Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Στο έλεος της φωτιάς η Ελλάδα: Καίγονται ανέλεγκτα Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία

Μέτωπα μανιασμένης φωτιάς χιλιομέτρων κατακαίνε τα παρθένα δάση της χώρας. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί η κρατική μηχανή και να αντιμετωπίσε...

Μέτωπα μανιασμένης φωτιάς χιλιομέτρων κατακαίνε τα παρθένα δάση της χώρας. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί η κρατική μηχανή και να αντιμετωπίσει τις ακραίες συνθήκες του καύσωνα. 

Η φωτιά κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της. Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Ηλεία είναι κάποιες μόνο από τις περιοχές που η πυρκαγιά μετατρέπει σε στάχτη τα πάντα στο πέρασμά της. Η αναζωπύρωση ειδικά στην Αττική και με πολύ ήπιους ανέμους, σε καμία περίπτωση δεν είναι δείγμα «υποδειγματικής λειτουργίας» του επιτελικού κράτους και δεν νοέιται κάποιοι να πανηγυρίζουν και να αυτοσυγχαίρονται, την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε όλη τη χώρα. 

Ακόμα και η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που υποτίθεται ότι τέθηκε υπό έλεγχο πριν τρεις μέρες, απειλεί εκ νέου τους κατοίκους, τις περιουσίες τους και τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας.
Υπάρχει σαφής έλλειψη συντονισμού από την ηγεσία, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες, οι άνδρες και οι γυναίκες της πυροσβεστικής δίνουν την ψυχή τους απέναντι στις φλόγες και όλοι ελπίζουν να μην γυρίσει ο άνεμος. Ήδη οι φλόγες απειλούν τα σπίτια στη Δροσοπηγή και το μέτωπο κατευθύνεται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Και οι δύο περιοχές έχουν εκκενωθεί.
Ωστόσο, στην περιοχή μεγάλο είναι το μέτωπο και στο Κρυονέρι που και εκεί απειλούνται σπίτια, ενώ επικίνδυνη είναι και η πυρκαγιά που καίει στους πρώην βασιλικούς τάφους.
Ωστόσο, στην περιοχή μεγάλο είναι το μέτωπο και στο Κρυονέρι που και εκεί απειλούνται σπίτια, ενώ επικίνδυνη είναι και η πυρκαγιά που καίει στους πρώην βασιλικούς τάφους. Στην Ηλεία έχουν εκκενωθεί επίσης 29 χωριά, το μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο, ενώ εγκλωβισμένοι είναι οι κάτοικοι στο χωριό Κλαδέος. Για το χωριό Κλαδέος, μιλώντας στο OPEN, η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου της οποίας η μητέρα μένει στο χωριό, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ δεν έχουν μπαταρία για να επικοινωνήσουν με κάποιον. 

Στις Πεύκες στάχτη έχουν γίνει αρκετά σπίτια και οι οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Λάλα, καθώς οι μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό. Ειδικότερα, δύο είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί». «Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο». 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά.» Επίσης, εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας. Στην Εύβοια η κατάσταση είναι τραγική. Η φωτιά σπέρνει τον τρόμο και κανείς δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό, ενώ δεκάδες είναι οι καταγγελίες για την έλλειψη κυρίως εναέριων μέσων. 

Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στα χωριά Κεχριές -που έχουν εκκενωθεί- και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, έχουν ήδη αναπτυχθεί τουλάχιστον 3 τεράστια μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα Στη Δάφνη και τις Κεχριές δίδεται μία πραγματική μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς. 

«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές». Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα. Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες. 

«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κελαϊδίτης και προσθέτει πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει». Την τελευταία ώρα, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μένεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος. 

Από χθες η φωτιά πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και τον Δρυμώνα και ακολούθησε δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε βόρεια φτάνοντας στην πευκόφυτη κορυφή του βουνού και συνεχίζει με κατεύθυνση το πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κεράσια. Το άλλο μέτωπο κινήθηκε δυτικά από το χωριό Δρυμώνας και ενώθηκε με το μέτωπο φωτιάς που κινήθηκε βόρεια από το χωριό Καλαμούδι και -ως ένα μεγάλο μέτωπο πλέον- πήρε κατεύθυνση δυτική και βόρειοδυτική προς τα χωριά Κούλουροι και Μαρούλι των οποίων έχει διαταχθεί από χθες η εκκένωσή τους. Ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνας και Κούλουροι υπάρχει ένα ρέμα και από χθες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς σε συνεργασία με κατοίκους προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά. 

«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε σε εκείνο το σημείο γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή τη φάση», υπογραμμίζει ο Γ. Κελαϊδίτης σημειώνοντας συγχρόνως πως «οι φλόγες δεν πλησιάζονται στην περιοχή του Δρυμώνα και βορειότερα. Είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες. Αν μας ξεφύγει η φωτιά από αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολο να την συγκρατήσουμε πριν φτάσει στη θάλασσα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη». Την ίδια στιγμή δεν τελειώνει και ο πονοκέφαλος με τις αναζωπυρώσεις μέσα στην τεράστια έκταση που έχει γίνει στάχτη. Πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες καθώς βρίσκονται κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές με συνέπεια πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι για να προλάβουν τις καταστροφές. 

Εκκενώνονται και άλλα χωριά στη Βόρειο Εύβοια 

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Αννης 

Χάος και στην Μεσσηνία - «Μας άφησαν να καούμε» 

Απίστευτες και οι εικόνες στην Μεσσηνία με τη δήμαρχο Οιχαλίας να συγκλονίζει μιλώντας στο Open: «Δυστυχώς, οι μόνοι που τρέχουν εδώ πέρα είναι οι εθελοντές στα τρακτέρ και 4 οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ έπρεπε να έχουμε 50 για μια τέτοια φωτιά. Αυτά που γίνονται τώρα δεν θα είχαν συμβεί αν είχαμε εναέρια μέσα από το πρωί…. Δεν υπήρξε πρόληψη για να μη συμβεί αναζωπύρωση. Οι μόνοι που παλεύουν εδώ είναι οι εθελοντές, τα πυροσβεστικά των Δήμων και 4 πυροσβεστικά Καλαμάτας και Μελιγαλά. Δηλαδή ΜΗΔΕΝ, ΤΙΠΟΤΑ. Μας αφήσανε να καούμε!». Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για τη εκκένωση των κοινοτήτων Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια. 

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Καρνάσι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοικημένη περιοχή. Στο μεταξύ, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά, εκτός από τις κοινότητες Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια, έχουν εκκενωθεί άλλες έξι και συγκεκριμένα οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Την ίδια στιγμή καίγεται το δάσος της Βασιλικής Ταϋγέτου. Σύμφωνα με το mesinialive, η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή κοντά στη Μηλιά του Δήμου Δυτικής Μάνης και καίει δασική έκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες δυστυχώς καίγεται τμήμα από το προστατευόμενο δάσος της Βασιλικής. Η περιοχή που έχει επεκταθεί η φωτιά λέγεται Καβαλάρης. H φωτιά είναι μεγάλη και οι καπνοί φαίνονται ακόμα και από την Καρδαμύλη όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και το βίντεο του MessiniaLive. Στην περιοχή έχουν σπεύσει επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και η ΓΑΙΑ εθελοντές Μάνης, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει συνδράμει κανένα εναέριο μέσο… 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Στο έλεος της φωτιάς η Ελλάδα: Καίγονται ανέλεγκτα Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία
Στο έλεος της φωτιάς η Ελλάδα: Καίγονται ανέλεγκτα Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία
https://1.bp.blogspot.com/-P_eFinMowZ4/YQwTejM6LAI/AAAAAAAExvQ/mywtYDcQ2_YHMAVXWam83TkYoxGN5bAaQCLcBGAsYHQ/s600/188ab929f4fbd1a1c131e1fc97ab8709_L.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-P_eFinMowZ4/YQwTejM6LAI/AAAAAAAExvQ/mywtYDcQ2_YHMAVXWam83TkYoxGN5bAaQCLcBGAsYHQ/s72-c/188ab929f4fbd1a1c131e1fc97ab8709_L.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/08/blog-post_27.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/08/blog-post_27.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy