-->

Απ. Κατσιφάρας: «Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση από τη σημερινή περιφερειακή αρχή»

Ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εγκαλεί την σημερινή περιφερειακή αρχή για έλλειψη οράματος, στρατηγικής και σχεδίου. «Όχι μόνο γι...

Ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εγκαλεί την σημερινή περιφερειακή αρχή για έλλειψη οράματος, στρατηγικής και σχεδίου. «Όχι μόνο για την Αχαΐα αλλά για όλη την Δυτική Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας ότι: «Έχει απλά συμβιβαστεί με τα έτοιμα έργα και έχει εγκλωβιστεί στην επικοινωνία. Θυσίασε την ανάπλαση του Λαδόπουλου, την μετατροπή του σε Διοικητήριο και έδωσε την ευκαιρία στην Αθήνα να πανηγυρίζει για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ. 

Θυσίασε τη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για το χατίρι της κυβέρνησης. Θυσίασε το Πάρκο Πολιτισμού στην βόρεια είσοδο της Πάτρας με έτοιμους τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, γιατί δεν κατανόησε την σημασία του». 

Και εισερχόμενος στο θέμα μας προσθέτει ότι: «Τώρα καθυστερεί αδικαιολόγητα την χωροταξική και οικο-τουριστική ανάπτυξη του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου, αφού δεν πάτησε πάνω στη σημαντική προετοιμασία που είχαμε κάνει εμείς και περιορίστηκε μόνο σε μία ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης, που δεν έχει τίποτα να προσθέσει παρά χάσιμο χρόνου και θα χαθεί έτσι ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία, με αποκλειστική ευθύνη της. 

Εμείς είχαμε ξεκινήσει πάνω σε γερά επιστημονικά και διοικητικά θεμέλια και παραδώσαμε το σχέδιο σε ικανοποιητικό επίπεδο προετοιμασίας. Αν η νέα περιφερειακή αρχή πίστευε στο έργο και αξιοποιούσε το σχέδιό μας, τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά». Το ήδη πολυφωτογραφημένο Φράγμα Πείρου - Παραπείρου (Αστερίου) αποτελεί πόλο έλξης. Ακόμα κι η καραντίνα δεν στάθηκε αρκετή να εμποδίσει χιλιάδες συμπολίτες από το να επισκεφθούν την νέα, μοναδική, τουριστική ατραξιόν της περιοχής μας. Διότι για όσους δεν το έχουν καταλάβει, μιλάμε για μια νέα «λίμνη Πλαστήρα» που βρίσκεται στα… πόδια μας και θα είναι αν μη τι άλλο κρίμα η μη αξιοποίηση. 

Κι ακόμα χειρότερα, θα είναι «έγκλημα» αν το μέρος τελικά αξιοποιηθεί άναρχα στη βάση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και παρέμβασης, σ' ένα πλαίσιο του στυλ. όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει. Το ρεπορτάζ - παρέμβαση της «Πολιτείας» για το θέμα, έφερε στην επιφάνεια και την είδηση ότι σχέδιο αξιο¬ποίησης που υπήρχε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή μένει σήμερα ανενεργό και στα συρτάρια. Την αποκάλυψη κάνει ο ίδιος ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. 

Κατ' αρχάς τονίζει ότι: «Το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου πρόσθεσε νέα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα στην Αχαΐα και αποτελεί ιστορική πρόκληση και ευκαιρία για την αναβάθμιση και επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε έναν νέο περιβαλλοντικό πόρο με το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί και να διαμορφώνει ένα σπάνιο οικοσύστημα μέσα στην καρδιά της Αχαΐας στους πρόποδες του μυθικού Ερυμάνθου που πέρα από τον βασικό σκοπό του της ύδρευσης της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. και των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, ανοίγει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες». 

Και προσθέτει στην «Πολιτεία»: «Όραμά μας ήταν και είναι να μετατραπεί σε έναν νέο αλλά μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδος αναπτυξιακό και παραγωγικό πόλο, με χωροταξικό σχέδιο, περιβαλλοντικό πλαίσιο και κυρίως αναπτυξιακό στίγμα. Πόλο έλξης και προσέλκυσης ανθρώπων για περιπέτεια, αναψυχή, μελέτη και έρευνα της χλωρίδας και πανίδας της ευρύτερης πε¬ριοχής και προσέλκυσης ήπιων τουριστικών δράσεων, με επενδύσεις μικρής κλίμακος αλλά με μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα τραβήξει πάνω του όλη την κεντρική Αχαΐα και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Παίρνουμε καλές πρακτικές από παντού, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από την λίμνη Πλαστήρα, εμείς έχουμε καλύτερη λίμνη, την λίμνη Παπανδρέου που ήταν και ο οραματιστής του έργου». 

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ 

«Έγινε επί θητείας σας αυτή η σχεδίαση; Και πού οδήγη¬σε;», ρωτήσαμε τον κ. Κατσιφάρα. Και η απάντηση του: «Ξεκινήσαμε από το. μηδέν. Με μεράκι και σωστή οργάνωση, βασισμένοι στις ικανές δυνάμεις του επι¬στημονικού δυναμικού της Περιφέρειας με προκαθορισμένα σαφή βήματα και σε συνεργασία πάντα με τον τότε δήμαρχο Ερυμάνθου, τον Θάνο Καρπή. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε το Όραμά μας σε στρατηγική και σχέδιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. 

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ 

Πρώτο βήμα ήταν η πολιτική απόφαση στην Εκτελε¬στική Επιτροπή της Περιφέρειας και το διοικητικό συμ¬βούλιο του ΠΤΑ (2017), η συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας και τεχνικών Επιτροπών και αναζήτηση όλου του θεσμικού πλαισίου για προκήρυξη χωροταξικού διαγωνισμού ιδεών, μία διαδικασία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Δημοσίου. Προκηρύξαμε τον διαγω¬νισμό και στις 3-4-2018, δημοσιεύτηκε η πρώτη προκή¬ρυξη για τον διαγωνισμό ιδεών με απονομή βραβείων για την 'Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου (Τεχνική Λίμνη Αστερίου)'. Τον Ιούνιο του 2018 συστήθηκε η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και 30-7-18 είχαμε και την απόφαση (ΦΕΚ 432/ Υ.Ο.Δ.Δ). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός είναι σε επίπεδο προμελέτης και χαρακτηρίστηκε ως χωροταξικός διαγωνισμός ιδεών και υπήρξε ο πρώτος στο είδος του πανελληνίως. 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ 

Δεύτερο βήμα ήταν η ολοκλήρωση, παρουσίαση και δημόσια διαβούλευση του διαγωνισμού καθώς και η απονομή βραβείου στην ομάδα επιστημόνων που κα¬τέθεσε πρόταση, αξιολογήθηκε και έγινε αποδεκτή από την κριτική επιτροπή. Η παρουσίαση και οι βραβεύσεις έγιναν στις 30 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα του 'Royal' στην Πάτρα, με εντυπωσιακή συμμέτοχή πολιτών και φορέων, ενώ η έκθεση και η διαβούλευση κράτησαν σχεδόν ένα μήνα. 

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ 

Τρίτο βήμα ήταν ο προσδιορισμός των δράσεων και η προκήρυξη των οριστικών μελετών για τις δημόσιες υποδομές που προβλέπονταν από τον διαγωνισμό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο και τις οριστικές μελέτες μέσα στο 2020. 

ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΗΜΑ 

Τέταρτο βήμα ήταν η προετοιμασία ένταξης στο ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2021 - 2027 μέσα από σύσταση στρατηγικής, ειδικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) κατά τα πρότυπα των ΟΧΕ στην Αρχαία Ολυμπία-Κατάκολο και στο Μεσολόγγι-Αιτωλικό. Με εξασφαλισμένο το σύνολο των πόρων για τις υποδομές και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ιδιωτικές επενδύσεις. 

Όλη η στρατηγική μας, ήταν να ενταχθεί το έργο και να ολοκληρωθεί μέσα στην νέα προγραμματική περίοδο (2021 - 2027) που ξεκινά φέτος για να προλάβουμε άναρχες παρεμβάσεις, να δώσουμε χαρακτήρα στην ανάπτυξη και πάνω από όλα να δώσουμε δυναμική και αισιοδοξία και αξιοπιστία στις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, ότι είναι ικανές και μπορούν να κάνουν πρωτο¬ποριακές παρεμβάσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αλλά οι εξελίξεις δεν ήταν με το μέρος μας. Έγιναν οι εκλογές και σταμάτησε το χρονοδιάγραμμα του έργου στην πιο κρίσιμη στιγμή».

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Απ. Κατσιφάρας: «Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση από τη σημερινή περιφερειακή αρχή»
Απ. Κατσιφάρας: «Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση από τη σημερινή περιφερειακή αρχή»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8Bk1ax0QTTfLQ9HgqYSj2VAB5VFXWzOJz5IsVGGQduPmooV_Za6q7SzUANXpyutVmBpWxNS6Xn5EJZAXF3c4OUUjLEEES9kYMidPiVFb2hK8NVNeyEqaYu9prNIBINF0deQL82zMb1rw/s600/07e1cd7dca89a1678042477183b7ac3f_950x545.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8Bk1ax0QTTfLQ9HgqYSj2VAB5VFXWzOJz5IsVGGQduPmooV_Za6q7SzUANXpyutVmBpWxNS6Xn5EJZAXF3c4OUUjLEEES9kYMidPiVFb2hK8NVNeyEqaYu9prNIBINF0deQL82zMb1rw/s72-c/07e1cd7dca89a1678042477183b7ac3f_950x545.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/04/blog-post_401.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/04/blog-post_401.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy