-->

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Ιστορικές και ηρωικές μνήμες στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο [φωτογραφίες]

**Δημήτρης Παπαχρήστος – Μάκης Μπαλαούρας- Στέφανος Τζουμάκας μετέφεραν το αξιακό απόθεμα της εποχής  **Για πρώτη φορά ο Δήμος Πύργου τιμά...

**Δημήτρης Παπαχρήστος – Μάκης Μπαλαούρας- Στέφανος Τζουμάκας μετέφεραν το αξιακό απόθεμα της εποχής 

**Για πρώτη φορά ο Δήμος Πύργου τιμά τους «δικούς» του ήρωες του Πολυτεχνείου 

**Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Τα ζητούμενα εκείνης της «επανάστασης» παραμένουν επίκαιρα». 

Ιστορικές μνήμες, άλλοτε με πολιτικό λόγο, άλλοτε με πιο γλαφυρό έως και ποιητικό «ξεδιπλώθηκαν» στην εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Δήμος Πύργου για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Πλήθος κόσμου-τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid 19- έδωσε το παρών στο κάλεσμα του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου σε μια βραδιά όπου η νεότερη πολιτική ιστορία «συνάντησε» και τους ήρωες-αγωνιστές του Πύργου. 

Ο Σάκης Καράγιωργας και ο Βασίλης Φάμελλος ήταν εκεί! Γιατί εκεί ήταν μέλη των οικογενειών τους. Μίλησαν για τους αγώνες τους μεταφέροντας το ανήσυχο και δημοκρατικό πνεύμα τους σε όλη την αίθουσα… Στο πάνελ των ομιλητών, καλεσμένοι του δημάρχου ήταν τρεις εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. 

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος – Συγγραφέας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών, και «φωνή» του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, ο Μάκης Μπαλαούρας – τ. Βουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Αντιδικτατορικού Αγώνα και ο Στέφανος Τζουμάκας – τ. Υπουργός, από τους πρωταγωνιστές του Αντιδικτατορικού Αγώνα.
« Το Πολυτεχνείο μας δείχνει το δρόμο» Το λόγο πήρε πρώτος ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος όπου καλωσόρισε τους καλεσμένους και το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. «Οφείλουμε να υπηρετήσουμε τα μηνύματα εκείνου του αγώνα ο οποίος υπήρξε «σταθμός» στην πορεία της πολιτειακής μετάβασης στη δημοκρατία. «Σταθμός» στον μόνιμο εθνοαπελευθερωτικό αγώνα που δίνει η ελληνική κοινωνία και στον αγώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Πολλοί λένε ότι η ηρωική πράξη είναι μια στιγμιαία παρόρμηση. 

Η γενιά του Πολυτεχνείου ήταν γεμάτη από ήρωες που έδρασαν σ’ εκείνο το χώρο εκείνη τη στιγμή. Μαζί μας έχουμε τρεις πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου που στη ζωή τους έχουν αποδείξει ότι σηκώνουν τα δικά τους μικρά «Πολυτεχνεία» με μια συνέπεια του λόγου και των απόψεών τους. Μας τιμούν που είναι εδώ, γιατί τα ζητούμενα εκείνης της «επανάστασης» παραμένουν επίκαιρα. «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας» τόνισε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος.
Ανεξίτηλο το αγωνιστικό πνεύμα….

Ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι ομιλίες του προέδρου του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλου και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Πύργου Βασίλη Φάμελλου. Κοινός παρονομαστής και των δύο ήταν η στενή συγγενική τους σχέση με δύο ανθρώπους που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με την δημοκρατία και την επανάσταση. Θείος του Χάρη Μικελόπουλου ο Σάκης Καράγιωργας, θείος του Βασίλη Φάμελλου ο συνονόματος, θύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Είναι τιμή για μένα να κυλά το ίδιο αίμα στις φλέβες μου με τον Σάκη Καράγιωργα. Τον θείο Σάκη, όπως τον θυμάμαι μικρός, όσο τον πρόλαβα και έμαθα για τους αγώνες του από τις διηγήσεις των δικών μου», τόνισε ο κ. Μικελόπουλος, ο οποίος μετέφερε στην εκδήλωση τον χαιρετισμό της συζύγου του, Νίκης Καράγιωργα και διάβασε ένα απόσπασμα από την ιστορική απολογία του στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Δημοκρατικής Άμυνας του 1970.
« Έμεινε στην ιστορία η απολογία του γιατί επέτρεψε και ενθάρρυνε τη συνέχεια των αγώνων». Αμέσως μετά ο Βασίλης Φάμελλος μίλησε για τον «δικό» του Βασίλη. Ξεκινώντας με ένα απόσπασμα του Μενέλαου Λουντέμη είπε μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς μια ηρωική πράξη του παρελθόντος. Είμαι μια στάση ζωής του σήμερα για να αντισταθούμε στο σκοταδισμό και τον αυταρχισμό. Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς μας, όπως και τον δικό μας Βασίλη Φάμελλο». 

Στο σημείο αυτό, πρότεινε, έστω και μετά από 48 χρόνια να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τιμηθεί από την πόλη. Μια πρόταση που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον δήμαρχο Πύργου. Ακολούθησαν οι ομιλίες των καλεσμένων και η εκδήλωση «έκλεισε» με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Ιστορικές και ηρωικές μνήμες στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο [φωτογραφίες]
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Ιστορικές και ηρωικές μνήμες στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο [φωτογραφίες]
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjOwS6igymkzYjRhbhxuw1X21-x6ggIFkguMkyCNeCS22tZo8OhV22-CMHqFem99YcpVxKDSfXpQSfYxyW-H0t4hyCNQVxts1xtp0qy73xfxXTqS2wFv4VduVzGmQof1uSRSNMqnrL7bm82TOwx7yB-c575jw9KhnkfNS5cA-vQoK1TsRLgO8nLhm-s=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjOwS6igymkzYjRhbhxuw1X21-x6ggIFkguMkyCNeCS22tZo8OhV22-CMHqFem99YcpVxKDSfXpQSfYxyW-H0t4hyCNQVxts1xtp0qy73xfxXTqS2wFv4VduVzGmQof1uSRSNMqnrL7bm82TOwx7yB-c575jw9KhnkfNS5cA-vQoK1TsRLgO8nLhm-s=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/11/blog-post_932.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/11/blog-post_932.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy