με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό ο Δήμος Πύργου προχωρά στην υλοποίηση δράσεων για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι οποίες θα έχουν έντονο τοπικό χαρακτήρα καθώς κύριος στόχος είναι να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ιστορία η Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821. 

Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή 26 Μαρτίου στις 18.00, με αφορμή την 200 η επέτειο, ο Δήμος Πύργου θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα « «Η Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» με τη συμμετοχή επιφανών Ακαδημαϊκών, ιστορικών και ερευνητών. Την εν λόγω εκδήλωση θα χαιρετήσουν οι :

Ανδρέας Φίλιας – Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις εκδηλώσεις που αφορούν το 1821 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου, 
Χάρης Μικελόπουλος – Πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, 
Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος- Εκπρόσωπος Ι.Μ. Ηλείας, 

ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι: 

Δημήτριος Σταθακόπουλος (Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος),
Θεόδωρος Λάμπρος – Ιστορικός και Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Πύργου σε θέματα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, 
Γεώργιος Κουρκούτας – Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής και 
Περικλής Καπετανόπουλος (Δημοσιογράφος – Ιστορικός Ερευνητής).

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Περικλής Πατσούρης. 

Για την εκδήλωση όπως και τον ευρύτερο εορταστικό σχεδιασμό μίλησαν από κοινού ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο ειδικός συνεργάτης δημάρχου σε θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτισμού Θεόδωρος Λάμπρος και ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος. ΄Μάλιστα σημειολογικά , η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στον χώρο του ιστορικού λαογραφικού μουσείου , έναν μικρό χώρο μεν αλλά γεμάτο ιστορία και εκθέματα τα οποία παραπέμπουν στη συμμετοχή του Πύργου και της Ηλείας στον Αγώνα του 21. 

«Μέσα στις δύσκολες συνθήκες και τους περιορισμούς που βιώνουμε θα δώσουμε την εικόνα του εορτασμού μέσα από τη δημιουργία εικόνων, μηνυμάτων, δραστηριοτήτων. Ήδη οι συνεργάτες μας και ο ειδικός συνεργάτης κ.Λάμπρος έχουν προχωρήσει την υλοποίηση ενός μετριοπαθούς σχεδίου για να δώσουμε την εικόνα του πανηγυρισμού της επετείου. Νομίζω ότι τέτοια γεγονότα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ένταση στη μνήμη του λαού και όχι να αποτελούν ευκαιρία για επικοινωνιακές υπερβολές» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου. 

«Σε συνεργασία με λαϊκούς δημιουργούς και την τοπική επιχειρηματικότητα οργανώνουμε το στολισμό της πόλης, όπως και μια μικρή έκθεση- αναφορά στους ήρωες του 21. Έχουμε εντάξει τη χρηματοδότηση ενός οπτικοακουστικού υλικού - ντοκιμαντέρ που αφορά τη μάχη του Πύργου του 21, η οποία είναι πολύ σημαντική και δεν έχει πάρει την θέση της στην ιστορία όπως της αξίζει γιατί είναι η πρώτη μάχη μετά την Επανάσταση. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε το Ιστορικό Μουσείο της πόλης όπου ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων συνδέεται με τη συμμετοχή στον αγώνα της περιοχής του Πύργου, με πρωτοπόρα φυσιογνωμία τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και άλλα που αναμένουν να βρούνε τη θέση τους σε ένα καλό μουσείο και ήδη έχουμε προεπιλέξει κάποιους χώρους. 

Η πόλη χρειάζεται να αποκτήσει μια ταυτότητα και να στεγάσει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της που δυστυχώς έχουν παραμεληθεί. Αυτή είναι η δύναμη της πόλης που διασφαλίζουν μια «περπατησιά» στο μέλλον γιατί όταν δεν στέκεσαι σ’ αυτά, έχεις ήττα στο πεδίο του ανταγωνισμού όπως έχουμε ήττα στο θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών. Διότι Πανεπιστήμιο σημαίνει πνευματική ζωή και εκεί για να κερδίσεις πρέπει να έχεις τις δυνάμεις όλες συντεταγμένες γεγονός που η πόλη διαχρονικά δεν είχε και δεν έχει. Δυστυχώς υπάρχει ένα έλλειμα ενδιαφέροντος για τις άυλες αξίες» κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Για την διαδικτυακή εκδήλωση μίλησε ο Θεόδωρος Λάμπρος και προσκάλεσε όλο το κοινό να την παρακολουθήσει καθώς θα αναδειχθούν άγνωστα για το ευρύ κοινό ιστορικά γεγονότα. «Η εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν επιφανείς ιστορικοί και άνθρωποι που ασχολούνται με την ιστορία και ειδικά το κομμάτι που αφορά το 1821 θα μεταδοθεί δωρεάν για το κοινό μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πύργου, το Youtube και το Facebook και καλούμε όλο τον κόσμο να την παρακολουθήσει. Δυστυχώς λόγω συνθηκών δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. 

Όμως σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠ και τον Δήμαρχο Πύργου έχει σχεδιαστεί μια σειρά δράσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο με την προβολή της ταινίας για την Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το «Σύλλογο Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης» του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του. Θα υπάρξουν και άλλες δράσεις που θα αφορούν και τη Μάχη του Πύργου, τη Μάχη στο Λαντζόι, την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα ώστε να τιμήσουμε τους αγωνιστές που «έπεσαν» υπέρ πίστεως και πατρίδος για να είμαστε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι. 

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Παναγιώτη Αντωνακόπουλο που από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έδωσε βάση στον Πολιτισμό και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά την τοπική μας ιστορία και τον κ. Μικελόπουλο για το ενδιαφέρον που έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα ώστε να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις. Ειδικά σήμερα έχουμε ανάγκη όλοι μας να μην απαξιώνουμε την ιστορία και ειδικά το 1821 το οποίο αποδομείται δυστυχώς στις μέρες μας». 

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 μίλησε ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι όλα γίνονται με προσεκτικό βηματισμό και οι ανακοινώσεις θα είναι μεμονωμένες λόγω του ενδεχομένου ακυρώσεων εξ’ αιτίας των περιοριστικών μέτρων. «Ο ΔΟΠΠ θα δείξει βήμα-βήμα τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 διότι οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συνολικό προγραμματισμό. Κινούμαστε πολύ προσεκτικά λόγω του ενδεχόμενου μιας ακύρωσης, με σκοπό να τονίσουμε και να αναδείξουμε την τοπική ιστορία γιατί είναι ξεχασμένη. 

Το πρώτο που θέλουμε να αναδείξουμε και να θεσμοθετήσουμε είναι η Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821 και να γίνει η ημέρα αυτή τοπική εορτή. Το είχαμε σχεδιάσει από πέρυσι αλλά λόγω πανδημίας δεν μπορέσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Φέτος αρχίζουμε να σηματοδοτούμε αυτό το κομμάτι. Επίσης θα προχωρήσουμε και σε άλλες αναφορές και Μάχες στην περιοχή όπως και προσωπικότητες του 21 μεταξύ των οποίων, εκτός τον Βιλαέτη τους: Άχολο, Παπασταθόπουλο, Κρεστενίτη, Μήτσου…Τέλος, σε συνεργασία με την Επιτροπή του 2021 ήδη καταρτίζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα για το καλοκαίρι».


COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Οι πρώτες δράσεις για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Οι πρώτες δράσεις για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821
https://1.bp.blogspot.com/-D23DobmYqxc/YFnnNUJMVmI/AAAAAAAEkXU/8wdS25pW48gOz0qK_Gq1rQGmZeWaW8vpACLcBGAsYHQ/s600/164017309_10220249150561318_6162653083063308480_o.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-D23DobmYqxc/YFnnNUJMVmI/AAAAAAAEkXU/8wdS25pW48gOz0qK_Gq1rQGmZeWaW8vpACLcBGAsYHQ/s72-c/164017309_10220249150561318_6162653083063308480_o.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/03/1821_0.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/03/1821_0.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy