-->

Ποια Τοπική Αυτοδιοίκηση [και τι αυτοδιοικητικούς] χρειαζόμαστε σήμερα;

Του Γιώργου Φάκου Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, όπως η σημερινή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει...


Του Γιώργου Φάκου


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, όπως η σημερινή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ένα κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, με τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η πανδημία άλλαξε τις ζωές μας αλλά και τις λειτουργίες του κράτους. Και αλίμονο στους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι δεν έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, τη στιγμή μάλιστα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει για να δίνονται πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα κάνοντας τις ζωές των ανθρώπων πιο καλύτερες. 

Είναι επίσης αλήθεια ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια πόλη ή σε μια κοινότητα δεν έχουν χρώμα και κομματικές ταμπέλες. Πρόκειται για προβλήματα που δυσκολεύουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και για την επίλυσή τους χρειάζεται πολλή δουλειά και όχι κάποιο πολιτικό αφήγημα. 

Μέχρι πριν μερικά χρόνια τα κόμματα "κατέβαζαν" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόσωπα δικά τους κι έτσι είχαμε τους πολιτικούς πανηγυρισμούς όταν κάποιο από αυτά εκλέγονταν. Ομως η δράση τους με βάση το κομματικό συμφέρον μόνο προβλήματα δημιουργούσε γι' αυτό και ξεπεράστηκαν από τους πολίτες. Τελικά, με καθυστέρηση, τα ίδια τα κόμματα κατάλαβαν ότι έπρεπε να αλλάξουν τροπάριο. 

Βέβαια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουμε ένα άλλο φαινόμενο: Πολιτικά γραφεία βουλευτών να προσπαθούν να επιβάλλουν τους "δικούς" τους σε μια συμφωνία ανταλλαγής ψήφων. "Βάζω τους δικούς μου να σε στηρίξουν και σε ψηφίσουν, βάζεις τους δικούς σου να με στηρίξουν και με ψηφίσουν όταν έρθει η ώρα". 
Αυτονόητο είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα περισσότερο από την εξασφάλιση της αυτοδιοικητικής/πολιτικής καρέκλας, επιβεβαιώνοντας αυτό που κάποτε είπε ο Χάρυ Κλυνν: "Στην Ελλάδα οι πολιτικοί δε νιώθουν τον εαυτό τους κομμάτι της χώρας αλλά την χώρα κομμάτι του εαυτού τους". 
Παραφρασμένο μπορούμε να πούμε για κάποιους αυτοδιοικητικούς ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους κομμάτι του δήμου τους αλλά τους δήμους κομμάτι του εαυτού τους.

Εχουμε ανθρώπους οι οποίοι κούρασαν και κουράστηκαν. Αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι αν κι έχουν ξεπεραστεί από την εποχή εντούτοις συνεχίζουν να θέλουν να παραμένουν γαντζωμένοι στην αυτοδιοικητική καρέκλα ή προετοιμάζοντας ακόμα και τους απογόνους τους γι' αυτή θεωρώντας τον δήμο τσιφλίκι τους. 

Δυστυχώς, η ματαιοδοξία κάποιων ή και άλλοι λόγοι, είναι οι αιτίες που παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους παραμένουν ή επιθυμούν να παραμένουν αγκυλωμένοι σε μια καρέκλα "κόβοντας" το δρόμο στους νέους που θέλουν να βγουν μπροστά. Και για να το επιτύχουν αυτό χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα, κυρίως χρήματα [όχι από την τσέπη τους] για να τους λιβανίζουν μέσα ενημέρωσης από το πρωί μέχρι το βράδυ. 

Είναι γνωστές οι απόψεις μου τις οποίες πολλάκις έχω εκφράσει. Για παράδειγμα, επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι νέοι ηλικιακά άνθρωποι οι οποίοι έχουν την διάθεση να βγουν μπροστά, έχουν το όραμα και την διάθεση να διεκδικήσουν, να πετύχουν. Κι επίσης είναι γνωστή η άποψή μου ότι τα ηλικιωμένα πρόσωπα που έχυν ήδη πολλά χρόνια στο τιμόνι ενός δήμου ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν και πολλές φορές ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα και τις καταστάσεις. 

Η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί. Η κοινωνία πρέπει να "ξυπνήσει", να δει, να ακούσει.  Η ευθύνη ανήκει σε όλους τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων κοιτούν μόνο το δικό τους προσωπικό συμφέρον και όχι το συλλογικό. 

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας απ' όλους. Η υπόθεση μιας πόλης ή μιας κοινότητας δεν είναι μόνο του δημάρχου και μιας πολύ κλειστής ομάδας, αλλά υπόθεση όλων των δημοτών. Δημότες που ζουν με τις οικογένειές τους σε οποιαδήποτε περιοχή κι επηρεάζονται είτε θετικά είτε αρνητικά από τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών και δεν είναι δυνατόν να μένουν απαθείς σε όσα συμβαίνουν. Πρέπει να μιλούν για ότι τους ενοχλεί, να επικροτούν ότι τους αρέσει.

Οι αποφάσεις των τοπικών αρχών πρέπει να βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με την άποψη του τοπικού πληθυσμού, οι δράσεις να έχουν καθοριστεί κατόπιν ιεράρχησης και να αποτελούν βιώσιμες λύσεις που θα έχουν αποφασιστεί από κοινού με τους πολίτες.

Μια κοινωνία για να προχωρήσει, ένας δήμος για να προχωρήσει, χρειάζεται νέους ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένο όραμα και σχέδιο. Ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν την κεντρική εξουσία προς όφελος του δήμου τους και όχι για προσωπικά οφέλη. 

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αξίζει να ειπωθεί ακόμα ότι η ανάδειξη τοπικών αρχών στους δήμους προσφέρει τη δυνατότητα να έχουν υπόλογες στους ίδιους τις τοπικές ηγεσίες που διαχειρίζονται τα ιδιαίτερα προβλήματά τους και μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, καθώς και να τις εκπροσωπούν σε άλλους φορείς και κέντρα εξουσίας.

Για παράδειγμα, σίγουρα ένα μεγάλο έργο θα χρειαστεί την χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία και ο δήμαρχος είναι αυτός που θα πιέσει ώστε να δοθεί και να εκτελεστεί το έργο που θα αφορά την καλυτέρευση του επιπέδου ζωής των πολιτών ή τουλάχιστον μιας πολύ μεγάλης μερίδας αυτών. 

Ομως, όπως έγραψε ο Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών "η σημασία που έχει η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου δεν μπορεί να εκφραστεί ικανοποιητικά στο πλαίσιο του σύγχρονου κράτους ακόμη κι αν αυτό είναι μια φιλελεύθερη και ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία".

Είναι σημαντικό, οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να βασιστούν και να αξιοποιήσουν το μοναδικό σύνολο των τοπικών χαρακτηριστικών των πόλεων και των κοινοτήτων τους, προκειμένου να καταστούν σε σημαντικό βαθμό ανταγωνιστικές και ελκυστικές, σε σχέση με άλλες ομοειδής πόλεις και κοινότητες, και να επιτύχουν οικονομική και κοινωνική ευημερία. Οι οικονομικές, οι κοινωνικές και οι φυσικές ιδιότητες ενός δήμου είναι αυτές που καθοδηγούν το σχεδιασμό και την προσέγγιση για την υλοποίηση μιας στρατηγικής τοπικής οικονομικής ανάπτυξη. 

Οι τοπικές αρχές έχουν καθήκον να ασκούν πολιτική και να υλοποιούν δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και για την τοπική ανάπτυξη, οφείλουν να αποφασίζουν έχοντας προσδιορίσει επακριβώς τα εργαλεία και τα στρατηγικά πλεονεκτήματά τους, να έχουν αποσαφηνίσει τα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή τους και που αναζητούν λύσεις. 
Υπάρχει κι ένα εξίσου επίσης σοβαρό ζήτημα, που διάβασα σε μία μελέτη για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα βάλλεται πανταχόθεν ως προνομιακός χώρος για την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς και τοπικής διαπλοκής, με αποτέλεσμα να έχει τρωθεί η αξιοπιστία και το κύρος της. Ωστόσο, όσο και αν τα φαινόμενα αυτά είναι περιορισμένα και δεν δικαιολογούν υπερβολικές και αφοριστικές επικρίσεις, δεν παύουν να είναι υπαρκτά. Κατά συνέπεια, ο χειρότερος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι ο στρουθοκαμηλισμός και η περιχαράκωση σε έναν ιδιότυπο αυτοδιοικητικό πατριωτισμό. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει στην λήψη μέτρων αυτοκάθαρσης και παράλληλα πρέπει να προτείνει η ίδια έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας που θα υποκαταστήσει τον σημερινό, ο οποίος, κατά κοινή ομολογία έχει αποδειχθεί παντελώς απρόσφορος.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ποια Τοπική Αυτοδιοίκηση [και τι αυτοδιοικητικούς] χρειαζόμαστε σήμερα;
Ποια Τοπική Αυτοδιοίκηση [και τι αυτοδιοικητικούς] χρειαζόμαστε σήμερα;
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiIiq_WfkLjV_A8pmidw8WeKxneQyUXar9aya9exBAQcuKicruT0q7--Jc3oAsGUU6IuHKYsF8Ux6wcBI7M0ook2DbRQjVCEkj7hzPK5uDdnD3sXOlH6PtD4aVAN7omAA0sLJP_VTGYvfpStc7vVMQkGBuq8kDQxqCvWUgOlQ-s-XoVZ1s2PJPphur9=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiIiq_WfkLjV_A8pmidw8WeKxneQyUXar9aya9exBAQcuKicruT0q7--Jc3oAsGUU6IuHKYsF8Ux6wcBI7M0ook2DbRQjVCEkj7hzPK5uDdnD3sXOlH6PtD4aVAN7omAA0sLJP_VTGYvfpStc7vVMQkGBuq8kDQxqCvWUgOlQ-s-XoVZ1s2PJPphur9=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/01/blog-post_26.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/01/blog-post_26.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy