-->

Μάτι: Όλα λάθος - Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση για τις διώξεις των «27»

Βαρύτατες ευθύνες και εγκληματικές παραλείψεις αποδίδει στα στελέχη της κρατικής μηχανής ο εισαγγελέας στην προτασή του προς το δικαστικο ...

Βαρύτατες ευθύνες και εγκληματικές παραλείψεις αποδίδει στα στελέχη της κρατικής μηχανής ο εισαγγελέας στην προτασή του προς το δικαστικο συμβούλιο. Στην πολυσέλιδη πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός , ο οποίος δείχνει "εδώλιο" σε 27 κατηγορούμενους, αναφερει ότι εάν είχαν ενεργήσει διαφορετικά , ισως η πυρκαγιά να μην είχε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. 

«Ο χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς προσδιορίστηκε από στις 16:15 έως τις 16:30, β) ο χρόνος, που καταγράφηκε η πυρκαγιά σε κάμερα ασφαλείας οικίας της περιοχής, ήταν στις 16:35 και γ) η αναγγελία του περιστατικού στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ./Ε.Σ.Κ.Ε. έγινε στις 16:41, ήτοι είχε ήδη παρέλθει χρόνος (μεταξύ 26 και 11 λεπτών) από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι την ώρα αναγγελίας της στο Πυροσβεστικό Σώμα», αναφέρει ο εισαγγελέας. Αυτή είναι η πρώτη καθυστέρηση, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, στην οποία προστέθηκε ακόμη η αργοπορία περίπου μίας ώρας στον χρόνο που δόθηκε η εντολή για γενική επιφυλακή της Πυροσβεστικής. 

Όπως αναφέρει: 

«Στις 17:30, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή Νταού Πεντέλης, διατάχθηκε από το Ε.Σ.Κ.Ε. γενική επιφυλακή για την δύναμη όλων των Υπηρεσιών του Π.Σ., πλην όμως η ως άνω ενέργεια ήταν απρόσφορη, καθώς είχε ήδη παρέλθει μία τουλάχιστον ώρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς». 

Στην πρότασή του ο κ. Πολυχρόνης αναφέρεται στη νεοσύστατη υπηρεσία με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΣμηΕΑ - drones), η οποία, όπως υπογραμμίζει, «έμεινε επιχειρησιακά ανεκμετάλλευτη την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, ενώ η χρήση τους θα μπορούσε να παράσχει στο Ε.Σ.Κ.Ε. απευθείας εικόνες από τον τόπο της πυρκαγιάς, καθώς και σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την συμπεριφορά της πυρκαγιάς, τον τρόπο εξάπλωσής της και άλλα δεδομένα, που θα συνέβαλαν στην λήψη ορθών επιχειρησιακά αποφάσεων». 

Δεν κινητοποιήθηκαν τα πυροσβεστικά οχήματα 

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, στην περιοχή βρίσκονταν μόνο 13 πυροσβεστικά οχήματα. «Από την ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς (16:41) μέχρι και 18:20, όταν δηλαδή το μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε σε διάφορα σημεία την Λ. Μαραθώνος με κατεύθυνση προς το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστικών υδροφόρων οχημάτων του Π.Σ., που επιχειρούσαν στην περιοχή, ήταν μόνο δεκατρία (13), χωρίς μάλιστα να υπάρξει παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον οικισμό Μάτι» 

Ανεπαρκή τα εναέρια μεσα 

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, μόνο ένα ελικόπτερο επιχειρούσε τα πρώτα 20 λεπτά στο Μάτι, ενώ ακόμη ένα αντί να κατευθυνθεί στην Πεντέλη έσπευσε προς την Motor Oil, στην περιοχή της Κινέτας. 

Δεν έγινε προληπτική εκκένωση 

«Κατόπιν κλήσεων στο 199 από πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά για ανθρώπους, που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνεις των κινδυνευόντων ατόμων για την διάσωσή τους, οι τηλεφωνητές - χειριστές του 199 δεν ενήργησαν προς διάσωση των ατόμων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά, αλλά διαβίβαζαν τα περιστατικά αυτά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, αφετέρου δεν διέθεταν γνώσεις και μέσα, για να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά» αναφέρει ο εισαγγελέας, σημειώνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό της επικοινωνίας με το 199. 

«Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα εμείς, είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό ... Χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τι λέτε τώρα;», και ο χειριστής - τηλεφωνητής του «199» απάντησε: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» και μία γυναίκα του απάντησε: «Όχι ρε παιδιά, αφού έχω μωρό δεκατριών μηνών και πώς θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι». 

Ακολούθως, στις 18:15:36, ο χειριστής - τηλεφωνητής του «199», αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για την διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικία, διαβιβάζει το συμβάν στο Κ.Ε.Π.Π. αναφέροντας: «Ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο να βοηθήσει; τα δικά μας σβήνουν» και το Κ.Ε.Π.Π. απαντά: «Ναι παιδιά, όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο ... Έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «Αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το εκατό να πάει ένα περιπολικό; αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο εκατό;» 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Μάτι: Όλα λάθος - Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση για τις διώξεις των «27»
Μάτι: Όλα λάθος - Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση για τις διώξεις των «27»
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhuGZjmKdcmR5qwPDKOzoKI1y5ok6R55q55ogCH7E-11lEJUeBU6LpzoSUuAUTXTe4L2EJZ4vvHLx3ikVgP1yyt_ODg5wSiS9FYthyUph4mlUaU5S82P_IW-YI9l_3whECet-WgMu2GdesuclSQ9i-T3RXvW0LJOBR3BhgjJ3RQbLa7bqRo3ribguKV=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhuGZjmKdcmR5qwPDKOzoKI1y5ok6R55q55ogCH7E-11lEJUeBU6LpzoSUuAUTXTe4L2EJZ4vvHLx3ikVgP1yyt_ODg5wSiS9FYthyUph4mlUaU5S82P_IW-YI9l_3whECet-WgMu2GdesuclSQ9i-T3RXvW0LJOBR3BhgjJ3RQbLa7bqRo3ribguKV=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/10/27_12.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/10/27_12.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy