-->

Θλίψη: Εφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μπεράτης!

Την τελευταια του πνοη άφησε σήμερα στις 5.00 το απόγευμα ο ιδρυτής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας, Σπύρος Μπεράτης. Ο πρώην δήμαρχος...

Την τελευταια του πνοη άφησε σήμερα στις 5.00 το απόγευμα ο ιδρυτής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας, Σπύρος Μπεράτης. Ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας, μόλις πριν λίγες ημέρες τιμήθηκε για την μεγάλη του προπσφορά. «Σας αγαπώ και σας ευγνωμονώ» ήταν τα λόγια του ε ανοικτή τηλεφωνική σύνδεση με το Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας. 

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ: Ενα όνομα, ένας θρύλος. Γιατί θρύλος είναι ο Σπύρος Μπεράτης με την τεράστια προσφορά του στην ραδιοφωνία και όχι μόνο. 

Ο Σπύρος Μπεράτης, ο τότε νεαρός φοιτητής, κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο που ήταν η δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Ενα όνειρο, που διατηρούσε καλά φυλαγμένο στα βάθη της καρδιάς του από πολύ μικρή ηλικία. Στη Χαλκίδα ο Σπύρος Μπεράτης έκανε τα πρώτα του βήματα στη ραδιοφωνία, όπου το 1951 σε ηλικία μόλις 18 ετών έφτιαξε τον πρώτο ραδιοφωνικό του σταθμό για να καταστραφεί αργότερα με διαταγή του τότε υπουργείου Συγκοινωνιών. Δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Ιουνίου 1953 ακούστηκε στην Αμαλιάδα το "Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας"!! 

Να σημειωθεί ότι το 1953 ήταν η χρονιά που στις αναπληρωματικές εκλογές της Θεσσαλονίκης εκλέχθηκε η πρώτη ελληνίδα βουλευτής, Ελένη Σκούρα, του Ελληνικού Συναγερμού. Την ίδια χρονιά, σε ηλικία 72 ετών, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας.

"Οταν έφερνα τον πομπό από την Αθήνα στην Αμαλιάδα με το τρένο θυμάμαι, οι αποσκευές ελέγχονταν στην είσοδο του σταθμού πριν μπεις στο τρένο. Και μου άνοιξαν τη βαλίτσα και είδαν τον πομπό και μου λένε: 
-Τι είναι αυτό νεαρέ; 
Του λέω: -Ορίστε η ταυτότητά μου, είμαι φοιτητής κι έχω τα εξαρτήματά μου. Πάω στην πατρίδα μου να εργαστώ.
Μου απαντάει: -Α, εντάξει πέρασε. 

Και ήταν πομπός ολόκληρος. Αν με συλλαμβάνανε τότε με τον πομπό θα με πήγαιναν στρατοδικείο. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση, δεν γλίτωνες"! 

Την παραπάνω ιστορία, όπως και πολλές ακόμα μου έχει αφηγηθεί ο ίδιος ο Σπύρος Μπεράτης. Και είναι πραγματικά απόλαυση να τον ακούς. Να νιώθεις το πάθος του για το ραδιόφωνο και την μεγάλη αγάπη του για την Αμαλιάδα. Μια πόλη που κατάφερε να βγάλει έξω από τα στενά όρια της χώρας, αλλά να ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. 

"Και για τα βαπόρια που ταξίδευαν στη Μεσόγειο, μόλις περνούσαν το Γιβραλτάρ η Αμαλιάδα "κραύγαζε"... λόγο της λήψης που γινόταν μέσω των πομπών βραχέων κυμάτων που είχαν τα πλοία"
1975: Εγκαίνια εκλογικού κέντρου Σπύρου Μπεράτη 

Δύο ιστορίες αποτελούν τη σημαντικότερη κληρονομιά της Αμαλιάδας. Η πρώτη αφορά την ένωση των δύο χωριών επί βασίλισσας Αμαλίας, όπου και δημιουργήθηκε η πόλη και ο Ραδιοφωνικός της Σταθμός. Και αγάπησε ο κόσμος της πόλης τον Ραδιοφωνικό του Σταθμό. 

Αναπολώντας εκείνες τις ημέρες ο Σπύρος Μπεράτης θυμήθηκε: 
"Οταν παιζόταν το τραγούδι "όπου Γιώργος και μάλαμα", στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, οι εκφωνήτριες εναλλάσσονταν η μία την άλλη και για 1-2 ώρες έλεγαν ονόματα. Και κάθε όνομα ήταν και δίφραγκο..." 

Η προσφορά του Σπύρου Μπεράτη δεν ήταν μόνο στον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Εξίσου μεγάλη ήταν και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος.
Ανθρωπος πάντα γελαστός, με χιούμορ, έντονα κινητικός και αποδοτικός ο Σπύρος Μπεράτης, αποτελεί μία σημαντική ιστορία της πόλης.

Τρίτη, στις 11.30' το πρωί η κηδεία του Σπύρου Μπεράτη, στον Αγιο Τρύφωνα Αμαλιάδας

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Θλίψη: Εφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μπεράτης!
Θλίψη: Εφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μπεράτης!
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhS7UHPU4fYLQ8leBsFGV7CD01hgIhDNZdgAoU8lhNXpcjw01UDy957sJHQDuGblWPTbk_m7JUl_dS1r25HrvZVM8aKo_WlAsvigpbhbkvxEi9-6vtw16_UE-Lp3EpsylduoRKo510c88GB9MwiR9UL6DHqDO74g40OEy1pJGOlJyLVtZBhe_rl_Zqg=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhS7UHPU4fYLQ8leBsFGV7CD01hgIhDNZdgAoU8lhNXpcjw01UDy957sJHQDuGblWPTbk_m7JUl_dS1r25HrvZVM8aKo_WlAsvigpbhbkvxEi9-6vtw16_UE-Lp3EpsylduoRKo510c88GB9MwiR9UL6DHqDO74g40OEy1pJGOlJyLVtZBhe_rl_Zqg=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/11/blog-post_353.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/11/blog-post_353.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy