Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Προκαταβολές από τον Ιούνιο και εκκαθάριση Δεκέμβρη για ζημιές παγετού προαναγγέλλει ο Λυκουρέντζος

Τα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν, για να ανακουφιστούν οι παραγωγοί από την πρωτοφανή καταστροφή, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργει...

Τα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν, για να ανακουφιστούν οι παραγωγοί από την πρωτοφανή καταστροφή, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε διαδοχικές συναντήσεις, που είχε τη Μεγάλη Δευτέρα στην Ημαθία και την Πέλλα. Εκεί συζήτησε με εκπροσώπους από όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας φρούτων, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως με αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα τους εκπλήξει ευχάριστα, ενώ επισκέφθηκε και κτήματα που έχουν υποστεί ζημίες.

Παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Χρήστου Τριαντόπουλου και τοπικών βουλευτών, ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ υποστήριξε πως η αποζημίωση των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αλλά και προσωπικό του στοίχημα. Αν και φειδωλός, όπως αναφέρθηκε στην Agrenda από παραγωγούς και συνεταιριστές που τον συνάντησαν, ξεκαθάρισε πως θα ακολουθηθούν μεν διαδικασίες του ΕΛΓΑ, που σημαίνει θα βγουν γεωπόνοι σε φυτείες, θα κάνουν εκτιμήσεις και θα καταθέσουν πορίσματα, αλλά όλα αυτά θα γίνουν με ταχύτητες εξπρές, όπως στην περίπτωση του κυκλώνα Ιανού. 

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς, από τη στιγμή που μόνο στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, υπολογίζεται πως θα κατατεθούν γύρω στις 30.000 δηλώσεις ζημίας για πάνω από 100.000 αγροτεμάχια. Ένας όγκος εργασίας τεράστιος που θα απαιτούσε μεγάλο διάστημα για να διεκπεραιωθεί με τις συνήθεις διαδικασίες και θα ξεσήκωνε δικαίως, θύελλα οργής στους αγρότες οι οποίοι αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. 

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως έχουν γίνει προσλήψεις 146 έκτακτων γεωπόνων και προκηρύσσονται και άλλες θέσεις, ενώ στο εκτιμητικό έργο θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες ηλεκτρονικών τεχνολογικών μέσων, μέσω επιτάχυνσης του διαγωνισμού που έχει στον αέρα η «Κοινωνία της Πληροφορίας» και επίκειται η επιλογή αναδόχου για το στήσιμο της σχετικής πλατφόρμας. 

Αναφορικά με την πηγή προέλευσης των πόρων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των εκτεταμένων ζημιών στην παραγωγή, με δεδομένο ότι οι «πλάτες» του ΕΛΓΑ αδυνατούν να σηκώσουν τόσο μεγάλο βάρος, ο κ. Λυκουρέντζος άφησε να εννοηθεί πως πρώτη επιλογή είναι η Ε.Ε.. Όπως σημείωσε, μαζί με τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κατατέθηκε ήδη αίτημα ενισχύσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών που προκλήθηκαν από καταστροφές στη φυτική παραγωγή και αναμένεται η αντίδραση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Ακόμη, όμως και αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υπονόησε ότι υπάρχει «plan b» από την κυβέρνηση για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, η οποία θα γίνει τμηματικά, με καταβολές κάποιων ποσών μέσα στο καλοκαίρι, ανάλογα με τις πληρωμές που θα είχαν οι αγρότες πουλώντας την παραγωγή τους και οριστική εξόφληση το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2021. 

Κατέστησε, παράλληλα, σαφές πως δεν πρόκειται να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, με ευθεία αναφορά στο λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη», αλλά και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, σημειώνοντας πως λόγω τέτοιων πρακτικών, η χώρα σε μηνιαία βάση πληρώνει περίπου 9 εκατ. ευρώ, από καταλογισμούς. Στο αίτημα των παραγωγών, πάντως, για συμψηφισμό εισφορών με τις αποζημιώσεις ο κ. Λυκουρέντζος «άναψε κόκκινο» ενώ για αποζημίωση στο 100% της παραγωγής, αντί του 61,6% που προβλέπεται για τους παγετούς, αν και τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει, φάνηκε να αφήνει ένα παράθυρο βελτίωσης του ποσοστού, λέγοντας τη φράση «αφήστε μας να σας εκπλήξουμε ευχάριστα». 

Αναφορικά με τις δηλώσεις ασφάλισης, επίσης, αποκάλυψε ότι θα εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί φέτος το +20% και το -20%, για να αποφευχθούν, όπως είπε «αλχημείες», διότι θεωρεί δεδομένο ότι όλοι οι παραγωγοί θα επιλέξουν το +20%, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αποζημίωση. Σε συνάντηση στα Γιαννιτσά, εξάλλου, ο πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας, κ. Μιχάλης Φαρμάκης, πέραν της επιτακτικής ανάγκης να στηριχθούν οι παραγωγοί, έθεσε και το ζήτημα στήριξης των συνεταιρισμών, αλλά και των μεταποιητικών μονάδων. 

«Ως συνεταιρισμός είμαστε ανοικτοί για 1,8 εκατ. ευρώ, από εφόδια που έχουν πάρει οι αγρότες και υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό. Αν δεν δοθεί κάποια βοήθεια, θα σβήσουμε και το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι άλλες οργανώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επειδή ο ΑΣ Πέλλας διαθέτει και μεταποιητική μονάδα, στην οποία απασχολούνται, 300 οικογένειες, ζήτησε ανάλογη βοήθεια και στον μεταποιητικό τομέα, ο οποίος συν τοις άλλοις, όπως θύμισε, φέρνει και πάνω από 400 εκατ. ευρώ έσοδα από εξαγωγές. 

Για ζημίες από 60% έως και 100% στην πρώτη ύλη που θα οδηγήσει σε ουσιαστική αδυναμία να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες κομπόστας και οι εταιρείες τυποποίησης και υλικών συσκευασίας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, ο οποίος νωρίτερα παρέδωσε στον κ. Λυκουρέντζο πακέτο προτάσεων ανακούφισης για όλο το κύκλωμα παραγωγής και μεταποίησης – εμπορίας των φρούτων. 

Στη συγκέντρωση στη Μελίκη της Αλεξάνδρειας, όπου έκλεισε ο κύκλος των επαφών του προέδρου του ΕΛΓΑ σε Πέλλα κι Ημαθία, ο παραγωγός και μέλος του τοπικού Α.Σ., Τάσος Λιολιόπουλος ζήτησε να θεσπιστεί ένα μελετημένο πλάνο αναδιάρθρωσης της ροδακινοκαλλιέργειας, που να προωθεί ποικιλίες και σχήματα τα οποία θα μπορούν να υποδεχθούν αντιχαλαζικά δίχτυα, διότι σήμερα η μεγάλη πλειονότητα των κτημάτων είναι με κυπελοειδή σχήματα που δεν ενδείκνυνται για τέτοιες λύσεις. 

Είχε προηγηθεί «παράπονο» του επικεφαλής του Ασφαλιστικού Φορέα πως από το σχετικό πρόγραμμα των 15 εκατ. ευρώ για αντιχαλαζική προστασία, υποβλήθηκαν προτάσεις για 6 εκατ. ευρώ κι οι εκταμιεύσεις περιορίζονται σε μόλις 270.000 ευρώ. Επόμενος σταθμός του προέδρου του ΕΛΓΑ, ήταν η Δυτική Μακεδονία, τη Μεγάλη Τρίτη, όπου επίσης είχε επαφές με πληγέντες παραγωγούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ η περιοδεία του είχε ξεκινήσει την Κυριακή των Βαΐων από την περιοχή της Μαγνησίας. 

Πηγή φωτογραφίας: pellanews.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Προκαταβολές από τον Ιούνιο και εκκαθάριση Δεκέμβρη για ζημιές παγετού προαναγγέλλει ο Λυκουρέντζος
Προκαταβολές από τον Ιούνιο και εκκαθάριση Δεκέμβρη για ζημιές παγετού προαναγγέλλει ο Λυκουρέντζος
https://1.bp.blogspot.com/-iu_gTtK3T9Y/YIhMZpEN_hI/AAAAAAAEnoU/X2k8vewvIbsi83khTnyG6YznP43JstwTgCLcBGAsYHQ/s600/178946586_917313895701836_8368953675142602801_n_4__1_.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-iu_gTtK3T9Y/YIhMZpEN_hI/AAAAAAAEnoU/X2k8vewvIbsi83khTnyG6YznP43JstwTgCLcBGAsYHQ/s72-c/178946586_917313895701836_8368953675142602801_n_4__1_.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/04/blog-post_640.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/04/blog-post_640.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy