Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Τα 7 επτά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε περάσει κοροναϊό χωρίς να το ξέρετε

Είτε είχατε ένα «κακό» κρυολόγημα μεγάλης διάρκειας τον περασμένο χειμώνα είτε ακόμη υποφέρετε από έναν ξηρό βήχα που δεν υποχωρεί, είνα...

Είτε είχατε ένα «κακό» κρυολόγημα μεγάλης διάρκειας τον περασμένο χειμώνα είτε ακόμη υποφέρετε από έναν ξηρό βήχα που δεν υποχωρεί, είναι φυσικό να αναρωτιέστε εάν θα μπορούσατε να μολυνθήκατε από τον Covid χωρίς να το συνειδητοποιήσετε Είτε είχατε ένα «κακό» κρυολόγημα μεγάλης διάρκειας τον περασμένο χειμώνα είτε ακόμη υποφέρετε από έναν ξηρό βήχα που δεν υποχωρεί, είναι φυσικό να αναρωτιέστε εάν θα μπορούσατε να μολυνθήκατε από τον Covid χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Είναι δυνατόν; 

Κι όμως, ναι. Ο Δρ Γουίλιαμ Σκάφνερ, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ του Τενεσί, λέει: «Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό εμφανίζουν συμπτώματα μιας τυπικής περίπτωσης λοίμωξης, τα οποία δεν διαφέρουν από ένα βαρύ κρυολόγημα ή τη γρίπη. Επιπλέον, 40% των ατόμων που μολύνονται από κοροναϊό είναι εντελώς ασυμπτωματικοί». 

Ο Δρ Άμες Ατζαλά, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, προσθέτει: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε με 100% βεβαιότητα εάν αυτά τα συμπτώματα που αντιμετωπίσατε τον περασμένο χειμώνα ήταν Covid-19 ή εάν επρόκειτο για μια τυχαία ασυμπτωματική περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδεικνύουν σαφώς ότι μολυνθήκατε από τον κοροναϊό, και ευτυχώς για εσάς, το ξεπεράσατε χωρίς να το αντιληφθείτε». 

Δείτε αναλυτικά:

Νιώσατε δύσπνοια μερικές φορές 

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA διαπίστωσε ότι ακόμη και υγιή άτομα που μολύνθηκαν από Covid-19 αντιμετώπισαν έντονη δυσκολία στην αναπνοή. «Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο καιρό μπορεί αυτό το σύμπτωμα να διαρκέσει, αλλά το σίγουρο είναι πως οφείλεται σε φλεγμονή των πνευμόνων. Ωστόσο, μια πρόσκαιρη δύσπνοια, είναι το πιο ασαφές σύμπτωμα που μπορεί να κατατάξει κάποιον σε ασθενή από κοροναϊό, χωρίς να υπάρχει διάγνωση από το τεστ», λέει ο Δρ Σκάφνερ. 

Αντιμετωπίσατε ανεξήγητη τριχόπτωση 

Αυτό δεν έχει μελετηθεί ευρέως στο πλαίσιο του Covid-19, αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό αναφέρουν προβλήματα με την τριχόπτωση. «Αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση γνωστή ως τελογονική απόπτωση τριχών, η οποία όμως στην προ-Covid εποχή εμφανιζόταν συστηματικά σε πολλά άτομα εξαιτίας ποικίλων παραγόντων: εγκυμοσύνη, ακραίο στρες και απότομες αυξομειώσεις βάρους», τονίζει ο Δρ Ατζαλά. 

Περάσατε ένα άσχημο κρυολόγημα 

Στις αρχές της πανδημίας, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Covid-19 θα ήταν κάτι σαν «κακό» κρυολόγημα ή, το πολύ, σαν γρίπη. Ωστόσο, μερικές εβδομάδες μετά τα πάντα ανατράπηκαν προς το χειρότερο. «Εξαιρώντας τους ασθενείς που εισήχθηκαν εσπευσμένα στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα, τα άτομα που μολύνθηκαν χωρίς να χρειαστούν ειδική ιατρική φροντίδα εμφάνιζαν ήπιο πυρετό, ρίγη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, σωματική κόπωση, μυαλγίες, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ρινική καταρροή ή και διάρροια, όλα τυπικά συμπτώματα γρίπης ή άσχημου κρυολογήματος», λέει ο Δρ Σκάφνερ, προσθέτοντας: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα ότι προσβληθήκατε από κορονοϊό μόνο με αυτά τα συμπτώματα, εφόσον δεν κάνατε τεστ που να το επιβεβαιώνει ή να το διαψεύδει».

Αισθανθήκατε απώλεια αίσθησης όσφρησης και γεύσης 

Η απώλεια μυρωδιάς και γεύσης υπήρξε ένα μεγάλο σήμα κατατεθέν της Covid-19.Αν και αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς, ο Δρ Ατζαλά επισημαίνει ότι συνδέεται στενά με προσβολή από κοροναϊό. «Δεδομένα από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής και Λαιμού (AAO-HNS) διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς με Covid-19 που έχασαν την αίσθηση όσφρησης και γεύσης, το 27% είδε κάποια βελτίωση εντός περίπου επτά ημερών, ενώ οι περισσότεροι ήταν πολύ καλύτερα εντός δέκα ημερών. Αλλά η απώλεια των συγκεκριμένων αισθήσεων είναι δυνατό να υπάρχουν ακόμη και σε μια περίπτωση βαριάς ίωσης -εκτός Covid». 

Ταλαιπωρηθήκατε για βδομάδες από ξηρό βήχα 

Ένας παρατεταμένος ξηρός βήχας είναι ένα άλλο σύμπτωμα Covid-19 που ανέφεραν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη που δημοσιεύει το JAMA. «Αντίθετα με ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη, ο βήχας που προκαλεί ο κοροναϊός είναι συχνά ξηρός, χωρίς φλέγμα ή βλέννα», λέει ο Δρ Ατζαλά. «Τα νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το 43% των υγιών ατόμων που είχαν κοροναϊό χωρίς να έχουν κάνει τεστ διάγνωσης, βίωσαν αυτό τον ξηρό και επίμονο βήχα 14 έως 21 ημέρες».

Νιώθετε -ακόμη- πολύ κουρασμένοι 

«Η σωματική εξάντληση μετά από ένα άσχημο κρυολόγημα ή μια γρίπη υποχωρεί μέσα σε δυο εβδομάδες μετά την πλήρη ανάρρωση. Εάν υποφέρατε από μυαλγίες, δυσκαμψία, μούδιασμα και αδιευκρίνιστους πόνους σε όλο το σώμα έως και 60 μέρες μετά, είναι βέβαιο ότι μολυνθήκατε από Covid-19 χωρίς να το αντιληφθείτε», τονίζει ο Δρ Σκάφνερ. 

Μην εφησυχάζετε αν νιώθετε καλά 

Οι ειδικοί παραδέχονται ότι ο Covid-19 εξακολουθεί να είναι ένας άγνωστος ιός, ο οποίος μάλιστα συνεχώς μεταλλάσσεται με πολύ ύπουλο τρόπο. «Οι επιστήμονες είναι οι τελευταίοι που μαθαίνουν τα νέα», λέει ο Δρ Ατζαλά, προσθέτοντας: «Οι προσωπικές εμπειρίες ατόμων που ξεπέρασαν τον κοροναϊός χωρίς να μπουν σε νοσοκομείο -πόσω μάλλον σε ΜΕΘ- αποτελούν για τους λοιμωξιολόγους το Άγιο Δισκοπότηρο της έρευνας που θα οδηγήσει στην τελική νίκη. Εάν έχετε περάσει όλα τα παραπάνω συμπτώματα και τα ξεπεράσατε “όρθιοι”, μην ξεχνάτε ότι είναι πιθανό να είστε η χειρότερη απειλή για την ανθρωπότητα από υπερμετάδοση του ιού, άθελά σας. Γι’ αυτό, φοράτε τη μάσκα, κρατάτε αποστάσεις και κάντε το τεστ!». 

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Τα 7 επτά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε περάσει κοροναϊό χωρίς να το ξέρετε
Τα 7 επτά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε περάσει κοροναϊό χωρίς να το ξέρετε
https://1.bp.blogspot.com/-vfEKT4lyEZY/YHQr2GBvANI/AAAAAAAEmOQ/OG6vxECLvS00IUlIoqJ6Dcnm8rRYALBqgCLcBGAsYHQ/s600/coronavirus-4944680_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-vfEKT4lyEZY/YHQr2GBvANI/AAAAAAAEmOQ/OG6vxECLvS00IUlIoqJ6Dcnm8rRYALBqgCLcBGAsYHQ/s72-c/coronavirus-4944680_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/04/7.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/04/7.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy