-->

Υπογράφηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή Εκεχειρία

-Παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου   Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας το απόγευμα της Κυριακή...

-Παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου 

Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας το απόγευμα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου, οι σύγχρονοι σπονδοφόροι «σάλπισαν» την έναρξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας λίγες ώρες πριν ανάψει η ιερή Φλόγα για τους 24 ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το αυθεντικό κείμενο υπέγραψαν οι Δήμαρχοι των πόλεων της Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και Σπάρτης, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία. 

Την Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψαν επίσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, οι Αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Γιώργος Παπανδρέου και κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Πεκίνο 2022» κ. Yu Zaiqing, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι εκπρόσωποι θεσμών που ήταν παρόντες, ενώ θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο εξέχοντα μέλη του ολυμπιακού κινήματος, αρχηγοί κρατών, υπουργοί, πρέσβεις χωρών και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.
Σακελλαροπούλου: Να γίνει πράξη 

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, ανέφερε: «Η υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που αναβιώνει ήδη από το 2016 εδώ, στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε αγαστή συνεργασία του Δήμου με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, προσδοκά να μεταδώσει το φιλειρηνικό μήνυμα των Αγώνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Να γίνει το έναυσμα για την κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές, το διπλωματικό εφαλτήριο για την προώθηση του διαλόγου, της κατανόησης και της συμφιλίωσης σε κράτη ή εθνότητες που βρίσκονται επί δεκαετίες σε διαμάχη. 

Αναθερμαίνοντας αυτή την ευγενική ιδέα, και πριν την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», δίνουμε σήμερα άλλη μια φορά την ίδια υπόσχεση πίστης στις αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών. Θα ήθελα να συγχαρώ το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για την σημαντική πρωτοβουλία του, όπως και τους Δημάρχους της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ήλιδας και της Σπάρτης. Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα του Σπαρτιάτη νομοθέτη Λυκούργου, του Ηλείου βασιλιά Ιφίτου και του βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη, ανανεώνουν, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, την μακροβιότερη σύναψη ειρήνης, υπογράφοντας από κοινού την διακήρυξη της  Εκεχειρίας, ενόψει των 24ωνΧειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και των 13ωνΧειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, στο Πεκίνο. 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε όλοι, το περιεχόμενο αυτής της διακήρυξης, με τη βοήθεια του Ο.Η.Ε, να γίνει κάποτε και πράξη σε παγκόσμιο επίπεδο». Μπαχ: Δυνατό μήνυμα Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Μπαχ ευχαρίστησε τους τρεις Δημάρχους για το δυνατό μήνυμα και για τον συμβολισμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μια πράξη που όπως ανέφερε, αναβιώνει μια παράδοση 3000 χρόνων που υπενθυμίζει στις σύγχρονες γενιές το χρέος να τιμούμε και να επιδιώκουμε την ειρήνη, παρά τις τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίησή της. 

Στάθηκε ιδιαίτερα στην άρρηκτη σχέση αυτού του μηνύματος της εκεχειρίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που μέσα από τον αθλητισμό προάγουν την παγκόσμια ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.
Με χρέος και ευθύνη… 

Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Κων/νο Φίλη και ακολούθησαν οι προσφωνήσεις από τους τρεις Δημάρχους. Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος, τόνισε: «Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη. Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται. Πόλεμοι, συγκρούσεις, μετακινήσεις πληθυσμών, κλιματική αλλαγή, πανδημίες, αποτελούν τα πιο μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Έχουμε χρέος και ευθύνη, να προάγουμε το πνεύμα και τη διαχρονική σημασία των Ολυμπιακών Αξιών, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο σεβασμού και αρμονίας με τη φύση και να ορίσουμε ένα κανόνα διαλόγου και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε. Μπορούμε να είμαστε οι σύγχρονοι σπονδοφόροι της εκεχειρίας».

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Λυμπέρης υπογράμμισε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα απέδειξε πως μπορεί να ενωθεί σε κοινές προσπάθειες, αναζητώντας λύσεις στις κοινές μας αγωνίες, υπερβαίνοντας τις πολιτικές διαφορές. Όπως οι αθλητές ξεπερνούν τα όριά τους, δίνοντας τις δυνάμεις τους για τη νίκη, ας εργαστούμε όλοι, με δράσεις σε κάθε επίπεδο για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Και ας είναι στο εξής οι μάχες και οι αντιπαραθέσεις μας, όπως μας δίδαξαν οι αρχαίοι, αγώνες μόνο για το καλό και το ωραίο». 

Τέλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς οι Σπαρτιάτες έχουμε ξεχωριστή σχέση με την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών, ο Λυκούργος, πίστευε ότι με την άσκηση γίνεσαι πιο ρωμαλέος σωματικά και ψυχικά και έτσι μπορείς να υπερασπιστείς την ελευθερία σου από ξένους κατακτητές και εσωτερικούς δυνάστες! Παιδεία και άσκηση εξασφαλίζουν την ελευθερία σου. Αυτό είναι και ένα κυρίαρχο μήνυμα του Ολυμπιακού κινήματος». 

Να σημειωθεί ότι το αρχαίο και το νεοελληνικό κείμενο της Εκεχειρίας εκφώνησε η Πρωθιέρεια 2016 και 2018 κα Κατερίνα Λέχου. Η εκδήλωση είχε και ενδιαφέρουσα μουσική επένδυση, καθώς άρχισε με το Μουσικό δρώμενο: John Blow: Welcome, every guest από το έργο Amphion anglicus και έκλεισε με το «Κέλομαι σε Γογγύλα» (ποίηση Σαπφούς) από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζηδάκι. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Υπογράφηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή Εκεχειρία
Υπογράφηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή Εκεχειρία
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgrkdzvRHeFkmzJiKK-db-COiflk6t5Kf6G-dD4N_hQHsQW3l2wtb4bWStWjVTinKZZHvlB2nJxdx1-jcPQnJq8-rcYF4pMrTPGRZQFlg-2Hiv8QsT6S93Tx9GYszOfZCHE75Ezp0qUscjB_-0gfQT4Tnayw8tIhHf7d7SpSg6hM5WSrBPT1yDs4vrz=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgrkdzvRHeFkmzJiKK-db-COiflk6t5Kf6G-dD4N_hQHsQW3l2wtb4bWStWjVTinKZZHvlB2nJxdx1-jcPQnJq8-rcYF4pMrTPGRZQFlg-2Hiv8QsT6S93Tx9GYszOfZCHE75Ezp0qUscjB_-0gfQT4Tnayw8tIhHf7d7SpSg6hM5WSrBPT1yDs4vrz=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/10/blog-post_723.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/10/blog-post_723.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy