-->

Οταν η πύρινη λαίλαπα "πήρε" δεκάδες ζωές - Η κόλαση επί γης

*Για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι  *Τέτοιες μέρες πριν από 14 χρόνια η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κηρύσσει τριή...

*Για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι 

*Τέτοιες μέρες πριν από 14 χρόνια η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος και η χώρα σύσσωμη κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Ελλάδα ζητάει τη βοήθεια της ΕΕ για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές.  

*Για τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές ποιοι έχουν την ευθύνη;


Του Γιώργου Φάκο
υ 


Αύγουστος 2007: Οι 8 ημέρες που άλλαξαν τη ζωή μας. Οι 8 ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο μας... και το πώς βλέποπυμε πλέον τη ζωή μας... που δεν είναι ίδια πια. Ούτε θα είναι ποτέ... 

Ο απολογισμός της καταστροφής που συντάραξε όλο τον πλανήτη από τις πυρκαγιές ήταν τραγικός: 1.149.609 στρ. δασικών και γεωργικών εκτάσεων καμένα, 893 κατεστραμμένα ολοσχερώς σπίτια, δημόσιες υπηρεσίες, εκκλησίες, στάβλοι, αποθήκες και 752 μερικώς κατεστραμμένα, 190.595 στρ. φυτικού κεφαλαίου καμένα, όπως και 300.000 περίπου ζώα. 

Το τραγικότερο: Η απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών !!!

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, γνωρίζει την Ηλεία πολύ καλά από το 1988 με τους καταστροφικούς σεισμούς στον Ηλειακό κάμπο. Ο ίδιος, μαζί με τον τότε νομάρχη Ηλείας  Χαράλαμπο Καφύρα, εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δημάρχους της Ηλείας παρευρέθηκαν στη τηλεοπτική μου εκπομπή "Ενδείξεις-Αποδείξεις", περίπου ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τα επιστημονικά δεδομένα από αυτή την καταστροφή και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας και χάρτες, αναλύθηκαν από τον καθηγητή που επίσης απάντησε και σε ερωτήματα που τέθηκαν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη τηλεοπτική μου εκπομπή "τα 500.000 στρέμματα καμένης έκτασης της Πελοποννήσου θα πρέπει να θεωρούνται περιοχές για ερημοποίηση αφού δεν επιδέχονται επανόρθωση, δεν επιδέχονται καμία παρέμβαση. Τα στοιχεία λένε ότι στο 1/3 της περιοχής που αναπτύχθηκε η φωτιά δεν θα έχουμε αναδάσωση ή περιβάλλον έτσι όπως το γνωρίζαμε. 
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στον αέρα θα υπάρχει διαφοροποίηση στην θερμοκρασία στις πληγείσες περιοχές με τους υπολογισμούς να λένε ότι θα είναι 3-5 βαθμοί μεγαλύτεροι το καλοκαίρι και μικρότεροι τον χειμώνα. 

Θα υπάρχουν αλλαγές στην ένταση των ανέμων, μεγαλύτερες βροχοπτώσεις και μεγαλύτερες χιονοπτώσεις. Στο υπέδαφος θα υπάρχει μείωση της ποσότητας των υπόγειων υδάτων και υποβάθμιση της ποιότητάς τους. 
Στο έδαφος θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες μεταβολές. Δεν θα υπάρχει δάσος, δεν θα υπάρχει η φυτική ύλη για να προστατέψει το έδαφος με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη διάβρωση, να υπάρξουν μετακινήσεις εδαφών, κατολισθήσεις και λασποροές. Μία συνολική αλλοίωση του εδάφους που προσφέρεται για καλλιέργειες".
Ενα επίσης μεγάλο πρόβλημα που ανέφερε ο κ. Λέκκας ήταν η δημιουργία κατολισθητικών φαινομένων.

Μια αισιόδοξη πρόβλεψη που ακούστηκε στην τηλεοπτική μου εκπομπή ήταν πως η φύση αναγεννάτε από μόνη της κι αυτό θα ξεκινήσει εφόσον φύγουν οι στάχτες από τις πρώτες βροχές που θα πέσουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Ηλείας που δεν έβρισκαν τρόφιμα για τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να τους μοιράζουν ζωοτροφές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάλι σε εκπομπή μου ήταν όταν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν πως είναι μόνοι τους σε έναν τιτάνιο αγώνα που κάνουν και ότι ο αγώνας τους αυτός, κάποιες φορές γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους παράγοντες. 


Την περίοδο εκείνη, μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ υπήρξαν και κωμικοτραγικά επεισόδια:

*Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα... καραβάνια πολιτών που έρχονταν απ' όλη την Ελλάδα σχεδόν με την ανοχή και τις... οδηγίες, σε πολλές περιπτώσεις, κυβερνητικών παραγόντων, εκείνης της εποχής, αξιωματούχων, για να πάρουν το 3χίλιαρο που η κυβέρνηση Καραμανλή μοίραζε αφειδώς λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, παρακάμπτοντας όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως παρακάμπτοντας τους δήμους, των οποίων οι υπάλληλοι γνώριζαν πολύ καλά ποιοι ήταν οι πραγματικοί πυρόπληκτοι;

*ποιος μπορεί να ξεχάσει την τηλεοπτική δήλωση υπουργού της τότε κυβέρνησης Καραμανλή που στην Αρχαία Ολυμπία μίλησε... για λίγα καμένα δέντρα προκαλώντας την έντονη αγανάκτηση των πολιτών; 

*Ο Βύρων Πολύδωρας είχε ισχυριστεί ότι οι φονικές πυρκαγιές ήταν ένα ευρύτερο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή και δημιουργίας πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα. Πρακτικά κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ δημοσίως παρά τις έρευνες που έγιναν εκ των υστέρων από τις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους. 

Αναμφισβήτητα, υπήρξαν πολλά γεγονότα εκείνη την περίοδο. Γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας... γεγονότα που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας...

Ενα από τα γεγονότα που δεν είδαν πολύ τα φώτα της δημοσιότητας ήταν η ελάχιστη βοήθεια που πήραν οι πυρόπληκτοι δήμοι οι οποίοι δεν τράβηξαν πάνω τα φώτα της δημοσιότητας την περίοδο των πυρκαγιών. 

Ο τότε Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων σε ραδιοφωνική μου συνέντευξη ήταν σαφής: 

[Ερώτηση] Η προσοχή του κράτους έχει στραφείο στις περιοχές που υπήρξαν θύματα από τις πυρκαγιές;

-Ε, βέβαια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στη περιοχή της Ζαχάρως γιατί έχει απογυμνωθεί ολόκληρη η περιοχή και βεβαίως στον Αλφειο. Αν λάβετε υπόψη σας ότι ο Αλφειός επάνω στην Τρίπολη, στην Αρκαδία, πλημμύρισε ενώ λογικά κάτω που τα νερά είναι πολλαπλάσια δεν είχαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα αυτό σημαίνει ότι έγινε κάποια δουλειά η οποία έπιασε τόπο".


Στο πλημμελειοδικείο του Πύργου εκδικάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2012 η υπόθεση με τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας που συγκλόνισαν το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2007. Η δίωξη ασκήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει αλλοδαπός ο οποίος είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού. 

Τα Κρέστενα, ο Γρύλλος, η Ολυμπία, ο Καϊάφας, το Νεοχώρι, το Βρεστό, η Καλλιθέα, το Σάμικο, η Πλατιάνα, η Ζαχάρω, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι, η Μάκιστος και πολλοί μικρότεροι οικισμοί επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσε το χωριό Αρτέμιδα. Εκεί ο κλειστός από τις φλόγες δρόμος εγκλώβισε 25 ανθρώπους και τους παρέσυρε στο θάνατο. Συνολικά εκείνη την ημέρα 63 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 

Αρχικά το δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε από τους 6 κατηγορούμενους και αποφάσισε ποινή 10 χρόνια με αναστολή στο τότε Νομάρχη Χαράλαμπο Καφύρα, τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, την ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου, τον τότε πυροφύλακα Παναγιώτη Τσούρα και 5 χρόνια με αναστολή στον πυροσβέστη Νίκο Μιχαλόπουλο. 

Οι κατηγορούμενοι 

1. Η Σοφία Νικολοπούλου
Είναι η ηλικιωμένη που φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά, όταν μαγείρευε. Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε και καθυστέρησε να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική. 

2. Ο Χαράλαμπος Καφύρας νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρώην Νομάρχης Ηλείας 
Το 2007, ενώ είχε γνώση του εγγράφου της Πολιτικής Προστασίας διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί. 

3. Ο Πανταζής Χρονόπουλος πρώην δήμαρχος Ζαχάρως
Σύμφωνα με το δικαστήριο καταδικάστηκε για αδιαφορία να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα ενώ διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί. 

4. Ο Παναγιώτης Τσούρας εποχικός πυροσβέστης, τότε πυροφύλακας Μίνθης. 
Σύμφωνα με το δικαστήριο καταδικάστηκε για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, καθώς καθήκον του ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του. 

5. Ο Νίκος Μιχαλόπουλος ο τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων. 
Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο της Κρέστενας με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήταν απαραίτητα. 

Στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου και Νίκο Μιχαλόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Το δικαστήριο αθώωσε τον Φώτη Παππά τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην καταδικαστεί, καθώς «έκανε ότι μπορούσε» για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά. 

Το εφετείο

Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 10 χρόνια για κάθε κατηγορούμενο, αλλά εξαγοράσιμα με 5€ την ημέρα Όλοι οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν έφεση και η υπόθεση εκδικάστηκε εκ νέου το 2014 από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ηλείας.

Εκεί ο νομάρχης Χ. Καφύρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ με την ίδια ποινή καταδικάστηκε ο δήμαρχος της Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος, με τη μόνη διαφορά ότι η ποινή του ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και η εξαγορά της θα γινόταν σε 24 δόσεις. Επίσης, με την ίδια ποινή καταδικάστηκε και ο πυροφύλακας. Καλούνταν να καταβάλουν συνολικά 40.000 ευρώ. Για τη ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου που αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό διατάχθηκε η κατ’ οίκον κράτησή της για όσο χρόνο προβλέπει ο νόμος επί της εκτιτέας ποινής. Μετά την εφετειακή καταδικαστική απόφαση οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος άσκησαν αίτηση στον Άρειο Πάγο με την οποία ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική εφετειακή γι΄αυτούς απόφαση. 

Ο Άρειος Πάγος 

Η υπόθεση τελεσιδίκησε τον Ιούνιο του 2015 στον Άρειο Πάγο. Το Ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την πρόταση της αντεισαγγελέως Θεοφανίας Κοντοθανάση, την εφετειακή απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας. 

Οι δύο τοπικοί παράγοντες, όπως και ο πυροφύλακας, καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς, μετά από σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι τοπικοί φορείς είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης να είχαν προβεί σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κ.λπ. Όμως, δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου. 

Η πυρκαγιά έλαβε τεράστιες, ανεξέλγκτες και καταστροφικές διαστάσεις, λόγω ελλείψεως των αναγκαίων μέτρων. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεχόμενο την εισήγηση της κυρίας Κοντοθανάση, με την υπ΄ αριθμ. 514/2015 απόφασή του απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

Οι νομοί που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Μεσσηνίας, 
Αρκαδίας, 
Ηλείας (όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι), 
Αχαΐας, 
Λακωνίας, 
Αργολίδας, 
Κορινθίας, 
Αττικής 
Ευβοίας 
Φθιώτιδας. 

Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ολα τα παραπάνω συνέβησαν το 2007. Για τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, ποιος έχει την ευθύνη; 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Οταν η πύρινη λαίλαπα "πήρε" δεκάδες ζωές - Η κόλαση επί γης
Οταν η πύρινη λαίλαπα "πήρε" δεκάδες ζωές - Η κόλαση επί γης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTCyQ9EkWy6lomw07Uhwa9V6PrGu62mo2s4rPuEY4lDlLTjHUsm3RvwXad4o9NB7GpLKjyclny2Qr5FjnfMPKP6GHyU95XOVBooDinML2fesKdre86iAwrQMbw3fhLxbzYUC9QitsoQJ0/s600/Opera+%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-08-26_125832_www.ethnos.gr.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTCyQ9EkWy6lomw07Uhwa9V6PrGu62mo2s4rPuEY4lDlLTjHUsm3RvwXad4o9NB7GpLKjyclny2Qr5FjnfMPKP6GHyU95XOVBooDinML2fesKdre86iAwrQMbw3fhLxbzYUC9QitsoQJ0/s72-c/Opera+%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-08-26_125832_www.ethnos.gr.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/08/blog-post_792.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/08/blog-post_792.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy