-->

Αμαλιάδα: Συγκέντρωση σταφιδοπαραγωγών - Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί το απόθεμα σταφίδας [δηλώσεις-φωτογραφίες]

Συγκέντρωση σταφιδοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε απόψε στον αύλειο χώρο της Ενωσης Παραγωγών ΑΕΣ-ΑΕ με θέμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργη...

Συγκέντρωση σταφιδοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε απόψε στον αύλειο χώρο της Ενωσης Παραγωγών ΑΕΣ-ΑΕ με θέμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα αποθέματα της σταφίδας λόγω της πανδημίας. 

Στους παραγωγούς μίλησαν ο Πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο Γενικός Δ/ντής Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Μιλτιάδης Σταυρόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Στη συνέχεια απόωφεις ακούστηκαν από παραγωγούς. 

Οι αποκλειστικές δηλώσεις στο newsgf.net: 

Θανάσης Σωτηρόπουλος 
Πρόεδρος Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου, Παναιγιάλειας Ενωσης & Παραγωγός κορινθιακής σταφίδας 

"Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για την κορινθιακή σταφίδα. Εμείς, σαν παραγωγοί και σαν Ενωση, είδαμε το θέμα που προκύπτει λόγω του κορονοιού με την μείωση των εξαγωγών και τη πτώση των τιμών και ενημερώσαμε το υπουργείο από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου και μάλιστα ζητούσαμε να κάνουμε μια συνάντηση μαζί τους για να δούμε πως μπορεί να επιλυθεί το θέμα. 

Δυστυχώς, με διάφορες δικαιολογίες, καθυστερήσεις και ότι άλλο, έχουμε φτάσει στο σήμερα και δεν έχει δοθεί κάποια λύση. Δηλαδή, τι ζητάγαμε; Το αυτονόητο. Αυτό που έγινε και σε άλλα προιόντα, να γίνει μια απόσυρση των αποθεμάτων. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε εφικτό μέχρι τώρα κι έτσι ερχόμαστε ανήμερα του τρύγου -γιατί ήδη ξεκίνησε ο τρύγος- και θα είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση γιατί θα μας λείψουν πρώτα οι αποθηκευτικοί χώροι, μετά με την πίεση της καινούργιας παραγωγής θα έχουμε κάθετη πτώση των τιμών. Εμείς σαν παραγωγοί πρέπει να αντισταθούμε, να πούμε ότι δεν πάει άλλο, πρέπει ο παραγωγός να πάρει μια τιμή ώστε να μπορεί να ζήσει, να μπορεί να καλλιεργήσει και να μπορεί να ξαναπαραγάγει το προιόν που λέγεται κορινθιακή σταφίδα. 

Εχω κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις και στους μεταποιητές που λένε ότι θέλουν σταφίδα και δεν έχουν να κάτσουμε να βρούμε μια κοινή λύση, να βρούμε μια τιμή που να μπορεί ο παραγωγός να καλλιεργήσει. Δυστυχώς, δεν έχει έρθει κανένας. Εάν σαν παραγωγοί δεν είμαστε ενωμένοι και να αντισταθούμε θα συμβεί ότι συνέβαινε πριν από 15-20 χρόνια που όλοι λυμαίνονταν τον παραγωγό και το προιόν του. Ζητάγαμε την παρέμβαση του υπουργείου που σε άλλες περιπτώσεις το έκανε, να γίνει απόσυρση των αποθεμάτων ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να αποσυμφορεθεί η κατάσταση. Μέχρι σήμερα δεν κατέστει αυτό εφικτό". 

-newsgf.net: Στα προβλήματα συγκαταλέγεται και αυτό των αυξημένων θερμοκρασιών; 

"Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα το δούμε από εδώ και πέρα. Οι παρατεταμένες και οι άκαιρες θερμοκρασίες αυτές είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί από τον ΕΛΓΑ ή σε κάποιο πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Υπάρχει ήδη μεγάλη ζημιά". 


Μιλτιάδης Σταυρόπουλος 
Γενικός Δ/ντής Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών 

"Σήμερα η κορινθιακή σταφίδα αναμφίβολα διέρχεται μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Σε ένα μήνα το πολύ το πρόβλημα θα κορυφωθεί. Εννοώ με την συγκέντρωση της πρώτης ύλης. Είναι μια απόλυτα ρεαλιστική συγκέντρωση αυτή γιατί εάν δεν ληφθούν μέτρα που έχουμε προτείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την απόσυρση των αποθεμάτων είναι απολύτως βέβαιο ότι οι τιμές, με τη νέα σοδειά, θα καταρρεύσουν. 

Μπήκαμε δυστυχώς στον 5ο μήνα συζητήσεων και απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί γιατί κάποιοι που βεβαίως έχουν συμφέροντα στο να καθυστερήσουν ροκανίζοντας τον χρόνο το κάνουν με έναν έντεχνο τρόπο υποβάλλοντας σε αμφισβήτηση ότι καταθέτουμε στο υπουργείο. Αυτές οι συντεχνίες βάζουν σε υπέρμετρο βαθμό το επιχειρησιακό τους όφελος σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών. Κάποιους ενοχλεί η πετυχημένη πολύχρονη παρουσία της Παναιγιάλειας Ενωσης και η παρέμβασή της στο προιόν. 

Κάποιοι μέσα από την πανδημία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να φέρουν σε δύσκολη θέση την Πανειγιάλειο Ενωση γιατί φέτος έχουμεμια υστέρηση ως εταιρεία στις εξαγωγές. Αυτό δεν θέλουν να συμβεί για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Ναι, αλλά τι φταίει ο παραγωγό; Ζητήμαμε, λοιπόν, απόσυρση των αποθεμάτων όπως έγινε και σε πολλά άλλα προιόντα και αυτό θεωρούμε ότι έπρεπε η πολιτεία να το έχει κάνει. 

Εμείς ότι κι αν πετύχαμε, το πετύχαμε μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό. Δεν κάναμε ποτέ κάτι παράτυπο και πολύ περισσότερο παράνομο. Αντί όλοι αυτοί να αναλογιστούν τι δεν κάνουν καλά για να γίνουν πιο ελκυστικοί στον παραγωγό κοιτάζουν πώς να φέρουν σε δύσκολη θέση την Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών. Νομίζω όμως ότι και ο τελευταίος παραγωγός το έχει πλήρως αντιληφθεί. Στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε θεωρώ ότι η ύπαρξη ισχυρών συνεταιριστικών οργανώσεων είναι το αντίβαρο στην όλη αυτή προσπάθεια που δημιουργούν αυτές οι συντεχνίες προκειμένου να φέρουν τον σταφιδοπαραγωγό σε δύσκολη θέση. 

Η πολιτεία, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε όχι μόνο να στηρίξει την Παναιγιάλεια Ενωση αλλά κι εκεί που δεν υπάρχει Παναιγιάλεια Ενωση σε οποιοδήποτε άλλο προιόν έπρεπε να την έχει εφεύρει προκειμένου να μην έχει προβλήματα ούτε ο παραγωγός και η ίδια η πολιτεία. Στο αίτημα που υποβάλλαμε στο υπουργείο για την απόσυρση των αποθεμάτων βεβαίως ήταν μαζί μας και ιδιωτικές εταιρείες και μεγάλες εταιρείες, μετά από εμάς δεύτερες σε εξαγωγές εταιρείες. 

Πρέπει όλοι μας να δουλεύουμε στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού και να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε τον παραγωγό μέσα από τα κίνητρα που του δίνουμε και όχι εκμεταλλευόμενοι την πανδημία με διάφορες τακτικές. Η Παναιγιάλεια Ενωση είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε παραγωγό σε όλη την Πελοπόννησο παρ' όλο ότι παραλαμβάνουμε περίπου το 60% της παραγόμενης κορινθιακής σταφίδας. Και το εξάγουμε, και το τονίζω αυτό διότι κι εκεί υπήρξε παραπληροφόρηση, όλη την ποσότητα. Καμία χρονιά δεν έμεινε απόθεμα. Η μόνη χρονιά είναι η φετινή και οφείλεται στην πανδημία. Πέντε μήνες τώρα οι συντεχνίες συνέρχονται πίσω από κλειστές πόρτες ψάχνοντας πολιτικά εργαλεία και κατασκευάζοντας ψευτοδιλήμματα προκειμένου να μη λάβει η πολιτεία μέτρα υπέρ της σταφίδας. 

Ο σκοπός είναι προφανής: Να περιορίσουν, αν δεν μπορούν να βγάλουν από τη μέση, την Παλαιγιάλεια Ενωση, ώστε ο παραγωγός να μείνει στην κυριολεξία απροστάτευτος. Προσπαθούμε, λοιπόν, να τους πούμε το αυτονόητο, να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα με αυτά που εφάρμοσαν σε άλλα προιόντα, δηλαδή την απόσυρση των πλεονασμάτων και τους είχαμε προτείνει και τον πράσινο τρύγο. Τώρα, μετά από 5 μήνες, ποιος πράσινος τρύγος; Ζητάμε και τώρα, την ύστατη στιγμή, την απόσυρση του πλεονάσματος που πρώτη φορά δημιουργήθηκε και τη διανομή του από την πολιτεία δωρεάν σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές κ.α. Να λειτουργήσει δηλαδή η πολιτεία ως ύστατος αγοραστής ύστατης καταφυγής. Είναι κάτι που μπορεί να κάνει δημιουργώντας τις συνθήκες να παραμείνει ο σταφιδοπαραγωγός στην καλλιέργειά του. 

Διαφωνεί μαζί μας μια μικρή ομάδα εξαγωγέων που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 20-25%. Το 75-80% συμφωνεί με τις δικές μας προτάσεις. Αν δεν αποσυρθούν τα αποθέματα οι επιπτώσεις στη σταφίδα, και λόγω πανδημίας, θα είναι καταστροφικές και ολέθριες αφού οι παραγωγοί δεν αντέχουν καμία μείωση της τιμής. Αν μειωθεί και στο ελάχιστο η τιμή δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν. Αν αυτή των ώρα που δεν υπάρχει πρώτη ύλη δεν δίνουν μια καλή τιμή στον παραγωγό ή τουλάχιστον την τιμή που πήρε στην αρχή της περιόδου, τι να περιμένει ο παραγωγός σε λίγες ημέρες που θα υπάρχουν και αποθέματα και νέα σοδειά; Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους". 


Δημήτρης Δημητρουλόπουλος 
Αγρότης-Σταφιδοπαραγωγός, Βροχίτσα 

"Παθαίναμε, παθαίνουμε και θα παθαίνουμε στο μέλλον μεγάλες ζημιές στην παραγωγή μας. Εχουμε έναν σύμμαχο, τον ΕΛΓΑ, που παρά τις αδυναμίες του είναι κοντά μας. Ομως παράγουμε ένα μοναδικό προιόν, μια σούπερ τροφή, με ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Και αυτό το προιόν είναι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα. 

Αλλά ας προβληματιστούμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά γιατί αυτό το προιόν τα τελευταία χρόνια αν και η ποσότητα έχει μειωθεί κατά 50% με δυσκολία περπατάει. Να προβληματιστούμε τι φταίει. Φταίμε εμείς για την κατάντια της σταφίδας, να μη μπορούμε να το διαθέσουμε και να περιμένουμε από κάποιον τρίτο να μας επιβάλλει, μας συμφέρει δεν μας συμφέρει, όποια τιμή συμφέρει αυτόν χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη δική μας γνώμη και το δικό μας συμφέρον; 

Μας παροτρύνει ο κ. Βαλιανάτος να μη πουλήσουμε κάτω από 1 1/2 ευρώ. Εχετε υπόψη σας ότι οι τιμές στα εφόδια, τα τελευταία χρόνια, έχουν ανοδική πορεία και φυσικά γνωρίζει τη χρονιά που διανύουμε ότι τα λιπάσματα και όχι μόνο έχουν αυξηθεί κατά 40%. Πως λοιπόν εμείς να πουλήσουμε με 1 1/2 ευρώ που δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής; Αν πραγματικά όλοι θέλουμε, παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς και όσοι ασχολούνται κι έχουν κέρδος από την σταφίδα, όλοι μαζί να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το προιόν. 

Η σταφίδα κοστολογημένη πρέπει να αγοράζεται από τον παραγωγό τουλάχιστον με 2 ευρώ το κιλό. Η καλλιέργεια, λόγω κόστους παραγωγής, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείπεται".








COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αμαλιάδα: Συγκέντρωση σταφιδοπαραγωγών - Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί το απόθεμα σταφίδας [δηλώσεις-φωτογραφίες]
Αμαλιάδα: Συγκέντρωση σταφιδοπαραγωγών - Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί το απόθεμα σταφίδας [δηλώσεις-φωτογραφίες]
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgE5mymyH3-xiVfEOYmxMA6-pRgzEYUVlvThbzvb0ZRYCplwrIplO9C9E9jJwUdZNtHnwN0Ihuz-NtBWejI5nz6-XV8NDKUeZVAaNjtnQ5shcmDNM-gDdZvn1KuUyg7TzYfFxM8FD0rf48/s600/P1210665.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgE5mymyH3-xiVfEOYmxMA6-pRgzEYUVlvThbzvb0ZRYCplwrIplO9C9E9jJwUdZNtHnwN0Ihuz-NtBWejI5nz6-XV8NDKUeZVAaNjtnQ5shcmDNM-gDdZvn1KuUyg7TzYfFxM8FD0rf48/s72-c/P1210665.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/08/blog-post_61.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/08/blog-post_61.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy