-->

Πάτρα-Πύργος: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση-Μπουλντόζες το 2022

  Η σύμβαση του Πάτρα-Πύργος πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κινήσεις για την επιτάχυνση των προσυμβατικών ενεργειών ξεκινά το υπουργείο Υπο...

 

Η σύμβαση του Πάτρα-Πύργος πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κινήσεις για την επιτάχυνση των προσυμβατικών ενεργειών ξεκινά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενόψει της έγκρισης από την Κομισιόν για την έναρξη της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Νοεμβρίου, πιθανότατα εντός του πρώτου 15νθημέρου η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να πάρει το πράσινο φως. Στη συνέχεια η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή για να κυρωθεί (κάθε παραχώρηση αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους). 

Σε αυτό το διάστημα των περίπου 2-3 μηνών το υπουργείο ΥΠΟΜΕ ευελπιστεί να λάβει και το επίσημο πράσινο φως από την DG Comp, την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ταυτόχρονη προώθηση των διαδικασιών με την έγκριση είναι, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση στο θέμα, ένα βήμα που κερδίζει χρόνο καθώς ουσιαστικά προδιαγράφεται η έναρξη των εργασιών. 

Πότε θα δούμε μπουλντόζες

Αυτό θα τελειώσει την αναμονή και θα φέρει την πολυπόθητη έναρξη των εργασιών. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι πότε θα έρθει η έγκριση (μιας και αποτελεί πλέον τυπικότητα) αλλά πότε θα ξεκινήσουν τα έργα. Αυτό φαίνεται πως πλέον τοποθετείται με σχετική ακρίβεια στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα εργοτάξια που θα στηθούν κατά μήκος του άξονα των 75 χιλιομέτρων θα χρειαστούν, σύμφωνα με την εμπειρία που υπάρχει από προηγούμενα αντίστοιχα έργα, περίπου 2-3 μήνες για να επανδρωθούν και να διαθέτουν όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό. 

Αυτό σημαίνει πως το ερχόμενο καλοκαίρι οι μπουλντόζες θα έχουν πιάσει δουλειά και από εκεί και έπειτα τον λόγο θα έχουν οι κατασκευαστικές εργασίες, χρονοδιαγράμματα κ.α. Ο μεγάλος στόχος για το έργο είναι το 2024 να έχει ολοκληρωθεί και ένας νέος αυτοκινητόδρομος να ενώνει με ασφάλεια τις δύο μεγάλες πόλεις της Αχαϊας και της Ηλείας. 

Ξανά στην Ολυμπία Οδό το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα 

Το περασμένο Σάββατο με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, “επανασυγκολείται” όλο το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού μετά την Πάτρα. Αναιρείται δηλαδή η απόφαση του 2013 και το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα εντάσσονται συνολικά στη σύμβαση παραχώρησης. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό καταρχάς δένει όλο το έργο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κλείνει ένα κύκλο αβεβαιότητας για τα τμήματα μετά την Πάτρα και δίνει ελπίδες για την μελλοντική τους κατασκευή. Πλέον πέρα από το Πάτρα-Πύργος που είναι προ των πυλών της κατασκευής, αναγάγει ως αναβαλλόμενα τα τμήματα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα. 

Βέβαια όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο θέμα, είναι πως το γεγονός της επανασύνδεσης με την Ολυμπία Οδό των τμημάτων μετά τον Πύργο δεν τα καθιστά αυτομάτως τμήματα προς κατασκευή. Το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό έχει μπλοκάρει λόγω της όδευσης του από τμήμα που έχει χαρακτηριστεί Natura και χρειάζεται νέες μελέτες και πιθανότατα νέα χάραξη. Το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα είναι σε καλύτερη κατάσταση μιας και δεν έχει προβλήματα χάραξης αλλά είναι ανώριμο μελετητικά. Συνολικά όμως ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας κατασκευής τους είναι πως δεν έχουν ροές. 

Η καθημερινή κίνηση οχημάτων είναι πολλή μικρή και όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου των αυτοκινητοδρόμων με τις σημερινές συνθήκες η Ε.Ε. είναι αδύνατον να τις χρηματοδοτήσει. 

Παράθυρο για μελλοντική κατασκευή 

Ουσιαστικά αυτό που κρατάμε από την τροπολογία του Σαββάτου είναι πως τα τμήματα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, είναι και πάλι μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, έχοντας αφήσει ένα παραθυράκι για μια μελλοντική κατασκευή τους, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Εξίσου συμβολικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως η τροπολογία με την οποία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών “κόλλησε” και πάλι το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού είναι πως κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας και αβεβαιότητας που άνοιξε το 2013 όταν τμήματα του Ε65 και της Ολυμπίας Οδού θυσιάστηκαν για να μπορέσουν τα υπόλοιπα τμήματα να προχωρήσουν σε κατασκευή. 

Τέλος αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι πως ο επαναχαρακτηρισμός του Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα ως τμήμα της παραχώρησης εξασφαλίζει δύο πράγματα: -την υλοποίηση σε βάθος χρόνου του οδικού κυκλώματος της Πελοποννήσου, δημιουργώντας προϋποθέσεις ισόρροπης ανάπτυξης από άκρη σε άκρη. -το κλείσιμο του ματιού για τον περίφημο Δυτικό Άξονα ή την λεγόμενη Αδριατική Οδό που ξεκινά από τη Σλοβενία, διατρέχει τις αδριατικές ακτές και στο ελληνικό τμήμα ξεκινά από την Κακαβιά και μέσω Ιόνιας και Ολυμπίας Οδού φτάνει στην Τσακώνα. Πλέον το μόνο τμήμα που χρειάζεται ενεργοποίηση είναι το Ιωάννινα-Κακαβιά. 

Με πληροφορίες από ypodomes.gr 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Πάτρα-Πύργος: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση-Μπουλντόζες το 2022
Πάτρα-Πύργος: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση-Μπουλντόζες το 2022
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhj_NL08BNKv2U9ViY99m29dpzi0TGoKEwWPDdV72YGbneukq98y1MWpww4LYVbVbwTDxzStiHJQAZfCSg3LsLJpyuDhLseEMOe7YRX_3HEonn3aMbwG_TOZ4yRpaHL04cxfJUHGXvJPgpuiqwwgGhyOpHuUfPVnCFTm5DdbLYbrDTv244ICzrY_oyr=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhj_NL08BNKv2U9ViY99m29dpzi0TGoKEwWPDdV72YGbneukq98y1MWpww4LYVbVbwTDxzStiHJQAZfCSg3LsLJpyuDhLseEMOe7YRX_3HEonn3aMbwG_TOZ4yRpaHL04cxfJUHGXvJPgpuiqwwgGhyOpHuUfPVnCFTm5DdbLYbrDTv244ICzrY_oyr=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/11/2022.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/11/2022.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy