Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Facebook: Η νύχτα-εφιάλτης του Mark Zuckerberg και η επόμενη δύσκολη μέρα της πλατφόρμας

  Παγκόσμια αναστάτωση προκλήθηκε με το black out στο Facebook και τις υπόλοιες πλατφόρμες που ανήκουν στον Mark Zuckerberg. Τι πιστεύουν ...

 

Παγκόσμια αναστάτωση προκλήθηκε με το black out στο Facebook και τις υπόλοιες πλατφόρμες που ανήκουν στον Mark Zuckerberg. Τι πιστεύουν παράγοντες της αγοράς για την επόμενη μέρα και τι τελικά συνέβη επί 7 ώρες 

Σε μία από τις πιο δύσκολες βραδιές για την εταιρεία του Mark Zuckerberg εξελίχθηκε η χθεσινή, με το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Oculus να τίθενται εκτός λειτουργίας. Μέσα σε μια περίοδο που το Facebook -και τα social media που διαχειρίζεται η εταιρεία του Facebook γενικότερα- δέχονται δριμεία κριτική ως προς το θέμα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας, ήρθε να προστεθεί και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε από τεχνικό λάθος, όπως τουλάχιστον μαρτυρά η επίσημη θέση της εταιρείας.

Το χρονικό, εν τάχει

Το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου (περίπου στις 18.00 ώρα Ελλάδος), όλες οι υπηρεσίες του Facebook τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Κάτι τέτοιο έβγαλε εκτός το Facebook, τo Instagram, το Messenger, το WhatsApp και το Oculus, μη επιτρέποντας σε κανέναν να επικοινωνήσει με φίλους και γνωστούς, αλλά και να αξιοποιήσει τις διάφορες πλατφόρμες. Χρειάστηκε τελικά περίπου 6 ολόκληρες ώρες να λυθεί το ζήτημα και να μπορέσουν οι τεχνικοί του Facebook να δώσουν μια λύση. Ένα εξάωρο, που ωστόσο, έφερε αρκετή αναστάτωση, σήκωσε αρκετά ερωτήματα και θύμισε σε αρκετούς το -σχεδόν- 24ωρο μπλακάουτ του Facebook του 2019. 

Τι συνέβη στο Facebook 

Η εταιρεία εξέδωσε τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου μια -όχι και τόσο αναλυτική- ανακοίνωση, όπου και αφού ζητούσε συγγνώμη από τους χρήστες, εξηγούσε πως υπήρξε ένα θέμα επικοινωνίας ανάμεσα στα συστήματά της. Όπως τονίζεται, οι servers της δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και δεν μπορούσαν να δώσουν τα σχετικά δεδομένα στους διάφορους παρόχους υπηρεσιών Internet από όλο τον κόσμο που ζητούσαν (μέσω των χρηστών) πρόσβαση σε προφίλ, σελίδες και λογαριασμούς. 

Ο ίδιος ο Mark Zuckerberg έκανε μια λιτή ανακοίνωση στο προσωπικό του προφίλ μετά την επαναφορά των συστημάτων, τονίζοντας πως κατανοεί το ότι κάποιο εξαρτώνται πολύ από τις υπηρεσίες της εταιρείας του για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους.
Όπως ήταν λογικό, τα σχόλια ήταν αρκετά καυστικά και αρκετοί έσπευσαν να επιτεθούν για την κατάσταση, καθώς, πλέον, πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram καθημερινά. 

Αχρηστεύθηκαν και οι κάρτες εισόδου 

Όπως μαρτυρούν ρεπορτάζ τεχνολογικών ιστοσελίδων του εξωτερικού, ακόμη και οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω του εσωτερικού δικτύου και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν πλατφόρμες και υπηρεσίες τρίτων, όπως το Outlook της Microsoft. Είναι δε όλες οι υπηρεσίες του Facebook συνδεδεμένες με το δίκτυό της που η δημοσιογράφος Σίρα Φρένκελ των New York Times αποκάλυψε -κατόπιν επικοινωνίας με υπαλλήλους του Facebook- πως δεν είχαν πρόσβαση στα γραφεία τους για να ελέγξουν το πρόβλημα, καθώς είχαν μπλοκαριστεί μέχρι και οι κάρτες εισόδους τους!
Οι «περίεργες» συγκυρίες 

Πόσο λογικό είναι ένα 6ωρο μπλακάουτ στο Facebook και τις διάφορες πλατφόρμες του να συζητηθεί περισσότερο από αυτήν των 24 ωρών το 2019; Δεν χρειάστηκε και πολύ να συνδυαστεί από πολλούς η κατάσταση με τα όσα έγιναν λίγες ώρες πριν πέσουν τα συστήματα. 

Η πρώην υπεύθυνη προϊόντων του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, κατηγόρησε ανοιχτά την εταιρεία ότι βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS. Μάλιστα, σημείωσε πως ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι έχουν ενημερωθεί πολλάκις πως επηρεάζεται η ψυχική υγεία των χρηστών του Facebook και ειδικά των εφήβων, δεν έκαναν το παραμικρό, αλλά προτίμησαν να μην ασχοληθούν καν και επηρεάσουν την κερδοφορία.
   
Όπως ήταν λογικό, οι αποκαλύψεις προκάλεσα την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων στις ΗΠΑ, οι οποίες για άλλη μια φορά ετοιμάζουν νέες έρευνες. 

H ζημιά 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι απώλειες για το Facebook και τον ίδιο τον Mark Zuckerberg ήταν τρομακτικές. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας εκτιμάται ότι έχασε μέσα σε 6 ώρες περί τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με την μετοχή της εταιρείας να πέφτει κατά 5.5% μέσα σε λίγες ώρες και η αξία της να κατρακυλά στα 967 δισ. δολάρια. Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, ο Zuckerberg βγήκε εκτός της πρώτης τριάδας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου από την αγορά της τεχνολογίας, καθώς η περιουσία του από τα 140 δισ. δολάρια έφτασε στα 121,6 δισ. δολάρια. 

Σε ό,τι αφορά τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook, ειδικοί εκτιμούν πως κάθε ώρα που ήταν εκτός λειτουργίας οι servers, ο όμιλος έχανε περί τα 500.000 δολάρια. Η εταιρεία NetBlocks έκανε μια ευρύτερη ανάλυση, υπολογίζοντας ότι μία διακοπή δύο ωρών στο Facebook έχει κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περί τα 160 εκ. δολάρια! 

Τα προσωπικά δεδομένα προς πώληση; 

Όση ώρα το Facebook και οι άλλες υπηρεσίες του ομίλου ήταν εκτός λειτουργίας, ένα δημοσίευμα του Sputnik ήρθε να φέρει ακόμη περισσότερα προβλήματα. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται, δεδομένα 1.5 δισ. χρηστών του Facebook έχουν βγει προς πώληση σε γνωστό φόρουμ χάκερς με αντίτιμο που πλησιάζει τα 7.5 εκ. δολάρια! Ο πωλητής σημειώνει χαρακτηριστικά πως εργάζεται σε εταιρεία που έχει πάρει τα δεδομένα από το Facebook και η οποία έχει πάνω από 18.000 πελάτες και λειτουργεί νόμιμα. 

Η επόμενη μέρα 

Το Reader επικοινώνησε με τεχνικούς δικτύων και ανθρώπους που γνωρίζουν τα του παρασκηνίου στην κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων και online υπηρεσιών και όλοι συμφώνησαν στο ότι το Facebook έχει μεγαλώσει πλέον τόσο που τέτοια φαινόμενα δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνουν τακτικά. Αν παρατηρήσει κανείς τις πλατφόρμες ελέγχου ποιότητας υπηρεσιών θα δει ότι μπορεί τα μαζικά προβλήματα να μην είναι τακτικά, αλλά τα μεμονωμένα περιστατικά (που μπορεί να καλύπτουν και ολόκληρες χώρες) εμφανίζονται πιο συχνά από παλαιότερα. 

Ένα μεγάλο θέμα που προκύπτει πάντως είναι το ότι ποτέ δεν θα μάθουμε αν ισχύουν οι επίσημες δικαιολογίες. Υπήρξε καθόλη τη διάρκεια που ήταν κάτω το Facebook η φημολογία πως όλα αυτά έγιναν επίτηδες για να πέσει το ενδιαφέρον του κοινού στο γεγονός και όχι στα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα για τις αποφάσεις της διοίκησης. Και όσο προσεκτικά και ψύχραιμα να θέλει κανείς να δει το θέμα (σε συνέχεια της κόντρας που έχει προκύψει και με την Apple για τα της διαχείρισης προσωπικών δεδομένων), πάντα θα υπάρχει αυτή η σκέψη έστω και στο πίσω μέρος του μυαλού. Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες, καθώς πλέον το Facebook έχει αρκετά μέτωπα ανοιχτά. 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Facebook: Η νύχτα-εφιάλτης του Mark Zuckerberg και η επόμενη δύσκολη μέρα της πλατφόρμας
Facebook: Η νύχτα-εφιάλτης του Mark Zuckerberg και η επόμενη δύσκολη μέρα της πλατφόρμας
https://1.bp.blogspot.com/-wNe_xz2ShB8/YVxF6WZYT9I/AAAAAAAE2Ts/RpTyTuvE9RYWh6oEVeH1m7D7JCnxqjTiwCLcBGAsYHQ/s600/Zuckerberg-facebook.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-wNe_xz2ShB8/YVxF6WZYT9I/AAAAAAAE2Ts/RpTyTuvE9RYWh6oEVeH1m7D7JCnxqjTiwCLcBGAsYHQ/s72-c/Zuckerberg-facebook.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/10/facebook-mark-zuckerberg.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/10/facebook-mark-zuckerberg.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy