-->

Εκπλήξεις με τα κρούσματα - Αγωνία για εξελίξεις με νέα μετάλλαξη

Τελικά είναι η Ομικρον το τέλος της Πανδημίας; Υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις με τα κρούσματα, που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες, όμ...

Τελικά είναι η Ομικρον το τέλος της Πανδημίας; Υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις με τα κρούσματα, που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τελικά νέες δυσάρεστες εξελίξεις με μεταλλάξεις. 

Ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά και αμφιβολίες για το μέλλον και το επόμενο χρονικό διάστημα, βλέπουν οι επιστήμονες για τον κορονοιό και τη μετάλλαξη Ομικρον. Από τη μία φαίνεται πως περιμένουμε ξαφνική ραγδαία πτώση των κρουσμάτων άμεσα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, από την άλλη πλευρά όμως, δεν ξέρουμε αν αυτή τη στιγμή ο ιός ετοιμάζει μια νέα μετάλλαξη, που θα μας ταλαιπωρήσει. 

Η ευχάριστη έκπληξη... 

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τις επόμενες εβδομάδες. Ο καθηγητής μίλησε για την πανδημία το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ και κληθείς να εκτιμήσει πόσα θα είναι τα κρούσματα σήμερα, είπε ότι «θα είμαστε γύρω στις 22.000 και κάτι», συμπληρώνοντας ότι στα τέλη του Ιανουαρίου, «αν διατηρήσουμε τα μέτρα, κι αν τηρήσουμε όπως τα τηρήσαμε φοβούμενοι, μπορούμε να φτάσουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα». 

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό», τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι η Όμικρον έχει ηπιότερα χαρακτηριστικά, ο κίνδυνος νοσηλειών υπάρχει». «Η τηλεργασία βοήθησε», σχολίασε και καταλήγοντας, είπε: «Η στρατηγική των πολλαπλών γραμμών άμυνας είναι η σωστή». 

Άγνωστες οι δυσάρεστες εκπλήξεις 

Ο Γιώργος Παππάς ήταν από τους πρώτους γιατρούς που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία στις αρχές του 2020. Τελειώνει ή δεν τελειώνει η πανδημία; Βρισκόμαστε ή δεν βρισκόμαστε στη τελική ευθεία, ως χώρα και παγκοσμίως; Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι μάλλον αντιφατικά, όπως και όλες οι πληροφορίες που πήραμε αυτή τη διετία από μία ιατρική κοινότητα που αντιμετώπιζε για πρώτη φορά ένα τόσο ιδιαίτερο και εκτεταμένο πρόβλημα. 

Το iEidiseis ζήτησε από τον παθολόγο, ειδικό στις λοιμώξεις, Δρ. Γιώργο Παππά ο οποίος ενημερώνει καθημερινά από το λογαριασμό του στο facebook για τα νεότερα γύρω από την πορεία του SARS-CoV-2 και ήταν από τους πρώτους γιατρούς που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές του 2020, να μας διαφωτίσει σχετικά με ερωτήματα των ημερών αυτών. 

Η πορεία της πανδημίας αυτή τη στιγμή δείχνει αποκλιμάκωση ή ηρεμία πριν από την επόμενη μετάλλαξη;

Αποκλιμάκωση έχει περιγραφεί πολλές φορές, και κάθε φορά βρισκόμαστε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Δεν γνωρίζουμε πως τελικά θα συμπεριφερθεί το στέλεχος Όμικρον (δεν είμαστε Νότιος Αφρική με νεανικό πληθυσμό και καλοκαιρινές συνθήκες), και κυρίως δεν γνωρίζουμε αν αυτή την στιγμή δεν επωάζεται κάπου ένα νέο στέλεχος που μπορεί να θέσει σημαντικότερα προβλήματα. 

Η επαγρύπνηση για πιθανές νέες παραλλαγές του ιού παραμένει ανεπαρκής, καθώς δεκάδες χώρες δεν κάνουν καμία παρακολούθηση του είδους των στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα, ενώ παράλληλα είναι ελάχιστη η γνώση μας για τον τρόπο που κινείται ο ιός στο ζωικό βασίλειο (ας θυμηθούμε την ιστορία με τα μινκ της Δανίας που παρολίγον να οδηγήσει τότε σε εμφάνιση ενός δυνητικά προβληματικού στελέχους στον άνθρωπο, και που το προλάβαμε μόνο επειδή στην Δανία κάνουν εκτεταμένο τέτοιο έλεγχο και πρόλαβαν, με βαρύ τίμημα για τα μινκ δυστυχώς). 

Γρίφος η βαρύτητα της νόσου 

Η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες. Το νέο στέλεχος Όμικρον έχει ήδη επικρατήσει παγκόσμια και προκάλεσε τις περισσότερες λοιμώξεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες. Στα πλαίσια μίας μελέτης αναλύθηκαν ασθενείς θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 το Δεκέμβριο του 2021 και συγκρίθηκαν δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος όμικρον και το στέλεχος δέλτα. 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση. Συνολικά μελετήθηκαν 52297 άτομα με το στέλεχος όμικρον, και 16982 άτομα με το στέλεχος δέλτα. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος Όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος Δέλτα. 

Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος όμικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία. Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με Όμικρον στέλεχος ενώ 11 ασθενείς υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό για το στέλεχος Δέλτα. 

Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών. Συμπερασματικά σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος Όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Εκπλήξεις με τα κρούσματα - Αγωνία για εξελίξεις με νέα μετάλλαξη
Εκπλήξεις με τα κρούσματα - Αγωνία για εξελίξεις με νέα μετάλλαξη
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhlglFGobCMlJTksUtEGjcht6Es8nAI3ZizXnV8nbhR4bSxX8lbZ2Sbpc8qtlfoj5K7YHbhGIFWaluXfNax3N9uKYk2b6ZjYm8vMDwH1JgJKIoIAsEKJwj9j3NRKnMAbv_Xf43XLFp4dqxkqOfj7sg3wdxsJubO6QRGO8vNUaDylI-JOsX3di5AsPQ-=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhlglFGobCMlJTksUtEGjcht6Es8nAI3ZizXnV8nbhR4bSxX8lbZ2Sbpc8qtlfoj5K7YHbhGIFWaluXfNax3N9uKYk2b6ZjYm8vMDwH1JgJKIoIAsEKJwj9j3NRKnMAbv_Xf43XLFp4dqxkqOfj7sg3wdxsJubO6QRGO8vNUaDylI-JOsX3di5AsPQ-=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/01/blog-post_293.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/01/blog-post_293.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy