Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Συντήρηση συστήματος φρένων: τακάκια και δισκόπλακες

Η ασφάλεια στις μετακινήσεις συνδέεται με την κατάσταση τoυ συστήματος φρένων του αυτοκινήτου και επομένως η φροντίδα των τμημάτων αυτού σ...

Η ασφάλεια στις μετακινήσεις συνδέεται με την κατάσταση τoυ συστήματος φρένων του αυτοκινήτου και επομένως η φροντίδα των τμημάτων αυτού συστήματος έχει μεγάλη σημασία. Το σύστημα φρένων είναι ένα πολύπλοκος μηχανισμός, οι πραγματικοί εργάτες του, όμως, βρίσκονται κοντά στους τροχούς και δεν είναι άλλα από τα δισκόφρενα ή τα ταμπούρα. Στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων, προτιμούνται τα δισκόφρενα και αποτελούνται κατά βάση από τις δαγκάνες με τα έμβολά τους, τα τακάκια και τις δισκόπλακες. 

Δισκόπλακες και τακάκια φρένων 

Σε αυτο το άρθρο, θα σου μιλήσουμε για το πότε και πώς να αλλάξεις τα τακάκια φρένων και τις δισκόλακες, ώστε τα επίπεδα της ενεργητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου σου να είναι υψηλά. Οι δισκόπλακες χρησιμοποιούνται για να μαγκώνουν σε αυτές οι δαγκάνες, έτσι ώστε να πραγματοποιείται επιβράδυνση του τροχού, ενώ τα τακάκια έχουν το ρόλο του υλικού τριβής. 

Ενδείξεις ότι οι δισκόπλακες φρένων χρειάζονται αντικατάσταση: 

Τρέμουλο στο πεντάλ του φρένου που μπορεί να δηλώνει ότι οι δισκόπλακες έχουν στραβώσει. Το πάχος της δισκόπλακας είναι μικρότερο ή ίσο με τον δείκτη ελάχιστου πάχους που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. 

Ύπαρξη βαθιών κυκλικών χαρακιών ή ακτινωτών ρωγμών. Εντοπισμός σκούρων σημαδιών στην επιφάνεια της δισκόπλακας. Παραμορφώσεις στην επιφάνεια πέδηση. 

Μέσος κύκλος ζωής δισκόπλακων 

Οι δισκόπλακες χρειάζεται να αντικατσταθούν κάθε 50.000 με 100.000 χλμ. περίπου. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο εντός της πόλης, η αλλαγή θα ήταν ωφέλιμο να γίνεται αρκετά νωρίτερα, περίπου στα 30.000 χιλιόμετρα. 

Ενδείξεις ότι τα τακάκια φρένων χρειάζονται αντικατάσταση: 

Ενεργοποίηση της λυχνίας που υποδεικνύει τη φθορά τακακιών φρένων στον πίνακα οργάνων. Αυξημένη απόσταση πέδησης. Μειωμένη αποτελεσματικότητα της φρεναρίσματος. Το όχημα αποκλίνει από την προβλεπόμενη διαδρομή κατά το φρενάρισμα. Τρεμούλιασμα του πεντάλ φρένων. Αύξηση της δύναμης είναι αναγκαία για το πάτημα του πεταλιού του φρένου. Το πεντάλ δεν επιστρέφει στην αρχική του θέση μετά το πάτημα. 

Μέσος κύκλος ζωής τακακιών 

Ο μέσος κύκλος ζωής των τακακιών φρένων κυμαίνεται από 15.000 ως 20.000 χιλιόμετρα και φυσικά συνδέεται με το οδηγικό στυλ και τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ενώ η απότομη επιτάχυνση και επιβράδυνση, προκαλούν ταχύτερη φθορά. Συνιστάται να τα αλλάζεις, αν το πάχος του επιθέματος μειωθεί στα 5 χιλιοστά και κάτω, διότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης στη δισκόπλακα και κίνδυνος βρασμού του υγρού των φρένων. 

Αντικατάσταση 

Θα σου συστήναμε κάθε φορά που αλλάζεις δισκόπλακες, να αλλάζεις μαζί και τα τακάκια, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα τακάκια να είναι «φαγωμένα» ανομοιόμορφα απο τις παλιές δισκόπλακες και να στραβοπατήσουν στις καινούριες. Επίσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς τις δισκόπλακες και τα τακάκια που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου. 

Παρακάτω, θα βρεις προτεινόμενα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις, για να κάνεις την αντικατάσταση, εφόσον διαθέτεις τις απαραίτητες δεξιότητες, τα εργαλεία και τον ανάλογο προστατευτικό εξοπλισμό, κυρίως μια μάσκα εργασίας και γάντια: 

Άνοιξε το καπό. 

Ξεβίδωσε το καπάκι του δοχείου του των υγρών φρένων. Αυτό βοηθά στην αποφυγή δημιουργίας πρόσθετης πίεσης στο σύστημα φρένων, κάθε φορά που πατάς το έμβολο της δαγκάνας φρένων. Σε περίπτωση που η στάθμη του υγρού φρένων έχει αυξηθεί πάνω από το κανονικό, μπορείς να το να το αδειάσεις μέσω του στομίου πλήρωσης υγρού φρένων. 

Αν το αυτοκίνητο σου διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης, σύνδεσε τον εξοπλισμό σέρβις στη θύρα διαγνωστικού ελέγχου και βάλε το σύστημα φρένων σε λειτουργία συντήρησης. 

Ασφάλισε τους τροχούς με τάκους. Ξέσφιξε τα μπουλόνια στερέωσης του τροχού. Ανύψωσε το αυτοκίνητο με ένα γρύλο ή βάλτο πάνω σε έναν λάκκο συνεργείου. Ξέσφιξε τα μπουλόνια τροχού. Βγάλε τον τροχό. Βγάλε τα εξαρτήματα που σε εμποδίζουν να αφαιρέσεις τη δαγκάνα φρένων: Τα καπάκια πείρου οδηγού δαγκάνας φρένων. Τον ακροδέκτη του αισθητήρα φθοράς των τακακιών φρένων. Τον ακροδέκτη του αισθητηρα ABS. Τον αισθητήρα ΑΒS. Τη ντίζα του χειρόφρενου. Καθάρισε τα στοιχεία στερέωσης της δαγκάνας των φρένων. 

Ξεβίδωσε το κολάρο της δαγκάνας φρένων. Ανάλογα με τον σχεδιασμό του οχήματος, ενδέχεται να είναι απαραίτητο να αφαιρέσεις το στήριγμα που έχουν τα τακάκια φρένων. Ξεχώρισε τα τακάκια φρένων. Ανάλογα με τον σχεδιασμό του οχήματος, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσεις το ελατήριο συγκράτησης της δαγκάνας φρένων. Αφαίρεσε τη δαγκάνα του φρένου. Δέσε τη δαγκάνα στην ανάρτηση ή στο αμάξωμα με ένα σύρμα χωρίς να αποσυνδέσεις το μαρκούτσι, για να αποτρέψεις την αποσυμπίεση του συστήματος πέδησης. Βεβαιώσου ότι η δαγκάνα φρένου δεν κρέμεται από το μαρκούτσι του φρένου. Αφαίρεσε τα τακάκια φρένων. 

Καθάρισε τα στοιχεία στερέωσης της βάσης της δαγκάνας φρένων. Ξεβίδωσε τις βίδες της βάσης της δαγκάνας. Αφαίρεσε τη βάση της δαγκάνας. Καθάρισε τα στοιχεία στερέωσης της δισκόπλακας. Ξεβίδωσε τις βίδες της δισκόπλακας. Αφαίρεσε τη δισκόπλακα. Σε ορισμένα οχήματα, η δισκόπλακα αφαιρείται μαζί με το ρουλεμάν του μουαγιέ. Καθάρισε το μουαγιέ. Καθάρισε το σημείο επαφής. Τοποθέτησε την καινουρια δισκόπλακα. Σφίξε τις βίδες της δισκόπλακας. Χρησιμοποίησε ένα δυναμόκλειδο και τήρησε τη συνιστώμενη ροπή σύσφιξης. Να θυμάσαι ότι σε ορισμένα αυτοκίνητα, θα πρέπει να ρυθμίσεις την τάση της ντίζας του χειρόφρενου. 

Καθάρισε τη βάση της δαγκάνας φρένων από τη βρωμιά και τη σκόνη. Έλεγξε τη βάση της δαγκάνας φρένων, τους πείρους οδηγούς της δαγκάνας και τις φούσκες της. Καθάρισέ τα και αν χρειάζεται, άλλαξέ τα. Τοποθέτησε τη βάση στήριξης της δαγκάνας των φρένων. Σφίξε τη βάση της δαγκάνας των φρένων. Χρησιμοποίησε ένα δυναμόκλειδο, τηρώντας τη συνιστώμενη ροπή σύσφιξης. Πέρασε από επεξεργασία το έμβολο της δαγκάνας φρένου. Πίεσε προς τα μέσα το έμβολο της δαγκάνας φρένων. Τοποθέτησε τους πείρους συγκράτησης των τακακιών φρένων. 

Τοποθέτησε τα καινούρια τακάκια φρένων. Τοποθέτησε τη δαγκάνα φρένου και σφίξε τη. Χρησιμοποιήσε ένα δυναμόκλειδο, τηρώντας συνιστώμενη ροπή σύσφιξης. Τοποθέτησε ξανά όλα τα εξαρτήματα που αφαιρέθηκαν αρχικά: Τα καπάκια πείρου οδηγού δαγκάνας φρένων. Τον ακροδέκτη του αισθητήρα φθοράς των τακακιών φρένων. Τον ακροδέκτη του αισθητηρα ABS. Τον αισθητήρα ΑΒS. Τη ντίζα του χειρόφρενου. 

Τοποθέτησε την ασφάλεια στη δαγκάνα. Επεξεργάσου με κάποιο προϊόν την επιφάνεια που ακουμπά η δισκόπλακα στη ζάντα του τροχού. Καθάρισε την επιφάνεια της δισκόπλακας. Τοποθέτησε τον τροχό. Βίδωσε τα μπουλόνια του τροχού. Χαμήλωσε το αυτοκίνητο και χρησιμοποίησε έναν σταυρό, προκειμένου να σφίξεις τα μπουλόνια των τροχών. 

Χρησιμοποίησε ένα δυναμόκλειδο, τηρώντας τη συνιστώμενη ροπή σύσφιξης. Αφαίρεσε τους γρύλους και τους τάκους. Επανάφερε το ηλεκτρονικό σύστημα φρένων σε κατάσταση λειτουργίας και αποσύνδεσε τον εξοπλισμό συντήρησης. Χωρίς να κάνεις εκκίνηση του κινητήρα, πάτησε το πεντάλ του φρένου αρκετές φορές, μέχρι να αισθανθείς σημαντική αντίσταση. Έλεγξε τη στάθμη υγρού φρένων στο δοχείο διαστολής και ξαναγέμισέ το, αν είναι απαραίτητο. 

Σφίξε το καπάκι του δοχείου του υγρού φρένων. Κλείσε το καπό. Να θυμάσαι πως τα καινούρια τακάκια και οι καινούριες δισκόπλακες πρέπει να στρώσουν τα πρώτα χιλιόμετρα, ώστε να αρχίσουν να έχουν καλή απόδοση. 

Προσοχή! Για να κάνεις αυτή τη διαδικασία, είναι απαραίτητο το αυτοκίνητό σου να μην έχει χρησιμοποιηθεί, ώστε να μην υπάρχει υψηλή θερμοκρασία στα σημεία αντικατάστασης, η οποία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή εγκαυμα. 

Πηγές: Πληροφορίες για δίσκους φρένων με el.eferrit.com 
Πληροφορίες για τακάκια φρένων με autodoc.gr 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Συντήρηση συστήματος φρένων: τακάκια και δισκόπλακες
Συντήρηση συστήματος φρένων: τακάκια και δισκόπλακες
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhnJNoWMX4zLsYYv1O3pVv2RHTuiw4Uw4DYmFUneu6yhlxF4wopICR9g67k44nv2SgtPjIjAjnXENUKjEt09wUVg664dUGAEaggoYd2e1A3oo1JCXcgsJs0gmRkWgc8ErmsuNBPYJ_3X8W74ahL4-tq4NVLnR_fsKEsaUWI-aH_uQYrInfTde_hNJE5=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhnJNoWMX4zLsYYv1O3pVv2RHTuiw4Uw4DYmFUneu6yhlxF4wopICR9g67k44nv2SgtPjIjAjnXENUKjEt09wUVg664dUGAEaggoYd2e1A3oo1JCXcgsJs0gmRkWgc8ErmsuNBPYJ_3X8W74ahL4-tq4NVLnR_fsKEsaUWI-aH_uQYrInfTde_hNJE5=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/10/blog-post_121.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/10/blog-post_121.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy