-->

Βήμα εξέλιξης για την Δικαιοσύνη και τον Δικαστικό Λειτουργό

  Τα νέα δεδομένα εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστών και ο στόχος βελτίωσης στην διαδικασία απονομής του δικαίου….   “Το παρόν σχέδιο νό...

 

Τα νέα δεδομένα εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστών και ο στόχος βελτίωσης στην διαδικασία απονομής του δικαίου…. 

“Το παρόν σχέδιο νόμου κάνει ένα βήμα ακόμα μπροστά για την βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης. Επιδιώκει να εξελίξει τη δικαιοσύνη. Να δημιουργήσει τα κατάλληλα εφόδια σε σύγχρονους δικαστές με ήθος και πίστη στη δημοκρατία…” 

Αυτό τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Ανδρέας Νικολακόπουλος στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης Ο Ηλείος βουλευτής ασκώντας και κριτική για την στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ιδιαίτερα : «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές . 

Στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης ασκούσαν κριτική στον τρόπο λειτουργίας τους και ακόμα και σήμερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποτιμούν την ποιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης συγκρίνοντάς την με την Τουρκία. Οι ίδιοι φυσικά δεν πρόλαβαν να κάνουν πολλά για να την αναβαθμίσουν στα χρόνια της διακυβέρνησής τους». 

ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, την χαρακτήρισε ως έναν κρίσιμο θεσμό της δικαιοσύνης απέναντι σε μια εποχή προκλήσεων. Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής : «Μια εποχή, στην οποία πρέπει να παρέχει επαρκή κατάρτιση και εκπαίδευση στους νέους δικαστικούς λειτουργούς, επιμόρφωση στους εν ενεργεία αλλά και να εισάγει καινοτομίες που θα ενισχύσουν τη δικαιοσύνη και θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων».

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέλυσε στην συνέχεια τα στάδια εισαγωγής στην συγκεκριμένη Σχολή βάσει των νέων δεδομένων λέγοντας μεταξύ άλλων : «Ο εισαγωγικός διαγωνισμός έχει πλέον τρία στάδια και στο πρώτο καθίσταται αναγκαίο προαπαιτούμενο η καλή γνώση ξένης γλώσσας. Η καθιέρωση της γνώσης της ξένης γλώσσας δεν προτάθηκε μόνο γιατί αποτελεί ένα σημαντικό προσόν για τον σύγχρονο Έλληνα Δικαστή, προτάθηκε και για έναν ακόμα πιο σημαντικό λόγο. 

Η χώρα μας ανήκει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και έχει ενεργή παρουσία σε θεσμικά όργανα της Ευρώπης όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα θεσμικά αυτά όργανα χρησιμοποιούν περισσότερες από μία γλώσσες για την εσωτερική και την εξωτερική επικοινωνία. Οφείλω να εστιάσω και στην αλλαγή του ποσοστού που διαμορφώνει τον τελικό βαθμό. Συγκεκριμένα αλλάζουμε το 85% στα γραπτά και το 15% στα προφορικά διαμορφώνοντάς το στο 75% και 25% σύμφωνα και με την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο. 

Ο δικαστής είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει επίδραση σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων γύρω του. Επομένως, ο τρόπος με τον οποίο θα εκθέσει τις γνώσεις του, την κρίση του και θα ασκήσει τα καθήκοντά του, επηρεάζει άμεσα την κοινή γνώμη. Για το λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του εκάστοτε υποψηφίου, πρέπει να εκτιμηθεί η προσωπικότητά του αλλά και η θέληση και η δυνατότητά του να λειτουργεί δημόσια μαζί με άλλους ανθρώπους με μοναδικό σκοπό την ορθή απονομή της δικαιοσύνης». 

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ 

Κλείνοντας εξάλλου την τοποθέτησή του ο κ. Νικολακόπουλος σημείωσε ότι : «Η Εθνική Σχολή Δικαστών αναμορφώνεται, εξειδικεύει και αναβαθμίζει το πρόγραμμα σπουδών της, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην προσωπικότητα του δικαστή. Καλείται πλέον να λειτουργήσει με νέα δεδομένα, που προέρχονται από τις προκλήσεις που απασχολούν την ίδια την κοινωνία, διαμορφώνοντας το χώρο και τη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης στα επόμενα χρόνια. Είναι ένα βήμα σημαντικό αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό και δεν είναι αρκετό . 

Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Και είμαι σίγουρός ότι στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει η συζήτηση για μια ακόμα μεταρρύθμιση στον δικαστικό κλάδο που θα περιλαμβάνει την αντικειμενική και αξιοκρατική εξέλιξη , την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών».

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Βήμα εξέλιξης για την Δικαιοσύνη και τον Δικαστικό Λειτουργό
Βήμα εξέλιξης για την Δικαιοσύνη και τον Δικαστικό Λειτουργό
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh2hlWZWW805reY5kvf9aQOonZtI5FZQMmgSOvL0lOwUi6AdqEQxZOni-5vab33pZiOJtOmRVpFLCip9srl5wbZPqzjKCAAOwb6zAJmdfmvR-hBukB7fwIC83tkgoYpj8A_2mVU-e-elS1CxUUwwM1mwT4ds2AGhMHLUlZ8XUzpug0YtE1b_C-yAF7j=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh2hlWZWW805reY5kvf9aQOonZtI5FZQMmgSOvL0lOwUi6AdqEQxZOni-5vab33pZiOJtOmRVpFLCip9srl5wbZPqzjKCAAOwb6zAJmdfmvR-hBukB7fwIC83tkgoYpj8A_2mVU-e-elS1CxUUwwM1mwT4ds2AGhMHLUlZ8XUzpug0YtE1b_C-yAF7j=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/12/blog-post_58.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/12/blog-post_58.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy