Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Κυριάρχησαν οι πυρκαγιές και τα αντιπλημμυρικά έργα

  Στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων το πρωί της Τετάρτης  Την ανησυχία του για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων εξέφρα...

 

Στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων το πρωί της Τετάρτης 

Την ανησυχία του για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος 

Την ανάγκη για συνέχιση της επαγρύπνησης με σκοπό την αποφυγή κινδύνων πυρκαγιάς, καθώς και της έγκαιρης προετοιμασίας για την αντιμετώπιση πιθανών ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, εξέφρασε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο κλειστό γυμναστήριο Κρεστένων. 

Ο κ. Μπαλιούκος εξήρε την προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων κατά τις δύσκολες ημέρες που η περιοχή απειλήθηκε από το μέτωπο της πυρκαγιάς Πύργου – Ολυμπίας – Γορτυνίας και συγχρόνως υπογράμμισε την αλληλεγγύη του δήμου προς τους πυρόπληκτους, με την συγκέντρωση διαφόρων ειδών που θα παραδοθούν τις επόμενες ημέρες στους πληγέντες.
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εστίασε εξάλλου τη χθεσινή συνεδρίαση, στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, δεδομένου όπως είπε και σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι ενέργειες επικεντρώνονται μόνο στις οριοθετημένες πυρόπληκτες περιοχές. «Να σας θυμίσω ότι τα Μακρίσια το 2007 λίγη ζημιά είχαν υποστεί από τις πυρκαγιές, τον χειμώνα όμως διέτρεξαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις λασποροές και την πλήρωση της κοίτης του ποταμού από αδρανή και άλλα προϊόντα καύσης. 

Ο ποταμός Κλαδέος, ο χείμαρρος Μουριάς, Κάμενας, Λούβρου, ο ποταμός Ερύμανθος και ο ποταμός Λάδωνας στις εκβολές τους στον ποταμό Αλφειό θα δημιουργήσουν συνθήκες εκτροπή και αλλαγής κατεύθυνσης της κοίτης του, η διάρκεια των φαινομένων και η ένταση θα δοκιμάσουν και τις αντοχές των αντιπλημμυρικών μας έργων» τόνισε ο κ. Μπαλιούκος. 

Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό 

Αναφερόμενος εξάλλου στα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο στον Αλφειό, επεσήμανε: «Ανησυχητικό γεγονός επίσης είναι ο τρόπος εκτέλεσης αυτή τη στιγμή του αντιπλημμυρικού έργου στον Αλφειό ποταμό, με μεγάλο προϋπολογισμό 5.000.000 €, που εκτελείται από την Π.Δ.Ε. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το αντιπλημμυρικό έργο είναι η προστασία της όχθης με βαριά ελαστική κατασκευή και η απομάκρυνση των αδρανών – φερτών υλικών από την κοίτη. Από το διάστημα που σταμάτησαν οι πυρκαγιές μέχρι σήμερα παρακολουθώ, όπως και εσείς, την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στην θέση «Ράσσα» Μακρισίων στον ποταμό Αλφειό, στον πιο δύσκολο ποταμό της χώρας, με την συγκέντρωση αδρανών υλικών στην κοίτη. 

Έχω την αίσθηση ότι ο τρόπος εκτέλεσης αυτής της εργολαβίας ακυρώνει την θέση του νομού, που μέχρι σήμερα επέμενε για την απομάκρυνση των αδρανών από την κοίτη και την ελεύθερη χωρίς εμπόδια ροή του ποταμού. Επίσης, στο ύψος των Καλυβακίων σε παρέμβαση απαραίτητη στην απέναντι πλευρά ο ποταμός στραγγαλίστηκε, μειώθηκε το εύρος της κοίτης, με κίνδυνο σε αυτές τις μεγάλες αναμενόμενες πλημμύρες του ποταμού, να εκτραπεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τους παρακείμενους οικισμούς. 

Στο κατεστραμμένο ανάχωμα στη Φρίξα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και έχω βάσιμες αμφιβολίες ότι η Περιφέρεια θα επικαλεστεί ανεπάρκεια πιστώσεων για την εκτέλεσή του. Τέλος, η λεκάνη του Αλφειού ποταμού στο φράγμα Φλόκα παραμένει ακαθάριστη και είναι αμφίβολο αν θα καθαριστεί στην προσεχή χειμερινή περίοδο. Για τα ζητήματα αυτά και τις ενστάσεις μας για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, για την μη ολοκλήρωση όλων των σημείων που περιλαμβάνονται στη μελέτη, ζήτησα και έγινε συνάντηση με τον Κύριο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας όπως επίσης απευθύνθηκα στην Διεύθυνση έργων της Π.Δ.Ε., έγιναν αυτοψίες, βρήκαμε κοινό τόπο για την εκτέλεση του έργου αλλά συνεχίζω να είμαι ανήσυχος διότι δεν βλέπω να εκτελούνται τα έργα σύμφωνα με αυτά που η υδραυλική επιστήμη επιβάλλει». 

Τέλος όσον αφορά τις αμιγώς δημοτικές υποχρεώσεις, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ανέφερε ότι αυτές περιλαμβάνουν τον καθαρισμό φρεατίων και σχαρών εντός οικισμών, μέτρα προστασίας των σημείων με ιστορικό κατολισθήσεων, έργα πολιτικής προστασίας μπαίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα, αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έναρξη μικροπαρεμβάσεων αλλά και μεγαλύτερων, πρόσληψη προσωπικού για τον χειρισμό μηχανημάτων έργου, συμπλήρωση με στελεχιακό προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας στα κενά που δημιούργησε η εφαρμογή της κινητικότητας, περεταίρω συντήρηση του αγροτικού δικτύου κ.α.
Μνημόνια με ιδιώτες 

Εξάλλου από την πλευρά του ο προϊστάμενος του κλιμακίου της Π.Υ. Κρεστένων και πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Κώστας Δρακόπουλος εξέφρασε την ανάγκη για τη σύναψη μνημονίων με ιδιώτες ώστε να υπάρχουν μηχανήματα και εκτός του δήμου, διότι σε ταυτόχρονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Πλουτοχώρι, Φρίξα , Καλυβάκια και Κρέστενα όπως πέρυσι, δεν θα μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί μόνο με τα δικά του μέσα. Επίσης τόνισε ότι πέρυσι έγιναν κάποιοι καθαρισμοί σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά μόνο σε κάποια τμήματα στον ποταμό Σελινούντα πίσω από το ΕΠΑΛ μέχρι τις εργατικές κατοικίες και το Τσαμά, διότι εκεί υπάρχουν φράκτες και ιδιοκτησίες που τέμνουν την κοίτη του ποταμού και θα πρέπει απαραίτητα να γίνει οριοθέτηση και να μπουν μηχανήματα στην κοίτη του. 

Ακόμα ο αντιδήμαρχος κ. Γιαν. Δάγκαρης πρότεινε με ευθύνη των προέδρων να γίνει καταγραφή όλων όσων έχουν κύρια κατοικία, ή εκείνων που περνάνε την ημέρα τους στην παραποτάμια περιοχή του Αλφειού, ώστε να μπορούν να ενημερωθούν σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Ο κ. Δάγκαρης έθεσε συγχρόνως τα ζητήματα του φράγματος του Αλφειού, του έργου που θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη λεκάνη απορροής, των θυροφραγμάτων, του αντλιοστασίου που λειτουργεί με μία αντλία που επισκεύασε με δική του πρωτοβουλία ο δήμαρχος κ.α. 

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Χαντζόπουλος αναφέρθηκε στο σημείο όπου πλημμύρισε το 2003 ο κάμπος των Μακρισίων, όπου όπως τόνισε δεν έγινε έργο προστασίας, καθώς επίσης στην λεκάνη του φράγματος που παραμένει ακαθάριστη ε ορατό τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν τα χωράφια. Ο δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής εξέφρασε την άποψη ότι λόγω του Λάδωνα και του Ερυμάνθου είναι πολύ πιθανό ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες να δημιουργηθούν προβλήματα, λέγοντας με τη σειρά του πως είναι ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον καθαρισμό του φράγματος. 

Ακόμα ο αρμόδιος του γραφείου πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Ηλείας κ. Κώστας Μπαλκάμος, υπογράμμισε ότι τους επόμενους δύο μήνες δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός όσον αφορά τις πυρκαγιές, ενώ επεσήμανε πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση πλημμύρων από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ολυμπίας και Γορτυνίας. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι στις Δ.Ε. Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας κ.κ. Μιλτ. Γεωργακόπουλος και Βασίλης Δημητρακόπουλος, ο διοικητής του Α.Τ. Κρεστένων κ. Σωτ. Πιτσινής, διευθυντικά στελέχη του δήμου κ.α.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Κυριάρχησαν οι πυρκαγιές και τα αντιπλημμυρικά έργα
Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Κυριάρχησαν οι πυρκαγιές και τα αντιπλημμυρικά έργα
https://1.bp.blogspot.com/-9vlSJhy2iEc/YS-uprmpFMI/AAAAAAAEz2o/MpZKE_Bao3Ueyqi51i-QO1f76c87OTw2QCLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-09-01_194554_mail.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/-9vlSJhy2iEc/YS-uprmpFMI/AAAAAAAEz2o/MpZKE_Bao3Ueyqi51i-QO1f76c87OTw2QCLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-09-01_194554_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/09/blog-post_84.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/09/blog-post_84.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy