Η τεχνητή λίμνη φράγματος του Πηνειού ποταμού βρίσκεται στην Ηλεία, ΒΑ της Αμαλιάδας, ανατολικά της αρχαίας Ήλιδας, πάνω από την αρχαία Ήλ...
Η τεχνητή λίμνη φράγματος του Πηνειού ποταμού βρίσκεται στην Ηλεία, ΒΑ της Αμαλιάδας, ανατολικά της αρχαίας Ήλιδας, πάνω από την αρχαία Ήλιδα, 20 χλμ. περίπου από την ακτή που βρίσκεται στο χωριό Κέντρο. Ο ορεινός όγκος του νομού Ηλείας παραμένει ανεξερεύνητος για τους πολλούς. Καταπράσινος, σμιλεμένος από εξαίρετα φαράγγια, πλουτίζει ακόμα περισσότερο τη συλλογή ενδιαφερόντων με τη λίμνη του Πηνειού.
Οι ανάγκες για την άρδευση του κάμπου δημιούργησαν στη δεκαετία του ’60 την τεχνητή λίμνη, που σήμερα είναι τελείως εγκαταλειμμένη παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων για την αξιοποίησή της.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στον πέμπτο άθλο του, ο Ηρακλής κλήθηκε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, του βασιλιά της Ήλιδας, που δεν είχε καθαριστεί για δεκαετίες.
Ο μύθος λέει πως, για να το κάνει αυτό, γκρέμισε τον τοίχο των στάβλων και στη συνέχεια εξέτρεψε τα νερά του ποταμού Πηνειού- κατ’ άλλους και του Πηνειού και του Αλφειού- που με το πέρασμά τους καθάρισαν τους στάβλους.
Για ποια ανάπτυξη μιλάνε;
Για να ξαναθυμηθούμε τι έλεγαν...
Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2021 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωνε για σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης Πηνειού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, σε φάση υλοποίησης εισέρχεται πλέον η ολοκλήρωση των τουριστικών υποδομών στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού στην Π.Ε. Ηλείας, καθώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου. Έπειτα από αυτή την καθοριστική εξέλιξη, μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης, οι εγκαταστάσεις θα πάρουν νέα πνοή και θα αξιοποιηθεί περαιτέρω η ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της εργολαβίας προβλέπεται η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής σε ημιτελείς υφιστάμενες τουριστικές υποδομές, οι οποίες έμειναν για χρόνια αναξιοποίητες και λεηλατήθηκαν.
Οι εργασίες που θα γίνουν έχουν στόχο την ανακαίνιση και επέκταση του τουριστικού περιπτέρου αναψυχής, όπως επίσης τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου, ενός παρατηρητηρίου και την αναμόρφωση του περιβάλλοντος υπαίθριου χώρου έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, εργαστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων. Συνολικά οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ανάδειξη της βιοποικιλότητας της τεχνητής λίμνης του Πηνειού.
Περιλαμβάνονται ακόμη παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών κτιριακής υποδομής, ενίσχυση φερουσών τοιχοποιιών, επισκευές - ανακατασκευές σε επιχρίσματα, τοποθέτηση κουφωμάτων, δαπέδων, ψευδοοροφών, ανακατασκευή της στέγης, βελτίωση ή αντικατάσταση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, αντικατάστασης ειδών υγιεινής, υγρομονώσεις, θερμομονώσεις και όσες άλλες εργασίες απαιτούνται ώστε να καταστούν τα κτίρια και ο χώρος λειτουργικά.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 661.900 ευρώ, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTEREG Ελλάδας - Ιταλίας και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δυνάμει της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με το Δήμο Ήλιδας.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο κ. Φαρμάκης τόνιζε πως «η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί μέσα από τη συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας καταφέρνουμε να δώσουμε λύση σε μια ακόμη περιπέτεια πολλών ετών. Προχωράμε το σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης Πηνειού. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, η ολοκλήρωση του οποίου θα συμβάλλει στην ανάδειξη και λειτουργική αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού τοπίου.
Παράλληλα επιτυγχάνεται λειτουργική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, που είναι τουριστικά αναπτυσσόμενη και μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σε λίγους μήνες η αναβάθμιση του τοπίου θα είναι πραγματικότητα»
Τον Απρίλιο του 2021 περιχαρής η βουλευτής Ηλείας Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ανακοίνωνε ότι ο υπουργός Κώστας Καραμανλής ενέκρινε κονδύλιο ύψους 8.500.000 ευρώ για την ασφάλιση και ανάδειξη του Φράγματος Πηνειού και της λίμνης Καραμανλή. Οπως η ίδια τόνιζε σε δελτίο Τύπου, πρόκειται για ένα σπουδαίο σε εθνικό επίπεδο έργο υποδομής, το οποίο θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή πολλαπλά περιβαλλοντικά, οικονομικά και τουριστικά οφέλη.
Το συνολικό έργο στην υλοποίησή του υπολογίζεται να ανέλθει περί τα 100.000.000 ευρώ, κατηγοριοποιώντας το ανάμεσα στα μεγάλα έργα. Θα συμβάλλει δε καθοριστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των υδάτινων αποθεμάτων και της κλιματικής ισορροπίας της περιοχής, αλλά και τη τουριστική ανάπτυξη όλου του ορεινού όγκου της Ηλείας.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ενέκρινε και αποστέλλεται προς δημοπράτηση το επόμενο χρονικό διάστημα μελέτη ύψους 8.500.000 ευρώ με τίτλο: «Μελέτες συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση, προσβασιμότητα, ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας».
Η εν λόγω μελέτη έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων και μάλιστα με διευρυμένο αντικείμενο πλέον αντικείμενο του αρχικά σχεδιασθέντος. Θα επικαιροποιηθεί, δηλαδή, επιπροσθέτως, η υδρολογική λεκάνη απορροής του φράγματος Πηνειού και θα διεξαχθούν μελέτες για την ασφάλεια του φράγματος.
Μόλις σήμερα 17/1 η κυρία Αυγερινοπούλου με δελτίο Τύπου, επαναφέρει το θέμα της ανάδειξης της λίμνης αναφέροντας τα εξής: "Η κα Βουλευτής, η οποία έχει θέσει και με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Επιτροπής
Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής σε υψηλή προτεραιότητα
για τον Νομό την αξιοποίηση της Λίμνης Καραμανλή και την υποστήριξη του φράγματος
Πηνειού, έθεσε στον κ. Υφυπουργό το ζήτημα της επίσπευσης της επικαιροποίησης της
σχετικής μελέτης, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο προτεραιότητας για το Νομό μας,
συνολικού προϋπολογισμού 8.750.000 ευρώ, που έχει να κάνει με την προστασία των
φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των λιμνών μας, τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών
αποθεμάτων, την ασφάλεια του φράγματος και την υποστήριξη των υποδομών, την περαιτέρω
ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής
της Πηνείας σε πόλο έλξης οικολογικού τουρισμού."
Στο ίδιο έργο θεατές ή να 'χαμε να λέγαμε!!!!
Μερικούς μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2020 η διαχείριση του νερού από το φράγμα του Πηνειού για την άρδευση των καλλιεργειών σε Ηλεία και Δυτική Αχαΐα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και την συμμετοχή των προέδρων των ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστου Παλαιολόγου και Δημήτρη Κουλούρη. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε παρουσίαση των δεδομένων καθώς επίσης εξετάστηκε η δυνατότητα να δοθεί νερό και στην Δυτική Αχαΐα.
Από την πλευρά του ο κ Παλαιολόγος εξέφρασε τους ενδοιασμούς του κατά πόσο το νερό επαρκεί για να ποτιστούν και οι εκτάσεις της Αχαΐας.
Προγραμματική συμφωνία για την άρδευση και της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνείου είχαν υπογράψει οι Δήμαρχοι Σπύρος Μυλωνάς, Γιάννης Λέντζας Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.
Για το τμήμα της Δυτικής Αχαΐας, η συμφωνία αφορά στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων πόσιμου νερού από το διυλιστήριο της Αμαλιάδας, μέσω έργου «μαμούθ», το οποίο θα περιλαμβάνει αγωγούς από ορεινό σημείο, πάνω από τα Σπάτα και απο εκεί θα κατεβαίνει μέχρι τα πεδινά του Λαρισού.
Το έργο διαθέτει ήδη επικαιροποιμένη μελέτη του τ. Δήμου Λαρισού και θα υποβληθεί -υπό την μορφή αιτήματος χρηματοδότησης- στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Τρίτσης», για δαπάνη 11 εκατ. ευρώ, αν και με άλλα απαραίτητα δευτερεύοντα υποέργα, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 14 εκατ. ευρώ.
Αν πάμε πιο πίσω και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2018, υπήρξε συνάντηση του τότε δημάρχου Ηλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και στελεχών της Περιφερειακής Αρχής για την... υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής τα οποία θα συνέβαλλαν στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, προυπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Σε αυτά τα... έργα αναφερόταν η αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου και η δημιουργία παρατηρητηρίου οικότοπου και ενδαιτημάτων, εκθεσιακού κέντρου και χώρου εκδηλώσεων περιβαλλοντικού-οικοτουριστικού ενδιαφέροντος.
Αντιδράσεις για το φωτοβολταικό πάρκο
Αντί, λοιπόν οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε μια καθολική αξιοποίηση της λίμνης και της γύρω περιοχής σκέφτηκαν την δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου σε 6.500 χιλιάδες στρέματα εξωλίμνιων εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ και που διαχειρίζεται ο ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού, προκαλώντας την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας που μιλούν για δεύτερο ξεριζωμό. [Διαβάστε εδώ...]
Τον Δεκέμβριο του 2020 ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλιδας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι:
«Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθώ το θέμα και για αυτό ζήτησα επιπλέον αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα υποστηριζόμενα του δήμου Ήλιδας και τη δήλωση του ίδιου του δημάρχου για το έργο Τουριστικών Υποδομών και ανάδειξης της βιοποικιλότητας στη λίμνη Πηνειού.
Άραγε πρόκειται για ένα έργο «που έχει δρομολογηθεί προ δεκαετίας» όπως είπε ο κ. Λυμπέρης ή αφορά ένα έργο που ξεκίνησε το 1995 με μελέτη από την Κτηματική Τράπεζα με κόστος τότε 40 εκατομμυρίων δραχμών και με παραχώρηση μάλιστα της έκτασης στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο;
Κατόπιν -για να θυμηθούμε σωστά ορισμένα πράγματα- υπήρξε εκ νέου ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2000-2006 με προϋπολογισμό 935.000 ευρώ. Και έτσι, το έργο προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 με τον ανωτέρω προϋπολογισμό και περιείχε τρεις άξονες υλοποίησης: Οδοποιία, οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Μέχρι το 2011 δαπανήθηκαν 351.000 ευρώ και το 2012 ξοδεύτηκαν επιπλέον 131.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 482.000 ευρώ. Εν συνεχεία, τον Απρίλιο του 2012 το έργο σταμάτησε και τα υπόλοιπα χρήματα 453.000 δεν απορροφήθηκαν.
Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο το έργο εγκαταλείφθηκε κ. Δήμαρχε, αλλά ουδέποτε αναφέρθηκε από εσάς για ποιο λόγο…
Η αλήθεια πάντως είναι ότι το 2018 υποβλήθηκε από τον κ. Χριστοδουλόπουλο εκ μέρους του δήμου Ήλιδας μία νέα πρόταση με τίτλο: «Συμπλήρωση τουριστικών Υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την προώθηση της βιοποικιλότητας» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, η οποία και υποβλήθηκε στον άξονα βιοποικιλότητας του προγράμματος INTERREG. Άλλαξαν έτσι οι άξονες του έργου αφού βρέθηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης, δεν άλλαξε όμως η ουσία. Σήμερα λοιπόν το έργο εντάσσεται στο διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V.A. Greece-Italy 2014-2020 με ποσό 661.000 ευρώ.
Αυτά τα ανέφερα προκειμένου να γνωρίζουμε το ιστορικό για αυτό το σημαντικό έργο, όσο κι αν «πονάει» η αλήθεια για κάποιους στη δημοτική αρχή που εμφανίστηκαν ξαφνικά να… «κουνάνε και το δάχτυλο» όπως λέει και ο λαός μας.
Κοιτάζοντας πάντως τη δήλωση του δημάρχου Ήλιδας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (θέλω να πιστεύω ότι αυτά δεν γίνονται ως επί δαπάνη καταχωρήσεις), προβληματίζομαι για το τι ακριβώς αναφέρει και τι τελικά θα δούμε για την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από το Δήμαρχο από τον Οκτώβριο του 2019 με πηγή χρηματοδότησης το ΠΔΕ της Περιφέρειας.
Όχι όπως η νέα πτέρυγα νοσοκομείου
Μακάρι μετά από τα παραπάνω να μη ζήσουμε την κατάσταση που βιώσαμε και με τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου δυστυχώς χάθηκαν πιστώσεις ή δαπανήθηκαν κάποια χρήματα, αλλά το έργο ακόμη- μετά από 16 χρόνια δεν παραδόθηκε.
Και επειδή είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος και της νομιμότητας και όχι της «αρπαχτής» ή της μετέπειτα αποψίλωσης μιας κατασκευής με το γνωστό «πλιάτσικο» που ακολουθεί, με ανησυχεί ένας σχεδιασμός τέτοιου έργου χωρίς πρόβλεψη συντήρησης, ασφαλείας και διαρκούς επιτήρησης.
Το παράδειγμα τουριστικού περιπτέρου
Να μην ξεχνάμε με την ευκαιρία αυτή και τι έγινε με το Τουριστικό Περίπτερο και το κακό προηγούμενο καταστροφής και εγκατάλειψης, χωρίς μάλιστα κανένας να έχει αναλάβει την ευθύνη… Το περίπτερο κατασκευάστηκε επί θητείας του κ. Λυμπέρη με κόστος χιλιάδων ευρώ, αλλά εγκαταλείφθηκε από το 2012 και λεηλατήθηκε. Χθες μάλιστα όπως ενημερώθηκα κινδύνευσε και από φωτιές! Πρόκειται για ένα θέμα που έχω κάνει και προσωπική αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας και στα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας τις εικόνες ντροπής που βλέπει κανείς όταν το επισκεφθεί ακόμη και στις μέρες μας!
Θα έχουμε λοιπόν και πάλι κόστος για την αναβάθμισή του; Και μετά τι θα γίνει;…
Προβληματισμό μου δημιουργούν εξάλλου και όσα ακούω περί master plan, αλλά δεν ακούω για οριστικές μελέτες και επιτέλους για οριστικό σχέδιο εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος.
Διαπιστώνω δε, μετά από προσωπική έρευνα, ότι ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές μελέτες από το δήμο Ήλιδος και με σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη της λίμνης Πηνειού και μάλιστα από Μελετητικό Γραφείο της Αμαλιάδας, αλλά όπως αποδεικνύεται… «άνθρακας ο θησαυρός»!
Με γνώμονα τα παραπάνω, καλώ τον κ. Λυμπέρη να μην οδηγηθεί και πάλι σε ένα έργο «φωτοβολίδα» ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και στη συνέχεια είτε αυτό να μην έχει παραδοθεί ποτέ, είτε να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του…
Να σημειώσω άλλωστε και το εξής. Η εύρεση χρηματοδότησης ενός έργου είναι εύκολο να βρεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Αυτό που σίγουρα απαιτείται είναι η πολιτική ευθύνη και ηθική για να περιφρουρηθεί η οποιαδήποτε χρηματοδότηση, να μη γίνεται σπατάλη των ποσών που διατίθενται και να υπάρχει σχεδιασμός συντήρησης και διαφύλαξής του προς όφελος των πολιτών.
Αν λοιπόν δεν είσαι ικανός να ελέγξεις το έργο από τυχόν άστοχες δαπάνες, στον χρόνο παράδοσής του και κυρίως αν δεν έχεις προγραμματίσει την ασφάλεια, συντήρηση και ομαλή λειτουργία του στο μέλλον, τότε είναι καλύτερα να μην το ξεκινάς ποτέ…"
Μια σημείωση για τον κύριο Κωνσταντόπουλο: Αν κι έχετε αναφερθεί στο όραμά σας για την Αμαλιάδα και τα χωριά του δήμου Ηλιδας, μήπως μπορείτε να μας πείτε αν και πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε την Λίμνη; Αν θέλετε και πώς θα την κάνετε πόλο έλξης τουριστών;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Στο δρόμο προς το Φράγμα...
Οδηγώντας προς την Τεχνητή Λίμνη ο επισκέπτης περνάει από την Αρχαία Ηλιδα, την πόλη-κράτος διοργανώτρια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων
Κίνδυνος για οδηγούς...
Ο Πύργος γεμάτος σκουπίδια!
Ο Ηρακλής παρουσιάσθηκε στον Αυγεία και, αποκρύπτοντας τη διαταγή του Ευρυσθέα για τον άθλο, προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μία ημέρα με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Αυγείας κορόιδεψε τον ήρωα για την προσφορά του, όμως δέχθηκε τη συμφωνία και έθεσε τον πρωτότοκο γιο του, τον Φυλέα, ως μάρτυρα.
Ο Ηρακλής καθάρισε την κοπριά σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους.
Τα νερά των δύο αυτών ποταμών (κατ' άλλους μόνο του Πηνειού) παρέσυραν όλη την κοπριά. Αφού τελείωσε το έργο του μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία, ο Ηρακλής ζήτησε από τον βασιλιά την αμοιβή του, όμως εκείνος αρνήθηκε να του τη δώσει, επειδή στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί ότι ο ήρωας στην πραγματικότητα εκτελούσε τις διαταγές του Ευρυσθέα.
Στη δίκη που ακολούθησε για να λυθεί η διαφορά, ο Φυλέας κατέθεσε υπέρ του Ηρακλή αναφέροντας την υπόσχεση του πατέρα του. Πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο Φυλέας και ο Ηρακλής εκδιώχθηκαν από την Ήλιδα με βασιλική διαταγή του Αυγεία. Ο πρώτος πήγε στο νησί Δουλίχιο και ο ήρωας στην πόλη Ώλενο. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Ηρακλής επέστρεψε στην Ήλιδα, κατέκτησε την πόλη και θανάτωσε τον Αυγεία.